Fotografija: Prvi sastanak župana s predstavnicima nacionalnih manjina/ Foto: BBŽ
Galerija
Prvi sastanak župana s predstavnicima nacionalnih manjina/ Foto: BBŽ

Marušić: "Zbog loše situacije i mjera štednje biti će manje novca i za manjinske zajednice"

"U ovoj situaciji treba biti razuman i objektivan i govoriti istinu, kakva god da jest, umjesto davanja lažnih obećanja. Nadam se da će iduća proračunska godina biti bolja", kaže Marušić- U meni ćete imati prijatelja, a ne samo župana, jer ta je dužnost prolazna – istaknuo je župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić članovima Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina na čijoj je sjednici prvi put prisustvovao, piše na stranicama BBŽ.

Domaćin je bila Udruga Albanaca BBŽ koju vodi Martin Gojani, a sjednica je održana u njihovom Kulturnom centru u Bjelovaru koji je prije dvije godine kupljen i potpuno obnovljen.

Smanjena sredstva

Župan Marušić je čestitao predstavnicima nacionalnih manjina na radu dodajući kako promicanjem svoje kulture, jezika i običaja dodatno obogaćuju županiju koja je i na razini Hrvatske poznata kao područje s najviše nacionalnih manjina. Osvrnuo se i na manja izdvajanja iz županijskog proračuna u ovoj godini za manjine.

Zbog loše financijske situacije smanjena su i sredstva za rad manjinskih zajednica/ Foto: BBŽ
Zbog loše financijske situacije smanjena su i sredstva za rad manjinskih zajednica/ Foto: BBŽ

- Zbog već poznate loše financijske situacije mjere štednje zahvatile su i proračunska izdvajanja za manjinske zajednice koje će za rad vijeća, udruga i organiziranje smotre manjinskog stvaralaštva dobiti ukupno 410 tisuća kuna. Prepolovljena je i naknada za rad u vijećima nacionalnih manjina. U ovoj situaciji treba biti razuman i objektivan i govoriti istinu, kakva god da jest, umjesto davanja lažnih obećanja - kazao je župan zahvalivši predstavnicima manjinske zajednice na razumijevanju te izrazivši nadu da će iduća proračunska godina biti bolja.

Župan se zahvalio predstavnicima nacionalnih manjina na razumijevanju/ Foto: BBŽ
Župan se zahvalio predstavnicima nacionalnih manjina na razumijevanju/ Foto: BBŽ

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u ovoj godini planira sedam aktivnosti među kojima je informiranje o njihovu radu, obilježavanje važnijih datuma, suradnja sa županijom i tijelima državne vlasti te očuvanje jezika, pisma i kulture, piše na stranicama BBŽ-a.