Fotografija: Prošlog prosinca održana je manifestacija Prvi Češki Božić na tradicionalni način u Daruvaru, u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Prošlog prosinca održana je manifestacija Prvi Češki Božić na tradicionalni način u Daruvaru, u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Vladimir Bilek

Kreće mjesec češkog materinskog jezika: "Čekaju vas brojne radionice, olimpijade i filmovi"

Ovom manifestacijom se želi istaknuti važnost očuvanja češkog jezika, kao osnove očuvanja identiteta češke manjine. Ujedno se želi upoznati javnost s bogatom interkulturalnom baštinom češkog narodaU sklopu ovogodišnjeg obilježavanja Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji održat će se desetak aktivnosti kojima je cilj promovirati češki jezik, kako među govornicima češkog jezika tako i u široj javnosti.

Ova manifestacija održat će se po osmi put, u periodu od 27. siječnja do 21. veljače 2022. u prigodi obilježavanja Međunarodnog dana materinskoga jezika, koji se obilježava 21. veljače.

Očuvanje identiteta

Aktivnosti će se održati u skladu s epidemiološkim preporukama, a planirane aktivnosti su podložne prilagodbama ili prebacivanju iz fizičkog u online okruženje.

Tanja Novotni Golubić zamjenica župana BBŽ iz redova češke nacionalne manjine/Foto: MojPortal.hr
Tanja Novotni Golubić zamjenica župana BBŽ iz redova češke nacionalne manjine/Foto: MojPortal.hr

Ovom manifestacijom se želi istaknuti važnost očuvanja češkog jezika, kao osnove očuvanja identiteta pripadnika češke manjine koji tradicionalno žive u našoj županiji te upoznati javnost s bogatom jezičnom i interkulturalnom baštinom, kao jednom posebnošću županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija u suradnji s institucijama češke manjine pripremila je i ove godine program namijenjen učenicima koji uče češki jezik, njihovim učiteljima i roditeljima, onima koji pišu na češkom jeziku, ljubiteljima češkog filma, češkog jezika i kulture.

Češkoj osnovnoj školi J. A. Komenskog predano nekoliko desetaka knjiga na češkom jeziku, društvenih igara i didaktičkog materijala za kvalitetnije obrazovanje na češkom jeziku/Foto: Vladimir Bilek
Češkoj osnovnoj školi J. A. Komenskog predano nekoliko desetaka knjiga na češkom jeziku, društvenih igara i didaktičkog materijala za kvalitetnije obrazovanje na češkom jeziku/Foto: Vladimir Bilek

- Zahvaljujemo na suradnji Savezu Čeha u RH, NIU Jednoti, savjetnici za češki jezik, češkim školama, Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar, grubišnopoljskom Centru za kulturu i informiranje dr. Franjo Tuđman, Pučkom otvorenom učilištu Daruvar te Češkoj televiziji. Broj govornika češkog jezika se u većoj mjeri smanjuje u odnosu na osobe koje se deklariraju kao pripadnici češke manjine, stoga je za njegovo očuvanje i kvalitetno međugeneracijsko prenošenje, svaki govornik izuzetno važan. Podrškom ovoj manifestaciji kao i drugim aktivnostima češke manjine, bjelovarsko-bilogorski župan daje podršku jezičnom planiranju, promociji i očuvanju vitalnosti češkog jezika na našem području, kao značajnom elementu očuvanja naše zajedničke baštine, poručuju iz BBŽ-a.

Planirana događanja

 

1. ČETVRTAK, 27. siječnja 2022. od 17:00 sati - Online predavanje Jarmile Vojtove: "Koronavirus i češki jezik" na češkom jeziku

Jarmila Vojtova, docentica na Katedri za češki jezik na Masarykovom Sveučilištu u Brnu će prikazati kako je pandemija korona virusa utjecala na češki jezik te kako njegovi korisnici reagiraju na trenutnu situaciju. Nakon predavanja će se razviti diskusija o tome kako je pandemija utjecala na češki jezik u Hrvatskoj. Bit će riječi i o novotvorenicama i korona šalama, koje su stvorene kao pomoć da prebrodimo ovo teško vrijeme. Predavanje će biti popraćeno nizom primjera.

2. PETAK, 4. veljače 2022. od 10:00 sati u uredu zamjenice župana za češku manjinu Tanje Novotni Golubić u Daruvaru - Obilježavanje "Dana Čeha u inozemstvu“

Radni doručak dužnosnika iz redova pripadnika češke manjine iz BBŽ povodom obilježavanja "Dana Čeha u inozemstvu“ na temu rezultata Popisa stanovništva 2021. godine i dogovoru o načinu obilježavanja 20. obljetnice donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te planovima za buduće razdoblje.

3. SUBOTA, 5. veljače i 19. veljače 2022. od 9:00 – 12:00 sati

Mini akademija kreativnog pisanja – radionice kreativnog pisanja na češkom jeziku za javnost (maksimalan broj sudionika: 15) .     

Trodnevnu radionicu će održati učiteljica češkog jezika Ilona Kirchnerova iz Češke u Središnjoj knjižnici za češku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj pri Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar. Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine.

4. SUBOTA , 5. veljače 2022. od 09:00 sati

“Češki jezik bez granica – upoznajmo Čehe na drugim kontinentima“

Projekt razvoja interkulturalnih kompetencija učenika čeških škola kroz suradnju sa češkim školama u SAD (Los Angeles, California, New York) putem zajedničkih Skype susreta, razmjene priča, iskustva i pošte (plakati, brošure, razglednice) i kulturne suradnje.

Prvi Češki Božić na tradicionalni način u Daruvaru, u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Vladimir Bilek
Prvi Češki Božić na tradicionalni način u Daruvaru, u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Vladimir Bilek

5. UTORAK, 8. veljače 2022. u 17:00 sati

Predavanje „Hrvatski jezik iz one bane mora“ na hrvatskom jeziku, za zainteresiranu javnost (maksimalan broj sudionika: 20).

Predavanje asistentice je na Katedri za talijanski jezik Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Francesce Sammartino, koja će, kao pripadnica moliškohrvatske manjine u Italiji, prikazati kako se održao i održava hrvatski jezik "na drugu stranu Jadrana", u talijanskoj regiji Molise. Predavanje će se održati u Savezu Čeha u Hrvatskoj.

6. ČETVRTAK, 10. veljače 2022. u 08:00 sati

Olimpijada iz češkog jezika za učenike čeških škola

Školska razina natjecanja iz poznavanja češkog jezika za učenike 3.- 8. razreda čeških osnovnih škola (po prvi puta pri Agenciji za odgoj i obrazovanje).

7. UTORAK, 15. veljače 2022. u 08:00 sati 

„Čitanje te mijenja“ natjecanje u čitanju za učenike čeških škola

Natjecanje u izražajnom čitanju naglas za učenike čeških osnovnih škola u školi u Ivanovom Selu. U organizaciji Saveza Čeha u Hrvatskoj.

8. ČETVRTAK, 17. veljače 2022. od 08:00 sati

Češka filmska bajka „Kako ne oženiti princezu“

Organizirana projekcija za učenike čeških osnovnih škola, po grupama.

Kino dvorana "30. svibnja" Daruvar u suradnji sa Češkom televizijom.

9. PETAK, 18. veljače 2022. u Savezu Čeha u Daruvaru

Promocija zajedničke zbirke radova „Volimo češki jezik“

Zbirka radova je zajednički projekt svih učenika čeških osnovnih škola koji pohađaju obrazovanje po Modelu A, u obliku knjige, u kojoj će učenici izrazili svoje osjećaje i misli koje imaju vezano za  češki jezik, kroz literarni i likovni izričaj. Proglašenje pobjednika školskih natjecanja i proslava Međunarodnog dana materinskoga jezika.

Prvi Češki Božić na tradicionalni način u Daruvaru, u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Vladimir Bilek
Prvi Češki Božić na tradicionalni način u Daruvaru, u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Vladimir Bilek

10. PETAK, 18. veljače 2022. u 19:00 sati

Češki film (komedija) sa hrvatskim titlovima: „Teorija tigra“ Radeka Bajgara

Projekcija filma za javnosti u kino dvorani CIK-a u Grubišnom Polju.

11. NEDJELJA, 20. veljače 2022. u 18:00 sati 

Češki film (komedija /drama) sa hrvatskim titlovima „Pelišky“ režisera Jana Hřebejka

Projekcija filma za javnosti u kino dvorani "30. svibnja" u Daruvaru.

12. PONEDJELJAK, 21. veljače 2022.

Olimpijada iz češkog jezika za odrasle

Online natjecanje iz poznavanja češkog jezika i kulture, za sve zainteresirane osobe u Hrvatskoj, iznad 15 godina, koje će pripremiti češka učiteljica Ilona Kirchnerova.