Fotografija: Odlagalište otpada Doline/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Odlagalište otpada Doline/ Foto: Grad Bjelovar

"Izgradnjom sortirnice u Dolinama zadovoljit će se potrebe gospodarenja otpadom cijele BBŽ"

Tendencija je da se po izgradnji sortirnice pridruže i ostali gradovi i općine jer ovim projektom možemo zadovoljiti potrebu gospodarenja otpada u cijeloj županiji - rekao je gradonačelnik Dario HrebakOdluka u sufinanciranoj izgradnji sortirnice otpada usmjerit će Grad Bjelovar prema najmodernijem sustavu gospodarenja otpadom, moglo se čuti danas prilikom predstavljanja ovog projekta. Podsjetimo, u petak je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja stigla potvrda da je ovaj projekt dobio zeleno svjetlo te da će od ukupnih 43 milijuna kuna, kolika je izgradnja sortirnice vrijedna, čak 37 milijuna stići iz EU fondova. 

Ulaganja komunalca

- Buduća sortirnica nalazit će se pokraj reciklažnog dvorišta u Dolinama, u kojemu bi se trebala nalaziti i buduća kompostana, odnosno postrojenje za biološku obradu odvojeno sakupljenog otpada. Osim Grada Bjelovara, sudionici u ovom projektu su i Grad Daruvar te općine Dežanovac, Đulovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac, odnosno više od pola naše županije. Također, tendencija je da se po izgradnji sortirnice pridruže i ostali gradovi i općine, jer smatramo da ovim projektom možemo zadovoljiti potrebu gospodarenja otpada na cijeloj županiji - rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te dodao da će upravo ovaj projekt Bjelovar visoko pozicionirati na karti gospodarenja otpadom.

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Deni Marčinković

Na novom postrojenju sortirat će se plastika, papir, karton, tekstil, staklo, metal, a prostirat će se na površini veličine 1560 kvadratnih metara. Treba reći i to da je osim sortirnice prijavljena i izgradnja kompostane, ukupno vrijedne oko 14 milijuna kuna. Odobrenje ovog projekta također se uskoro očekuje, a planirano je da se polovica sredstava osigura iz EU fondova.

- U zadnjih pet godina bjelovarski Komunalac u sustav gospodarenja otpadom uložio je oko 25 milijuna kuna i to bez PDV-a. Tim novcem izgrađena su dva reciklažna dvorišta, nova vozila, eko otoci, posude za odvojeno prikupljanje otpadom te je uređen sustav evidencije pražnjena posuda. Također, pri kraju je natječaj za nabavku dva nova vozila, za koja očekujemo i određeno sufinanciranje iz fondova Europske unije, rekao je predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić.

Zadani ciljevi

Dodao je i to da se u najjačim godinama deponiralo više 20 tisuća tona otpada na našem odlagalištu, dok taj prosjek zadnjih godina iznosi oko 12 tisuća i time se sve više približavamo zadanim ciljevima. Prema njegovim riječima, najveći udio u prikupljenom otpadu čini papir, čak dvije trećine. 

Odlagalište otpada Doline/ Foto: Grad Bjelovar
Odlagalište otpada Doline/ Foto: Grad Bjelovar

Realizaciju nove sortirnice pozdravio je i predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović.

-  U posljednje vrijeme otpad je postao problem na kojem se ozbiljno radi u cijelome svijetu, jer se količine proizvedenog otpada konstantno povećavaju. Grad Bjelovar rješavanju ovog problema postupio je pametno, polaganim tempom, a opet dovoljno brzo da problem rješavamo na vrijeme. Zahvaljujući tome što nismo srljali danas nemamo problem poput nekih naših susjednih gradova, primjerice slučaj Piškornice. Ovaj projekt samo je jedan u nizu kojim rješavamo probleme našeg otpada i siguran sam da ćemo i u budućnosti biti zadovoljni - poručio je Ante Topalović.

Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara/Foto: Deni Marčinković
Ante Topalović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Bjelovara/Foto: Deni Marčinković

Odlagalište otpada Doline/ Foto: Grad Bjelovar
Odlagalište otpada Doline/ Foto: Grad Bjelovar