Fotografija: Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i državni prvak iz kemije Dejan Tomić/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i državni prvak iz kemije Dejan Tomić/Foto: Deni Marčinković

Dario Hrebak ugostio državnog prvaka iz kemije Dejana Tomića

"Bjelovar je relativno mali grad, ali već puno puta pokazalo se da imamo izvrsne i talentirane mlade ljude", rekao je gradonačelnik Dario Hrebak te najavio novo nagrađivanje mladih koje Grad planira uskoro uvesti.Dejana Tomića, mladog genijalca iz Velikog Trojstva o kojem smo nedavno pisali, danas je Gradskoj upravi ugostio gradonačelnik Dario Hrebak. Podsjetimo, u studenom prošle godine ovaj učenik drugog razreda prirodoslovno-matematičkog smjera bjelovarske Gimnazije postao je državni prvak iz kemije.

Talentirani mladi ljudi

-  Želja nam je poticati izvrsnost, kao i motivaciju kod mladih ljudi. Čestitam Dejanu i njegovoj mentorici profesorici Ankici Fusić na postignutom uspjehu, a jednako tako želim im puno sreće i u svim daljnjim natjecanjima. Bjelovar je relativno mali grad, ali već puno puta pokazalo se da imamo izvrsne i talentirane mlade ljude - rekao je gradonačelnik Dario Hrebak te najavio novo nagrađivanje mladih koje Grad planira uskoro uvesti. 

Zdravko Pavec, Dario Hrebak, Dejan Tomić i Ankica Fusić/Foto: Deni Marčinković
Zdravko Pavec, Dario Hrebak, Dejan Tomić i Ankica Fusić/Foto: Deni Marčinković

- Trudit ćemo se u Bjelovaru meritokraciju dignuti visoko na pijedestal društvenih vrijednosti, jer se protiv krize možemo poriti samo znanjem. U travnju ćemo raspisati javni poziv odgojno-obrazovnim ustanovama za nagrade Grada Bjelovara koje će se dodjeljivati učenicima i studentima za posebna postignuća na državnim i međunarodnim natjecanjima. Nagrađivat će uspjesi s područja informatike i tehničke kulture, kao i predmeti iz jezičnog, umjetničkog, prirodoslovno-matematičko, humanističkog i ekološkog područja. Također, osim učenika nagrađivat ćemo i njihove mentore, jednakim nagradom, odnosno iznosom od tisuću kuna. Znam da ovo možda i nije neka velika nagrada za uspjeh koji su oni postigli, ali do nedavno nismo imali apsolutno nikakav oblik financijskog nagrađivanja. Ovo je samo mali znak pažnje kojim pokazujemo da vrednujemo ono što učenici postižu u svojim aktivnostima - poručio je Hrabak i dodao da će se taj iznos u idućim godinama sigurno ćemo povećavati. 

Dejan Tomić sa svojom obitelji koja mu je najveća podrška / Foto: Deni Marčinković
Dejan Tomić sa svojom obitelji koja mu je najveća podrška / Foto: Deni Marčinković

Kao što smo ranije već pisali, na natjecanju iz kemije ovaj mladi gimnazijalac prvi put je nastupio u sedmom razredu  i odmah zabilježio odličan rezultat. Bio je prvi na županijskoj razini. Nažalost, tada nije ostvario dovoljan broj bodova da bi se plasirao na državnu završnicu, ali je zato to sve nadoknadio lani, kada je osvojio prvo mjesto na školskom, potom i na županijskom te u konačnici na državnom natjecanju. 

Dodatna literatura

- Pripreme za natjecanja sa svojom profesoricom započeo sam već početkom prošle školske godine. Pored toga doma sam sam proučavao dodatnu literaturu te prolazio kroz puno zadataka.  Zahvaljujući tome što sam državni prvak, dobio sam poziv za sudjelovanje na pripremama za Međunarodnu kemijsku olimpijadu. Želim naglasiti da su to samo pripreme, što ne znači da ću ove godine uspjeti uči među najbolja četiri, koja bi našu zemlju trebali predstavljati u srpnju u Japanu. Bez obzira na to kako izlučno testiranje završi te ako se ove godine i ne uspijem plasirati, očekujem da ću idućih godina izboriti jedno od prva četiri mjesta. Pripreme za samo natjecanje jako su zahtjevne, a sam test puno je teži od onih koje smo imali na natjecanju, jer se uglavnom radi o gradivu koje se uči na fakultetima - kazao je Dejan Tomić dodavši da mu priznanje Grada ali i drugih kolega puno znači te ga to gura naprijed. Također, istaknuo je i to da bi se jednog dana i sam htio baviti istraživanjima na području kemije. 

Prema riječima profesorice Ankice Fusić, u Gimnaziji Bjelovar i ranije je bilo učenika koji su iz kemije nastupali na državnim natjecanjima te osvajali druga mjesta, međutim Dejan je prvi koji je kojemu je za rukom pošlo postati državnim prvakom. 

Ankica Fusić, profesorica kemije u Gimnaziji Bjelovar i mentorica državnog prvaka Dejana Tomića/Foto: Deni Marčinković
Ankica Fusić, profesorica kemije u Gimnaziji Bjelovar i mentorica državnog prvaka Dejana Tomića/Foto: Deni Marčinković

- Izuzetno sam ponosno na Dejanom uspjeh i velika mi je čast imati takvog učenika. Do sada nikada u natjecanjima znanja nisam imala učenika koji je postao državni prvak već u prvom razredu. Budući da sam od devetog mjeseca na bolovanju, nisam odustala od Dejana niti je o odustao od kemije. Dapače, naš zajednički rad zahvaljujući on line modelima omogućio nam je svladati sve prepreke iako se ne vidimo u živo, a ujedno mi je to bila i svojevrsna psihološka terapija jer sam s vježbala kemiju. Iako se fizički nismo vidjeli od ožujka prošle godine, svaki dan se čujemo nekoliko puta. Treba reći i to da je Dejanom uspjeh na svim razinama bio veći od 98 posto - rekla je profesorica Ankica Fusić i dodala da od kada radi, ovo prvi put da je neki učenik s vrijednim uspjesima na državnom natjecanju primljen kod gradonačelnika, na čemu se posebno zahvalila aktualnom bjelovarskom gradonačelniku Dariju Hrebaku.