Fotografija: Sanela i Marta najavile su nove radionice u Bjelovaru već ove jeseni/Foto: Martina Čapo
Galerija
Sanela i Marta najavile su nove radionice u Bjelovaru već ove jeseni/Foto: Martina Čapo

Dizajnerice Sanela i Marta darovali BOK-u unikatnu pletenu instalaciju

"Mandala park je projekt gdje želimo svim uzrastima približiti umjetnost heklanja, pletenja, štrikanja jer mislimo da se ta vještina mora obnoviti i ponovno postati trend", kazala je dizajnerica Marta
BJELOVAR – Protekli je vikend obilovao događanjima i aktivnostima na svakom koraku. Jedno od njih bilo je i pletenje u bjelovarskom Boho parku. Naime, 18. BOK fest u Bjelovar je donio projekt Mandala. To je nova aktivnost i zapravo rođendanski poklon u vidu male škole pletenja i kukičanja. Ideja je to bjelovarčanke Selene Gazde, koja je sličan projekt ovoga proljeća radila u Zagrebu, no ovaj posvećuje BOK festu čestitajući mu tako punoljetnost.

<p>Ekipa u učenju nove vještine/Foto: Martina Čapo</p>

Ekipa u učenju nove vještine/Foto: Martina Čapo

Oblik mandale inspiracija je za opuštajući način stvaranja, a svi koji su se pridružili ovoj zanimljivoj i zabavnoj školici, posvetili su se nakratko samo sebi i usput naučili nešto novo. Uz vodstvo dviju dizajnerica Selene Gazde i Marte Raljević stvorila se prostorna instalacija povodom 18. rođendana BOK-festa.

Osobni razvoj

-Mandala park je projekt gdje želimo svim uzrastima približiti ovu umjetnost heklanja, pletenja, štrikanja jer mislimo da je vrijeme da se ta vještina obnovi i da ponovno postane trend jer nije to nešto što su radile samo naše bake, same u sobama. Taj ručni rad treba dobiti na težini kao jedna određena umjetnost i to je stvar osobnog razvoja. Djeca tako učeći vještine rukama stvaraju predmete koje mogu koristiti i poklanjati, dobro je za samopouzdanje, nije samo za djecu već za sve uzraste – kazala je Marta Raljević.

<p>Sav materijal bio je unaprijed pripremljen/Foto: Martina Čapo</p>

Sav materijal bio je unaprijed pripremljen/Foto: Martina Čapo

Bjelovarčanka Selena dodala je kako su ovu malu školu iz fore odlučili pokloniti BOK festu, kako bi mu za punoljetan rođendan ukrasili „sobu“.

<p>Odaziv Bjelovarčana je bio više nego dobar/Foto: Martina Čapo</p>

Odaziv Bjelovarčana je bio više nego dobar/Foto: Martina Čapo

-Sličnu smo radionicu održali u Zagrebu, na Zrinjevcu prije dva tjedna, a inače se Marta i ja heklanjem bavimo godinama. Ja imam obrt i bavim se isključivo time – kostimografijom i prodajem svoje proizvode – istaknula je Selena dodavši kako od jeseni kreću s radionicama koje će biti namijenjene svima te će biti konstantne.

Instalacija na paviljonu

-S ovim sam poslom krenula u kasnim dvadesetim godinama, zapravo sam se vratila hobiju iz djetinjstva koji sam tada napustila jer sam bila previše nestrpljiva. Ispostavilo se da to volim, u tome uživam i želimo to predstaviti i drugima. U Zagrebu je bio odličan odaziv, čak su nam se pridruživali prolaznici pa sam jako zadovoljna što smo dobro prihvaćene i u Bjelovaru. Već na samom početku oko nas je bilo mnoštvo djece – kazala je Selena koja je najavila i radionice u Bjelovaru za jesenske mjesece.

<p>Djeca su vrlo ozbiljno shvatila malu školu pletenja/Foto: Martina Čapo</p>

Djeca su vrlo ozbiljno shvatila malu školu pletenja/Foto: Martina Čapo

Inače, vrijedna ekipa oko bjelovarskom paviljona postavila je neobičnu instalaciju u kojoj mogu uživati svi građani, a tko zna, možda se i neki vidjevši neobičan ručni rad, odluče okušati u meditativnom i opuštajućem ručnom radu.

<p>Dizajnerice su strpljivo pomagale mališanima oko ručnog rada/Foto: Martina Čapo</p>

Dizajnerice su strpljivo pomagale mališanima oko ručnog rada/Foto: Martina Čapo