Fotografija: Emotivno je bilo i nakon predstave/ Foto: Branka Sobodić
Galerija
Emotivno je bilo i nakon predstave/ Foto: Branka Sobodić

Predstavom o prijateljstvu, ljubavi i odnosu prema bližnjima odana počast Saši Anočiću

Za vrijeme igranja ove predstave u meni su uvijek velike emocije, jer sam s pokojnim Sašom imao vrlo blizak odnos. Svaki put kad igram predstavu, javlja mi se određena tuga, ali i odgovornost, kazao je Mahmutović
Drugi dan 18. BOK festa zaključen je predstavom „O medvjedima i ljudima“, koju su na pozornici Doma kulture izveli glumci sarajevskog Narodnog pozorišta. Spomenuta drama, ujedno je i posljednja završena predstava Saše Anočića, preminulog redatelja i glumca kojemu je posvećen ovogodišnji festival.

<p>Veliki interes vladao je za sinoćnju predstavu/ Foto: Deni Marčinković</p>

Veliki interes vladao je za sinoćnju predstavu/ Foto: Deni Marčinković

<p>Predstava je održana u novoobnovljenom Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković</p>

Predstava je održana u novoobnovljenom Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković

U nešto više od dva sata ispričana je priča o prijateljstvu, ljubavi i odnosno prema bližnjima i to kroz likove koji su kroz život stekli nekakvo „oštećenje“. Upravo te mane u određenim situacijama nagone ih da se ponašaju kao medvjedi. 

- Međutim, to ne znači da se radi o lošim ljudima, niti da se ti parovi, ustvari, ne vole. Oni samo postaju „medvjedi“ – pri tome se misli da postaju grubi i teški svojim bližnjima, a znamo da medvjedi negdje, duboko ispod krzna, skrivaju i svoje dobro srce… Inače, ne bi svako dijete imalo jednog medu, riječi su koje je svojevremeno o predstavi kazao preminuli autor. 

<p>Predstava je održana u novoobnovljenom Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković</p>

Predstava je održana u novoobnovljenom Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković

Posebno emotivno bilo je i nakon završetka predstave. Naime, cijela glumačka postava, ali i publika koja je Dom kulture ispunila gotovo do posljednjeg mjesta, dugotrajnim aplauzom  još jednom odala je počast Saši Anočiću. Koliko je on značio bosanskohercegovačkim glumcima, najbolje svjedoče riječi Nermana Mahmutovića, uoči jučerašnjeg nastupa.

<p>O medvjedima i ljudima izveli su sarajevski glumci/ Foto: Branka Sobodić</p>

O medvjedima i ljudima izveli su sarajevski glumci/ Foto: Branka Sobodić

- Za vrijeme igranja ove predstave u meni su uvijek velike emocije, jer sam s pokojnim Sašom imao vrlo blizak odnos. Svaki put kad igram predstavu, javlja mi se određena tuga, ali i odgovornost i zato u predstavu uvijek ulazim ozbiljan, kazao je Mahmutović, u čije je ruke sinoć otišao i pečatnjak, kojeg tradicionalno dobiva jedan od glumaca u svakoj predstavi. 

<p>Dugotrajnim aplauzom publika je odala počast Saši Anočiću/ Foto: Branka Sobodić</p>

Dugotrajnim aplauzom publika je odala počast Saši Anočiću/ Foto: Branka Sobodić

Što se tiče festivala, danas je na redu dan odmora, a program se nastavlja već sutra, predstavom „Roko i Cicibela“. Iako je prvotno bilo zamišljeno da se ova predstava održi na Gradskim bazenima Bjelovar, zbog najavljene kiše te hladnog vremena, organizatori su izvedbu prebacili u Dom kulture, a početak je zakazan u 20 sati.