Fotografija: Održana video konferencija prvog Start up meeting projektnog tima za Erasmus+ projekt „Turn off the lights, turn on the stars“/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Održana video konferencija prvog Start up meeting projektnog tima za Erasmus+ projekt „Turn off the lights, turn on the stars“/Foto: Vladimir Bilek

Daruvar domaćin konferencije Erasmus projekta "Turn off the lights, turn on the stars"

Na projektu kojeg je nositelj Grad Daruvar s Parkom tamnog neba Vrani kamen sudjeluju tri strukovne škole iz tri države i tri parka tamnog neba na području tih školaStart up projektni tim Erasmus+ projekt „Turn off the lights, turn on the stars“ održao je u utorak početnu video konferenciju u gradskoj vijećnici u Daruvaru.

Online sastanak

Na projektu kojeg je nositelj Grad Daruvar s Parkom tamnog neba Vrani kamen sudjeluju tri strukovne škole iz tri države i tri parka tamnog neba na području tih škola, odnosno Tehnička škola Daruvar, tvrtka Lunar iz Ludbrega, škola Andrassy iz Mađarske, škola Institut Alexande Deulofeu iz Španjolske, organizacija Kaptarko Nature conservation and Cultural Association iz Mađarske i ustanova Camping Basegoda iz Španjolske. S obzirom na epidemiološke mjere koje su trenutno na snazi i nemogućnost fizičkog sastanka, isti je održan online u Velikoj vijećnici Grada Daruvara. 

Upoznavanje s projektom

- Kako je projekt krenuo 2. studenog prošle godine, morali smo zbog epidemiološke situacije odgoditi prvi sastanak pa smo sada, nakon šest mjeseci, krenuli s projektnim aktivnostima na ovaj način. Program sastanka bio je općenito upoznavanje sa projektom, ugovornim obvezama svakog projektnog partnera, detaljna razrada i promjena vremenskog perioda projekta, individualne zadaće svakog partnera, a održali smo i prezentacije tri parka tamnog neba Španjolske, Mađarske i Hrvatske - rekla nam je Tea Mik, viši stručni suradnik za komunalne poslove i zaštitu okoliša Grada Daruvara.

Svjetlosno onečišćenje

Inače, projekt je vrijedan oko 150 tisuća eura, traje od 2. studenog 2020. godine do 1. studenog 2022. godine, a ciljna skupina su nastavnici i učenici strukovnih škola u dobi od 15 do 19 godina, koji će sudjelovati u projektu te članovi institucija i udruga koje upravljaju parkovima tamnog neba.

Predivan pogled na zvijezde s Petrovog vrha/Foto: Dunja Županić
Predivan pogled na zvijezde s Petrovog vrha/Foto: Dunja Županić

- Glavni cilj projekta je podizanje svijesti kod nastavnika i učenika o važnosti zaštite i očuvanja okoliša, zaštite tamnog noćnog neba od svjetlosnog onečišćenja i poticanje održive zaštite okoliša - kaže Tea Mik.

Brošura u školama

Projektom će se izraditi i tri dokumenta - Dokument o dugoročnom transnacionalnom strateškom partnerstvu na području strukovnog obrazovanja, Priručnik za strukovne škole o primjeni novih metoda u prevenciji svjetlosnog onečišćenja i VR softver za edukaciju o okolišu koji će proizvesti tvrtka Lunar iz Ludbrega.

- Do sada smo radili na intelektualnom rezultatu broj jedan, odnosno brošuri koja će se pokušati ubaciti u školstva u Španjolskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj gdje će se prikazati uključenost ove tematike u školstvo te mogući potencijali i prijedlozi znanstvenika, a u planu je održati još dva intelektualna rezultata. Jedan je VR softver koji pomoću VR naočala stvara virtualnu stvarnost te brošura kao uputstvo za upotrebu tog softvera - ističe Tea Mik.

Edukacije profesora

Drugi rezultat je organiziranje tri kratkoročne mobilnosti i edukacije profesora na kojima će profesori učiti nova saznanja vezana uz tematiku parkova tamnog neba i onečišćenja okoliša, a nakon čega će to znanje prenositi učenicima.

Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković
Gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček/Foto: Predrag Uskoković

- Drago mi je što smo se danas upoznali s partnerima na projektu i da je Grad Daruvar nositelj projekta, koji će podići svjesnost učenika i profesora s obzirom da je u blizini Daruvara proglašen međunarodni park tamnog neba u zlatnoj kategoriji. Ovo je samo još jedna nadogradnja da se radi s djecom i nastavnicima. Žao mi je što zbog korone partneri iz Španjolske i Mađarske nisu mogli doći ovdje, ali vjerujem da ćemo u ljeto moći odraditi posjet - rekao nam je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.