Fotografija: Kada se pogasde sva svjetla, odite na Petrov vrh i promatrajte zvijezde/Foto: Dunja Županić
Galerija
Kada se pogasde sva svjetla, odite na Petrov vrh i promatrajte zvijezde/Foto: Dunja Županić

U Daruvaru će od 20.30 do 21.30 sati biti ugašena sva javna rasvjeta

Turistička zajednica Daruvar - Papuk organizira čitanje priča uz svijeće ispod daruvarskog Ginka, a možete posjetiti i Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“ i promatrati zvijezdeGrad Daruvar poziva građane da se uključe u današnju akciju „Sat za planet Zemlju“ i ugase svijetla od 20.30 do 21.30 sati te na taj način pruže podršku planeti Zemlji. U tom će razdoblju na području grada biti ugašena sva javna rasvjeta.

Simbolično gašenje

Inače, ova je akcija krenula u Sydneyju još 2007. godine kada su građani prosvjedovali protiv klimatskih promjena. Od tada do danas, pokrenuo se cijeli svijet.

- Drago mi je da se Grad Daruvar uključio u ovu svjetsku akciju simboličnim gašenjem svjetala. Pozivam građane da doprinesu akciji i u svojim domovima, kako bi akcija bila što uspješnija, a svi ćemo preživjeti barem jedan sat bez svjetla - rekao nam je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Uključila se i TZ

Osim gradonačelnika, ovoj akciji pridružuje se i Turistička zajednica Daruvar-Papuk koja također poziva sve građane grada da se uključe u navedenu akciju.

- U suradnji s Pučkom knjižnicom i čitaonicom Daruvar i Dunjom Županić ćemo, u malom krugu ljudi, organizirati čitanje priča uz svijeće i to ispred Dvorca Janković, odnosno ispred Ginka da uz svjetlost svijeća čujemo neku od priča - rekla je direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk, Ivana Plažanin Vuković.

Kako provesti to vrijeme

Prema njenim riječima, iskoristite to vrijeme za zabavu u krugu obitelji i uz svjetlost svijeća pročitajte priču svojim najmlađima, zaigrajte neku od društvenih igara, poigrajte se s rukama oblikujući sjene na zidu, pogledate neki od dokumentaraca o prirodi planeti Zemlja, podučite svoju djecu o utjecaju svjetla na biljni i životinjski svijet ili možete posjetiti Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“ i promatrati zvijezde.

Šaljite fotografije

Turistička zajednica Daruvar-Papuk navodi da objavite svoje fotografije kako provodite Sat za planet zemlju na društvenim mrežama i na taj način doprinesite ovom globalnom događaju.

Fotke objavljujte uz #EarthHour i #daruvarearthhour.

Na stranici https://latest.earthhour.org/5-ways-you-can-get-involved-in-earth-hour-2021 možete pogledati i ostale prijedloge kako provesti vrijeme uz svjetlost svijeća u svojim domovima.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) objavila je video na društvenim mrežama u kojem prikazuje sve probleme s kojima se susreću kako bi zaštitili planet Zemlju.