Fotografija: Pogled prema Međunarodnom parku tamnog neba "Vrani kamen"/Foto: Dunja Županić
Galerija
Pogled prema Međunarodnom parku tamnog neba "Vrani kamen"/Foto: Dunja Županić

Grad Daruvar cijeli tjedan obilježava Međunarodni tjedan tamnog neba

Izmijenjeno je oko 2000 rasvjetnih tijela, 2020. godine zamijenjeno je sveukupno 1448 lampi. Uspoređujući siječanj i veljaču 2020. i 2021. godinu ostvarene su uštede od 50 posto na potrošnji električne energijeGrad Daruvar u suradnji s Turističkom zajednicom Daruvar-Papuk cijeli ovaj tjedan obilježavaju Međunarodni tjedan tamnog neba kako bi smanjili svjetlosno zagađenje te osvijestili i podsjetili građane na prirodnu ljepotu noćnog neba.

Kako je sve krenulo

Iako vjerojatno većina ljudi to ne zna, vanjska rasvjeta može poremetiti divlje životinje, utjecati na ljudsko zdravlje, rasipati novac i energiju ili čak pridonijeti klimatskim promjenama. 2003. godine ovu problematiku prepoznala je Jennifer Barlow, a njoj su se pridružili International Dark-Sky Association, American Astronomical Association, Sky & Telescope Magazine te Astronomical League.

Vrani kamen

Naime, na području grada Daruvara, u studenom 2019. godine proglašen je Međunarodni park tamnog neba "Vrani kamen" u najvišoj zlatnoj kategoriji i po strogim kriterijima upravo ranije spomenute Međunarodne organizacije za zaštitu tamnog neba. Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“ potiče svijest o svjetlosnom onečišćenju i potrebi održive zaštite noćnog krajolika s ciljem poticanja kvalitetnog osvjetljenja okoliša, a omogućuje ljudima da cijene tamno nebo prepuno zvijezda i uživaju u blagodatima odgovorne vanjske rasvjete.

Postavljena nova rasvjetna tijela na šetnici uz rijeku Toplicu/Foto: Dunja Županić
Postavljena nova rasvjetna tijela na šetnici uz rijeku Toplicu/Foto: Dunja Županić

- Turistička zajednica Daruvar-Papuk, u suradnji s Gradom Daruvarom, uključila se aktivno u promociju Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“, ali i u aktivnosti smanjenja svjetlosnog onečišćenja na našem području. U tu svrhu postavljeni su timeri na reflektore kod Dvorca Janković te se rasvjeta gasi svakog dana u 23 sata kako bi naš Zaljubljeni Ginko i Eva mogli spavati. Na taj način utjecali smo na smanjenje svjetlosnog onečišćenja na destinaciji, a isto tako omogućili biljnom i životinjskom svijetu na toj lokaciji normalno funkcioniranje noću - rekla je Ivana Plažanin Vuković, direktorica TZ Daruvar-Papuk.

Ugasiti svjetla, upaliti zvijezde

Ovu je inicijativu prepoznao i Grad Daruvar koji ulaže velike napore kako bi se javna rasvjeta grada, koja je stara i dotrajala, zamijenila novom koja odgovara svim ekološkim standardima.

Postavljena nova rasvjetna tijela u Julijevom parku/Foto: Dunja Županić
Postavljena nova rasvjetna tijela u Julijevom parku/Foto: Dunja Županić

- U zadnjih nekoliko godina Grad Daruvar ulaže financijska sredstva u izmjenu dotrajalih rasvjetnih tijela u LED rasvjetu upravo kako bi se na području grada smanjilo svjetlosno onečišćenje te kako bi nebo bilo još tamnije na području Međunarodnog parka tamnog neba „Vrani kamen“ - poručuje gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Zamjenjeno je oko 2000 rasvjetnih tijela, s time da je najveći dio zamjene napravljen u 2020. godini kada je zamijenjeno sveukupno 1448 lampi. Uštede u potrošnji električne energije vidljive su već početkom godine, uspoređujući siječanj i veljaču 2020. i 2021. godine.

Postavljena nova rasvjetna tijela u Masarykovoj ulici/Foto: Dunja Županić
Postavljena nova rasvjetna tijela u Masarykovoj ulici/Foto: Dunja Županić

- Ostvarene su uštede od 50 posto na potrošnji električne energije, što zorno prikazuje koliki je iskorak napravljen na destinaciji po pitanju izmjene javne rasvjete te sve prethodno navedeno pogoduje povećanju kvalitete života kako ljudi, tako i biljaka i životinja na našem području - kaže gradonačelnik Lneniček.

Više o aktivnostima International Dark sky Association i Međunarodnom tjednu tamnog neba možete pogledati na linku https://idsw.darksky.org/.