Fotografija: Potpisivanje ugovora s izvođačima radova/ Foto: D. Kirin
Potpisivanje ugovora s izvođačima radova/ Foto: D. Kirin

Čazma kreće u sanaciju muzeja stradalog u potresu: "Radovi su vrijedni dva milijuna kuna"

Zgrada je imala muzejsku funkciju sa stalnim postavom od 1958. do 2007. godine. Ovo je početak cjelovite obnove s ciljem ponovne uspostave muzeja, kažu iz Grada ČazmeZgrada čazmanskog muzeja konačno će u sanaciju. Naime, ovog tjedna potpisan je ugovor s izvođačem radova, vrijedan gotovo dva milijuna kuna. 

Inače, ustanova Grada Čazme – Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma na natječaju Ministarstva kulture i medija dobio je bespovratna financijska sredstva u iznosu od 2.597.500,00 kuna, za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 28. i 29. prosinca 2020. Projekt je pripremila Razvojna agencija Čazma, u suradnji s Centrom za kulturu, a natječaj se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Zgrada iz 18. stoljeća

- Nakon izrađene projektne dokumentacije i po provedenom postupku javne nabave, kao ekonomski najpovoljnija ponuda odabrana je ona zajednice ponuditelja Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, d.d., Krško i Kostak graditeljstvo tehnologija sirovine d.o.o., Buzin, poručili su iz Grada Čazme dodavši da je ugovor s predstavnikom izvođača potpisala ravnateljica Centra za kulturu Čazma Maja Cepetić Rogić.

Kako kažu, zgrada čazmanskog muzeja sagrađena je u drugoj polovini 18. st. na sjeveroistočnom dijelu arheološkog lokaliteta Gradina (zaštićena cjelina Ruševine starog grada) koji se zadnjih 13 godina sustavno istražuje uz prateće konzervatorsko-restauratorske radove.

Ponovna uspostava muzeja

- Zgrada je imala muzejsku funkciju sa stalnim muzejskim postavom od 1958. do zaključno 2007. godine. Nadalje, zgrada muzeja je prostorno vezana i uz kulturno-povijesnu staru jezgru grada koja je kao urbana cjelina također zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Nakon potresa, zgrada je utvrđeno oštećena u svojoj konstrukciji te kao takva predstavlja potencijalnu opasnost, zbog čega je potrebna provedba hitnih mjera zaštite u sanaciji konstrukcije, pojasnili su iz čazmanske Gradske uprave.

Dodaju i to da će navedeno omogućiti početak planirane cjelovite obnove objekta prema smjernicama postojeće konzervatorsko-restauratorske studije, čime će se stvoriti uvjeti za ponovni prihvat muzejske funkcije sa stalnim izložbenim postavom. Gradski muzej Čazma (u sastavu ustanove Centar za kulturu) time bi, sukladno djelatnosti koju obavlja, u konačnici dobio i svoj adekvatni radni prostor.