Fotografija: Organizatori očekuju 40-ak posada/ Foto: D. Kirin
Galerija
Organizatori očekuju 40-ak posada/ Foto: D. Kirin

Majstori relija ponovno će paliti gume po Čazmi: "Očekujemo 40-ak posada"

Zbog jednostavnije prerade automobila na makadam odlučili smo reli prebaciti na prosinac, kad formalno završava sezona, kaže Mato Šebalj



Nakon veljače, miris benzina i spaljenih guma ponovno će preplaviti Čazmu i u prosincu. Naravno, riječ je o 3. Winter Rally Show-u, u organizaciji AK Delta iz Zagreba.

- U razgovoru s vozačima, došli smo do zaključka da se u veljači pripremaju za novu sezonu. Kako većinu natjecanja voze na asfaltu, prerada automobila na makadam u to vrijeme im je prekomplicirana. Stoga smo odlučili reli prebaciti u 12. mjesec, kad formalno završava sezona. Zato će ove godine biti dva relija u Čazmi i znatno više posada nego što ih je bilo u veljači. Očekujemo ih četrdesetak, istaknuo je Mato Šebalj, voditelj sportskih projekata AK Delta, nakon radnog sastanka održanog u Gradu Čazmi.

Minimalne razlike

3. Winter Rally Show Čazma 2022 održat će se 10. i 11. prosinca na širem području Čazme, a njegovu organizaciju, uz domaćine Grad Čazmu, podupiru i Bjelovarsko-bilogorska županija te Općina Ivanska. Počasni pokrovitelji su bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak.

Ove godine u Čazmi će se voziti dva relija/ Foto: D. Kirin
Ove godine u Čazmi će se voziti dva relija/ Foto: D. Kirin

Kako se moglo čuti, razlike u odnosu na prošli reli su minimalne.

- Prvog dana natjecanja, od 11:00 do 14:00 sati vozi se probni brzinski ispit tzv. shakedown, od kapelice na Sv. Vidu prema Vučanima, na makadamskoj cesti. Poslijepodne, u 16 sati, je svečano otvaranje u centru Čazme nakon čega se vozi prvi brzinski ispit u centru grada. Potom se ide u Ivansku te se vraća ponovno u Čazmu, na još jedan brzinski ispit. Drugi dan je identičan reliju iz veljače. Vozi se od 9 ujutro od Donjeg Miklouša do Šimljanika, dva puta tamo i nazad i oko 16 sati je proglašenje pobjednika, pojasnio je Šebalj.

Sastanak u Gradu Čazmi/ Foto: I. Gusić
Sastanak u Gradu Čazmi/ Foto: I. Gusić

Na reliju će duž staze ponovno biti postavljene obavijesti gdje je prostor za gledatelje, a sami gledatelji trebaju voditi računa o vlastitoj sigurnosti i ne ulaziti u zabranjene zone.

Sigurnost na prvom mjestu

- Najgore bi bilo da se dogodi ozljeda gledatelja jer onda to dovodi u pitanje daljnje održavanje relija. Poziv upućujemo svima da dođu i uživaju, ali i slušaju upute redara i sudaca i vode računa o vlastitoj sigurnosti, zaključio je Šebalj.

Dodatne informacije o vremenima zatvaranja prometnica i točnim dionicama bit će poznate tjedan dana uoči utrke te će biti javno objavljene.

U organizaciju ove zanimljive sportske manifestacije uključene su mnoge gradske i javne službe, djelatnici Grada Čazme, vatrogasaca, policije i drugi koji će se, kao i do sada, pobrinuti da sve protekne glatko, na zadovoljstvo sudionika i posjetitelja.

Ljubitelji oktana u Čazmi ponovno će doći na svoje/ Foto: D. Kirin
Ljubitelji oktana u Čazmi ponovno će doći na svoje/ Foto: D. Kirin

- Drago nam je što smo u mogućnosti našim sugrađanima ponovno priuštiti ovaj nesvakidašnji doživljaj. Već prvi reli u Čazmi je izazvao veliko zanimanje te smo temeljem toga odlučili nastaviti s tom praksom, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak.

Rally je skup sport pa za organizaciju ovakvog događanja treba osigurati značajna sredstva. Tako će se iz Gradskog proračuna za ovu utrku izdvojiti oko 80.000 kuna. Otprilike isti iznos utrošen je i na utrku održanu u veljači.