Fotografija: Igor Brajdić obratio se na okruglom stolu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Igor Brajdić obratio se na okruglom stolu/ Foto: Deni Marčinković

"Bjelovar je od 2017. realizirao 94 EU i nacionalna projekta vrijedna 235 milijuna kn"

"Bjelovar je danas čist, miran i siguran grad, a velika pažnja pridaje se i zbrinjavanju komunalnog otpada", poručio je zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor BrajdićPovodom Dana otvorenih vrata EU projekata u bjelovarskoj Gradskoj upravi danas je održan okrugli na kojemu su predstavljeni brojni EU projekti Grada Bjelovara.

Okrugli stol održan je u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković
Okrugli stol održan je u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

- U protekle četiri godine fokusirali smo se na povlačenje sredstava iz EU i nacionalnih fondova, a isto ćemo nastaviti raditi i u predstojećem razdoblju. Od 2017. godine realizirali smo 94 projekta ukupne vrijednosti 235 milijuna kuna. Nadalje, od 59 europskih projekata koje smo aplicirali, odobreno nam je njih 46, čija ukupna vrijednost iznosi oko 200 milijuna kuna, istaknuo je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Bjelovar je siguran grad

Što se konkretnih projekata tiče, Brajdić je istaknuo 17 obnovljenih škola i vrtića na području Grada.

- Bitno nam je da djeca imaju primjerene uvjete za rast, razvoj i učenje. Također, 1000 učenika u Bjelovaru ima besplatnu školsku kuhinju, a provodimo i brojne projekte za naše umirovljenike. Bjelovar je danas čist, miran i siguran grad, a velika pažnja pridaje se i zbrinjavanju komunalnog otpada, poručio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

U svom obraćanju Brajdić se osvrnuo i na projekte koje se tek planira prijaviti na natječaje, poput izgradnje Termi Bjelovar, dva dječja vrtića i područna škola na sjeveru grada.

Voditelji EU projekata te partneri/ Foto: Deni Marčinković
Voditelji EU projekata te partneri/ Foto: Deni Marčinković

Dani otvorenih vrata EU projekata dio su kampanje Europske komisije “Europe in my region”, koja za cilj ima potaknuti građane da otkriju i nauče više o projektima koje financira Europska unija.

Razvoj lokalne zajednice

- Danas smo predstavili uspješno provede projekte, kao i one koji su u provedbi. Na okruglom stolu prisustvovali su svi voditelji projekata naše Gradske uprave, kao i predstavnici partnerskih organizacija. Konkretno, predstavili smo sedam europskih projekata, za koje smatramo da su najviše doprinijeli razvoju lokalne zajednice. To su "Vrtić po želji roditelja", "Mi to možemo", Inicijativa za psihosocijalnu podršku, edukaciju i integraciju", "Poučna tematska staza s pratećim sadržajima-šuma Lug Bjelovar", "Sigurna kuća", "Sinergijom do uspješnije zajednice" i "Zaželi Bjelovar", kazala je viša stručna suradnica za EU programe u Gradu Bjelovaru Ivana Bekavac.

Ivana Bekavac/ Foto: Deni Marčinković
Ivana Bekavac/ Foto: Deni Marčinković

Koje su prednosti korištenja EU projekata, otkrila je ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš.

- Mi smo imali tu sreću i iskoristili smo nekoliko EU projekata, a zahvaljujući europskom novcu izgrađen je i novi vrtić u Gudovcu. Naši uvjeti sada su drastično bolji, a otvorilo se i novih 20-tak radnih mjesta te sada u sklopu Dječjeg vrtića Bjelovar radi stotinjak osoba, zaključila je ravnateljica Lauš. 

Anna Lauš/ Foto: Deni Marčinković
Anna Lauš/ Foto: Deni Marčinković