Fotografija: Dario Hrebak i Ivan Ivančić sa suradnicima/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak i Ivan Ivančić sa suradnicima/ Foto: Deni Marčinković

Dario Hrebak: "Bjelovar je jedan od najbolje pripremljenih gradova za gospodarenje otpadom"

Ovi projekti posebno su vrijedni što su u velikom dijelu financirani europskim novcem, kaže Hrebak- Komunalac i Grad Bjelovar uložili su, ili će u iduće dvije godine uložiti, oko 100 milijuna kuna što Bjelovar čini jednim od najbolje pripremljenih hrvatskih gradova kada je o gospodarenju otpada riječ, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom današnje konferencije na kojoj su predstavljena dva nova komunalna vozila.

Vrijedni projekti

Dodao je i to da je odabir izvođača za izgradnju i opremanje sortirnice u završnoj fazi.

- Taj projekt vrijedan je 43 milijuna kuna, a 15-tak milijuna kuna iznosi i kompostana, koja će također biti izgrađena u Dolinama. Tu su i projekti poput izgradnje novog reciklažnog dvorišta, čime smo postali jedan od rijetkih gradova koji ima dva takva dvorišta, a osigurane su i nove kante vrijedne nekoliko milijuna kuna, kazao je Hrebak te se osvrnuo i na posljednji projekt.

Nova vozila vrijedna su 2,7 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković
Nova vozila vrijedna su 2,7 milijuna kuna/ Foto: Deni Marčinković

- Nabavka ova dva vozila iznosila je 2,7 milijuna kuna, čime dodatno pojačavamo odvojeno prikupljanje otpada naših građana. Jedan kamion specijaliziran je za papir i plastiku, dok će se drugim prikupljati tekstil i biootpad. Projekt je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i to u iznosu od 67 posto, naglasio je bjelovarski gradonačelnik.

Predsjednik Uprave bjelovarskog Komunalca Ivan Ivančić kazao je da su u posljednje tri godine već nabavljena još tri vozila sličnih karakteristika.

Idemo dobrom smjeru

- Želimo biti tvrtka koja će se na vrijeme prilagoditi zahtjevima za gospodarenje otpadom. Da idemo u dobrom smjeru govori podatak da ispunjavamo mjerljive ciljeve količina otpada koje se odlažu na odlagalištu, a istovremeno povećamo količine otpada koji je odvojeno prikuplja. U najjačim godinama na odlagalište smo deponirali 23 tisuće tona miješanog komunalnog otpada, a prošlu godinu završili smo s 12 tisuća, poručio je Ivančić.

Vozila su namijenjena za prikupljanje papira i plastike, odnosno tekstila i bio otpada/ Foto: Deni Marčinković
Vozila su namijenjena za prikupljanje papira i plastike, odnosno tekstila i bio otpada/ Foto: Deni Marčinković

Da bi ti ciljevi u potpunosti bili ispunjeni, potrebno je osigurati nadogradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom i kompostanom. Kako se moglo čuti, ugovoris izvođačem radova za ova dva projekta mogli bi biti potpisani već ove godine, a gradnja bi trebala početi na proljeće. 

- Ovi projekti posebno su vrijedni što su u velikom dijelu financirani europskim novcem. Od spomenutih 100 milijuna kuna, Grad i Komunalac sudjelovat će s oko 15 posto udjela. Primjerice, sortirnica iznosi 43 milijuna kuna, a učešće grada u tom projektu iznosi svega tri milijuna, zaključio je Hrebak.