Fotografija: Danijel Kovačec, Marko Kutanjac, Dario Hrebak, Slavko Prišćan i Silvestar Štefović/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Danijel Kovačec, Marko Kutanjac, Dario Hrebak, Slavko Prišćan i Silvestar Štefović/ Foto: Deni Marčinković

Konstituirana tijela koja bi Bjelovaru i partnerskim općinama trebala osigurati nove milijune

Točan podatak koliko nam novca na raspolaganju imat ćemo u prosincu, a naše su procjene da se radi o iznosi između 100 i 200 milijuna, istaknuo je HrebakGrad Bjelovar i općine Rovišće, Štefanje, Veliko Trojstvo i Kapela u rujnu su sklopili sporazum o formiranju Većeg urbanog područja Bjelovar, s ciljem povlačenja dodatnih milijuna za brojne projekte kroz ITU mehanizam.

Sukladno tome, danas su održane i konstituirajuće sjednice Koordinacijskog te Partnerskog vijeća. Riječ je o tijelima zaduženim za koordinaciju izrade, izmjene, donošenje i praćenje Strategije, odnosno za utvrđivanje zajedničkih prioriteta na razini urbanog područja. 

Čelnici oba tijeka izabrani su jednoglasno/ Foto: Deni Marčinković
Čelnici oba tijeka izabrani su jednoglasno/ Foto: Deni Marčinković

Za predsjednika Koordinacijskog vijeća jednoglasno je izabran bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, kao i njegov zamjenik načelnik Općine Rovišće Slavko Prišćan. Nadalje, na čelu Partnerskog vijeća bit će zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić, dok će njegova zamjenica u ovom tijelu biti dožupanica Marija Jungić. Odluka o čelništvu ovog tijela također je donesena jednoglasno. 

Turizam i gospodarstvo

- Na prvoj sjednici otvorili smo mnoge teme vezane za buduće projekte. Mahom su to projekti vezani za turističku i gospodarsku infrastrukturu, a posebna pozornost posvećena je našim OPG-ovima. Projekte planiramo ravnomjerno rasporediti, odnosno sukladno broju stanovnika u svim općinama i Gradu Bjelovaru. Točan podatak koliko nam novca na raspolaganju imat ćemo u prosincu, a naše su procjene da se radi o iznosi između 100 i 200 milijuna, istaknuo je Hrebak.

Na čelu Partnerskog vijeća bit će Igor Brajdić i Marija Jungić/ Foto: Grad Bjelovar
Na čelu Partnerskog vijeća bit će Igor Brajdić i Marija Jungić/ Foto: Grad Bjelovar

Dodao je i to da se za ovu financijsko razdoblje planira prijaviti projekt izgradnje biciklističke staze koja bi povezala Bjelovar s navedenim općinama.

- Također, u ovaj Sporazum planiramo uklopiti i bjelovarske toplice, zonu Korenovo, studentski dom, zelenu tržnica, a želja nam je i starom zatvoru podarititi novu namjenu, odnosno renovirati tu zgradu i u nju preseliti Tehnološki park, rekao je bjelovarski gradonačelnik.

Briga za starije i nemoćne

Prednost formiranja Većeg urbanog područja Bjelovar trebale bi osjetiti i četiri okolne općine, a njihove planove iznio je Slavko Prišćan.

Sjednica je održana u KMC-u Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Sjednica je održana u KMC-u Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

- Trudit ćemo se pronaći najbolje projekte koji su od zajedničkog interesa, ali od kojih će koristi najviše imati naše stanovništvo. Već sad imamo nekoliko interesantnih ideja, posebice vezanih za turizam, ali i projekte koji se tiču starijih i nemoćnih osoba, poput hospicija. Napravit ćemo analizu koja bi trebala pokazati što nam je zapravo najpotrebnije, a točnije informacije imat ćemo kada saznamo koji nam je novac uopće na raspolaganju, zaključio je Prišćan.