Fotografija: Umirovljenici se intenzivno družim u svojim prostorijama/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Umirovljenici se intenzivno družim u svojim prostorijama/ Foto: Deni Marčinković

Grad Bjelovar provodi još jedan EU projekt za umirovljenike vrijedan milijun i pol kuna

Naši roditelji, kao i bake i djedovi, brinuli su o nama dok smo bili djeca, a sada je došlo vrijeme da mi skrbimo o njima. Stalo nam je do starijih sugrađana i veseli nas kada ih uključimo u društveni život Grada, kaže BrajdićZahvaljujući stopostotnom financiranju Europskog socijalnog fonda, Grad Bjelovar u suradnji s Maticom umirovljenika Bjelovar te Bjelovarskim slavujima i fakinima, provodi još jedan projekt namijenjen sugrađanima treće životne dobi, vrijedan milijun i pol kuna.

- Naši roditelji, kao i bake i djedovi, brinuli su o nama dok smo bili djeca, a sada je došlo vrijeme da mi skrbimo o njima. Gradu Bjelovaru izuzetno se stalo do starijih sugrađana, stoga nas veseli kada ih uspijemo uključiti u društveni život. U sklopu ovog projekta brojne aktivnosti već su održane, a nabavljena je i informatička oprema te stolovi i stolice na prostor Matice umirovljenika. Također, radi se i na obnovi sanitarnog čvora, koji će biti prilagođen osobama s invaliditetom, poručio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić.

Igor Brajdić, Ivan Tomić i Ivan Ćurić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić, Ivan Tomić i Ivan Ćurić/ Foto: Deni Marčinković

Matice umirovljenika Bjelovar iduće godine slavi 25 godina postojanja, a njihov predsjednik Ivan Tomić zahvalan je Grad na još jednom u nizu projekata.

Pomoć Grada i Županije presudna

- Grad i Županija su nam kao mama i tata. Bez njih naše prostore možemo komotno zatvoriti i družiti se na tržnici. Što se aktivnosti tiče, naš prostor dostupan je svakoga dana osim subote, od 10 do 18 sati. U njemu se naši umirovljenici mogu doći družiti, čitati novine, surfati, kartati, igrati šah. Kao što znati, najveći problem osoba treće životne dobi je osjećaj samoće i bespomoćnosti. Međutim zahvaljujući ovakvim projektima to definitivno nije tako, a treba napomenuti da smo imali omogućeno i besplatno ljetovanje u Novom Vinodolskom, kazao je Tomić.

Prostor Matice uskoro će dobiti novu stolariju/ Foto: Deni Marčinković
Prostor Matice uskoro će dobiti novu stolariju/ Foto: Deni Marčinković

Za kulturne događaje u ovom projektu zaduženi su Bjelovarski slavuji i fakini, koji djeluju posljednjih šest godina.

300-tinjak aktivnosti

- U dvije godine, koliko će trajati projekt, održat će se više oko 300 različitih aktivnosti, u koje je uključeno oko 250 umirovljenika. Osim već spomenutog ljetovanja, i kulturnog programa, radit će se i na edukaciji umirovljenika o važnosti zdrave prehrane, za koje ćemo angažirati nutricionista, dodao je predsjednik Bjelovarskih slavuja i fakina Ivan Ćurić.

Zamjenik Brajdić okušao se u Belotu/ Foto: Deni Marčinković
Zamjenik Brajdić okušao se u Belotu/ Foto: Deni Marčinković

Koordinatorica projekta “Inicijativa za psihosocijalnu podršku, integraciju i edukaciju” Ivana Bekavac dodala je i to da uskoro kreću i radovi na izmjeni stolarije u prostoru Matice umirovljenika Bjelovar, koji će uvelike smanjiti režijske troškove.