Fotografija: Daruvarska Liga protiv raka kroz donacije građana na jednoj od prijašnjih akcija prikupila preko pet tisuća kuna za prijevoz onkoloških bolesnika/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Daruvarska Liga protiv raka kroz donacije građana na jednoj od prijašnjih akcija prikupila preko pet tisuća kuna za prijevoz onkoloških bolesnika/Foto: Vladimir Bilek

Daruvarska Liga protiv raka u subotu prikuplja novac za prijevoz onkoloških pacijenata. Uključite se

Većina pacijenata iscrpljena su financijski, ali i fizički i psihički, pa se borimo da im pomognemo, pojašnjava Milada SofkaLiga protiv raka Daruvar ovoga će vikenda, točnije u subotu, 23. listopada na Cvjetnom sajmu u Daruvaru, imati svoj štand. Tom će prigodom skupljati sredstva za prijevoz onkoloških bolesnika. Svi koji doniraju sredstva Ligi moći će si izabrati poklon koji su izradile vrijedne članice Lige.

Više o samom događanju, ali i o problemima s kojima se susreću onkološki bolesnici kazala nem je predsjednica Lige, Milada Sofka.

Ručno izrađeni pokloni

- Sada ćemo treći put sudjelovati na Cvjetnom sajmu. Zadovoljni smo bili odazivom naših građana prijašnjih godina, a za sve naše posjetitelje izradili smo na radionicama sitne poklončiće. Svi koji će nam nešto donirati, izabrat će sami simboličan poklon koji smo im ručno izradili - pojasnila je predsjednica Lige protiv rata Daruvar, Milada Sofka i dodala kako je riječ o sitnicama prigodnim uz Cvjetni sajam.

Slične akcije održavane su i ranijeFoto: Korak dalje
Slične akcije održavane su i ranijeFoto: Korak dalje

Inače, iznos koji građani mogu donirati nije određen. Svaka im je kuna dobrodošla pa se vesele iznosima od 10 kuna pa na dalje. Obično se oni kreću upravo od spomenutih 10 kuna pa na više, obično do stotinjak ili dvjestotinjak kuna, kako tko može izdvojiti.

Zahvalni na svakoj kuni

- Svaka nam je kuna bitna i zahvalni smo za svaku doniranu kunu. Obzirom da je Cvjetni sajam, bude gužva u gradu i jako smo sretni kada nas sugrađani obiđu na našem štandu - kaže nam Milada koja napominje kako je ova ideja i proizašla iz žalbi onkoloških pacijenata na sanitetski prijevoz. Naime, često se događa da bolesnici cijeli dan provedu u sanitetu ili u krugu bolnica. Budući da sanitet često prevozi više pacijenata, oni se skupljaju po naseljima te se čeka da i posjednji pacijent završi svoj pregled ili pretragu. Tek potom se vraćaju kući, što zna biti i kasno poslijepodne ili navečer.

I ovoga puta Daruvarčane koji će donirati sredstva čekaju simbolični pokloni/Foto: Korak dalje
I ovoga puta Daruvarčane koji će donirati sredstva čekaju simbolični pokloni/Foto: Korak dalje

- Bolesnici su obično gotovi sa svojim pregledom kroz pola sata i nikome od njih nije ugodno ako se ne mogu vratiti kući do kasno poslijepodne ili navečer. Većina njih iscrpljena su financijski, ali i fizički i psihički, tako da smo mi tu uskočili i trudimo se pokrivati troškove putovanja do bolnica. Zasad su ljudi veoma zadovoljni jer se dođe direktno kući po njih, odveze ih se u bolnicu te ih se odmah potom vraća kući - pojašnjava nam Milada Sofka.

Unajme auto i plate vozaču

Inače, prijevoz je uređen tako da se iznajmi automobil, a vozači su inače članovi lige kojima se plati dnevnica. U cijeloj toj priči, napominje Milada, prati ih i Grad Daruvar i to kroz projekt na koji su se javili pa priča ipak ima nešto sretniji tijek nego što bi imala kada bi bolesnici bili prepušteni zdravstvenom sustavu koji je nerijetko krut i neprilagodljiv onkološkim pacijentima. 

Članovi Lige protiv raka Daruvar zadovoljni su podrškom svojih sugrađana/Foto: Korak dalje
Članovi Lige protiv raka Daruvar zadovoljni su podrškom svojih sugrađana/Foto: Korak dalje

- Borimo se svi zajedno da pomognemo tim ljudima i zato pozivam naše sugrađane da nas i ovoga puta podrže, posjete na štandu i doniraju sredstva za prijevoz onkoloških pacijenta - zaključila je Milada Sofka.