Fotografija: Svečana dodjela javnih priznanja građanima i pravnim osobama za izuzetno zalaganje u različitim djelatnostima/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Svečana dodjela javnih priznanja građanima i pravnim osobama za izuzetno zalaganje u različitim djelatnostima/Foto: Grad Daruvar

Na dodjeli javnih priznanja Lneniček poručio kako želi da Daruvar bude bolje mjesto za život, rad i poslovanje

Kada dolazim u Daruvar imam osjećaj kao da sam stigao doma. Pokušat ću dokazati da zaslužujem ovu nagradu, kazao je počasni građanin Daruvara K. KorlevićPovodom obilježavanja Dana Grada Daruvara, ujedno i rođendana grofa Antuna Jankovića, Grad Daruvar odao je počast svim nestalim braniteljima i građanima, ali i svim braniteljima čiji su životi utkani u temelje Daruvara, kao i Republike Hrvatske i to polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i minutom šutnje u Parku Antuna Jankovića kod Spomenika braniteljima Daruvara. Isto tako, u Pučkom otvorenom učilištu održana je svečana podjela javnih priznanja građanima i pravnim osobama za izuzetno zalaganje u različitim djelatnostima.

Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i minuta šutnje u Parku Antuna Jankovića kod Spomenika braniteljima Daruvara/Foto: Grad Daruvar
Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i minuta šutnje u Parku Antuna Jankovića kod Spomenika braniteljima Daruvara/Foto: Grad Daruvar

Svečanoj dodjeli koju je vodila zaposlenica Turističke zajednice Daruvar-Papuk Lidija Premec prisustvovao je gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček, zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi, zamjenik gradonačelnika Vladimir Bilek te predsjednik Gradskog vijeća u proteklom mandatu Stjepan Trkač i suradnici. Današnju svečanost otvorila je Margareta Batinić, polaznica drugog pripremnog razreda Srednje glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar u pratnji na glasoviru profesora Tomislava Milića. Potom se svima prisutnima obratio i gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček.

Razvoj turizma

- Čast mi je i zadovoljstvo sve vas pozdraviti povodom Dana grada. Prvo se želim zahvaliti svim hrvatskim braniteljima koji su branili naš grad u Domovinskom ratu, a posebno onima koji su položili svoje živote - krenuo je Damir Lneniček dodavši kako je Daruvar grad bogate povijesti još od vremena starih Rimljana, preko grofova Jankovića do danas, a termalni izvori omogućili su dobru početnu poziciju za razvoj turizma.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar
Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček/Foto: Grad Daruvar

- Daruvarske toplice, Termalni vodeni park, Dvorac Janković, staze vinske ceste, pivo te ponuda uz kulturno-etičku raznolikost temelj su za opravdanje naslova najljepšeg malog grada u RH. Protekla godina bila je vrlo izazovna, ali usprkos pojavi korona krize uspjeli smo nastaviti s planiranim investicijama, privući nove te aktivnim mjerama pomoći poduzetnicima kao što su oslobađanje komunalne naknade i oslobađanje plaćanja najma prostora - kazao je prvi čovjek grada.

Brojni projekti

Izdvojio je i neke od najvažnijih projekata koje su do sada napravili: popunjavanje zone Dalit, Razvojna agencija Daruvar, prekogranični projekti s BiH i Crnom Gorom za Edukativni centar HGSS-a i Digitalni inovacijski centar, dogradnja vrtića Ferda Mravenec i Vladimir Nazor, projekt Zaželi, pronalazak partnera za Darkom distribuciju plina, zamjena stare ulične rasvjete novom LED rasvjetom, asfaltiranje ceste do Petrovog vrha, energetska obnova Hrvatskog doma, obnova dječjih igrališta, modernizacija stadiona Sokol, nova lokacija pročistača i uređenje nove galerije u Dvorcu grofa Jankovića.

- Osuvremenili smo kino s novom scenskom tehnikom i mehanizacijom, a započela je izgradnja Veteranskog centra. Obnovljen je i Vatrogasni centar u Daruvaru kao i mjesni domovi u Doljanima, Lipovac Majuru i Donjem Daruvaru. Daruvar je danas gradilište u kojem se traži kvadrat stana, kuće, zemljišta ili poslovnog prostora više. Ponosan sam što je u gradu zaposleno gotovo tri tisuće naših sugrađana što je najviše u zadnjih deset godina, a proračun je za 2021. godinu u iznosu od 64 milijuna kuna najveći u povijesti grada - istaknuo je Lneniček.

Mjesto za život

Osim toga, naveo je i podržavanje mladih umjetnika te da je Daruvar i dio Međunarodnog parka tamnog neba. Pohvalio se gradonačelnik i stablom Ginko Biloba koje je osvojilo titulu hrvatskog stabla 2019. godine, a prošle godine i drugo mjesto u natjecanju za Europsko stablo godine.

- Današnjom dodjelom javnih priznanja želim se zahvaliti svima onima koji svojim radom pridonose razvoju i boljitku grada Daruvara. Želim da naš Daruvar bude bolje mjesto za život, rad i poslovanje. Stoga se nadam da uz daljnju potporu županije, države i europskih projekata možemo osigurati uvjete u kojima će se naša djeca igrati i rasti, mladi ostajati i osnivati obitelji, a generacije zrelije životne dobi zasluženo uživati u svojem gradu. Vjerujući da su nam ovakve želje svima zajedničke, upućujem iskrene čestitke povodom Dana Grada, završio je svoje obraćanje Damir Lneniček.

Počasna građanka

Potom su Povelja i ključevi Grada uručeni počasnoj građanki Slavki Pavić (94) za dugogodišnju suradnju s Gradom Daruvarom na području kulture i darovanja dijela zbirke iz ostavštine Milana Pavića.

- Zahvaljujem svima što ste došli odati priznanje i zahvalnost dragim i plemenitim ljudima koji su svoje plemenite namjere i vrijeme uputili svakom od nas pojedinačno. Prihvaćamo njihovu dobrotu da možemo i mi nastaviti i da su primjer nama i generacijama koje dolaze, a koji su uložili svoj rad u poboljšanje života u ovom lijepom i dragom gradu Daruvaru - poručila je Slavka Pavić.

Dani astronomije

Počasnim građaninom Grada Daruvara proglašava se Korado Korlević za dugogodišnju suradnju s Gradom Daruvarom, doprinos razvoju i poticanje djece na aktivnu suradnju s međunarodnim timovima na području astronomske znanosti. Također mu se dodjeljuje posebna Povelja i ključevi Grada Daruvara. Iako Korado nije mogao biti prisutan, Pučko otvoreno učilište omogućilo je prijenos njegove video poruke svima prisutnima.

- Iznenađenje je neopisivo. Kada dolazim u grad Daruvar imam osjećaj kao da sam stigao doma. Drago mi je uvijek doći u Daruvar, a nadam se da se vidimo u jesen na obilježavanju 10 Dana astronomije. Pokušat ću dokazati da zaslužujem ovu nagradu. Voli vas još jedan sugrađanin Daruvara - zahvalio se Korado Korlević.

Posmrtna priznanja

Potom je uslijedila podjela posmrtnih priznanja koju dobivaju Damir Barberić kao počasni građanin Daruvara za iznimne zasluge u obrani područja Daruvara tijekom Domovinskog rata na dužnosti Zapovjednika Policijske postaje Daruvar, Miroslav Žuger za iznimne zasluge u obrani područja Daruvara tijekom Domovinskog rata obavljajući uspješno najzahjevnije poslove pirotehičara Zapovjednika inženjerskog voda, pripadnika 52. Samostalnog bataljuna i Jaroslav Rolinc, dugogodišnji liječnik specijalist ginekologije, balneolog i ravnatelj Kupališnog lječilišta Daruvar i Daruvarskih toplica, suosnivač odjela za provođenje suvremene fizikalne medicine i rehabilitacije i autor stručnih radova o balneološkim vrijednostima Daruvarskih toplica.

Osim njih, isto priznanje dobivaju i Damir Horvat Zacskai za iznimne zasluge u provođenju aktivne književne i pjesničke kulture na području Daruvara te Marko Čolić za iznimne zasluge u obrani područja Daruvara tijekom Domovinskog rata, suradnji u nastanku knjige „Daruvar u Domovinskom ratu“, promoviranju sjećanja i edukaciji djece o Domovinskom ratu, organizaciji brojnih izložbi fotografija te velikom doprinosu društvenom životu pomaganjem u radu drugih udruga.

Ljerka Prpić također dobiva isto priznanje za uspješan dugogodišnji javni rad voditeljice Radio Daruvara i ostvareno povjerenje sa svojim slušateljima, Miroslava Koprek za osnivanje Likovne grupe DA, iznimni doprinos i volonterski rad prenošenjem znanja u slikarstvu i kiparstvu te doniranje svojih umjetničkih radova, Željko Radosavljević za pružanje primjera dobrosusjedskih odnosa, hrabro izlažući svoj život neposrednoj opasnosti u spašavanju nekretnine zahvaćene požarom i Zdenko Čalapa za izniman dugogodišnji rad na području sportskog novinarstva.

Životno djelo

Javno priznanje „Grb grada Daruvara, nagrada za životno djelo“ dobiva Josip Prević za najbolje nagrađenog profesora fizike u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu, izniman doprinos u popularizaciji fizike među učenicima te aktivno unapređenje znanstvenog, društvenog i sportskog života građana Grada Daruvara. Također i Davor Novinc za dugogodišnji rad na povlačenju sredstava Hrvatskih voda za područje Daruvara i okolnih općina, vođenje investicija koje su osigurale razvoj, sigurnost i radna mjesta te uređenju vodotoka kao turističke i rekreativne zone.

Pojedinačno priznanje dobivaju Nenad Peter za dugogodišnje volontiranje u manifestacijama grada svojim kuharskim i glazbenim umijećem, Nedjeljko Pajtak za dugogodišnje promoviranje kulture organizacijom brojnih kazališnih predstava, koncerata i drugih umjetničkih sadržaja te prikazivanjem aktualnih svjetskih filmskih naslova, Branko Kovačić za dugogodišnje aktivno djelovanje u političkom i društvenom životu grada, afirmaciji multietičnosti, volonterski rad u Vijeću srpske nacionalne manjine, dugogodišnji aktivan doprinos u radu Gradskog vijeća Daruvara te u struci i edukaciji poljoprivrednika te Vlado Bartoš za iznimne liječničke zasluge.

Promoviranje istine

Isto tako i Mira Bakarić za dugogodišnje promicanje svestranog društvenog života i kulture kroz volonterski rad u Udruzi matice umirovljenika, zborno pjevanje u zboru Umirovljenik i Malom crkvenom zboru, aktivno sudjelovanje u radu drugih udruga i pružanje pomoći u provođenju i održavanju gradskih manifestacija. Potom, Zvonko Kovačić za promoviranje istine o Domovinskom ratu i unapređenje djelatnosti socijalne skrbi, Željko Blažević za dugogodišnji doprinos na području kulture volontiranjem u kino prikazivačkoj djelatnosti kina „30. svibnja“ i Drenka Bogdan za dugogodišnje unapređivanje rada i izniman doprinos u udruzi HVIDR-a Daruvar.

Kolektivno priznanje

Kolektivno priznanje dobiva Udruženje obrtnika Daruvar za kontinuiranu brigu o obrtnicima, posebice u korona krizi gdje su zastupali i borili se za pomoć zatvorenim obrtima - ugostiteljstvu i trgovinama, Razvoja agencija Daruvar u pružanju pomoći obrtnicima, poduzetnicima i udrugama u pisanju i provedbi projekata te ogromnom iskoraku u povlačenju sredstava EU te udruga Ždralice Daruvar za višegodišnju brigu o ženama, posebice nezaposlenima, upornost i kontinuirani rad koji je rezultirao provođenjem projekta aktivnosti društvenog poduzetništva i zapošljavanjem sedam osoba.

Plaketa Grada Daruvara

Nagradu „Plaketa Grada Daruvara“ dobivaju Zdenko Brandejs za izniman doprinos i zasluge u aktivnom djelovanju i tehničkom unaprjeđenju na području dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva, Dobrovoljno vatrogasno društvo Daruvar za izniman doprinos i zasluge u aktivnom djelovanju u području vatrogastva i doprinos u Domovinskom ratu pripadnika Zbora narodne garde, Hrvatske vojske te kroz zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara u sklopu vatrogasnog voda kao specijalizirane postrojbe pri Stožeru civilne zaštite Daruvar i Mira Ježinac za izniman doprinos i zasluge u volonterskom radu, pružanju humanitarne pomoći potrebitima, dijeljenja hrane, odjeće, odvođenja nemoćnih liječniku i udomljavanja.

Osim njih, udruga Liga protiv raka za izniman doprinos i zasluge u aktivnom djelovanju na prevenciji malignih bolesti te nabavi ultrazvuka, mamografa i novog monitora mamografa za Dom zdravlja, Saša Premec za doprinos i zasluge na području sporta, u obrani RH, zaštiti i očuvanju digniteta Domovinskog rata od zaborava te radu udruge HVIDR-e, Antun Stranjik za doprinos u kulturnom životu aktivnim djelovanjem u kazališnom i glazbenom radu Češke besede Doljani i Daruvar te organizaciji raspodjele građevinske humanitarne pomoći Češke Republike za uklanjanje posljedica Domovinskog rata te Ivan Leksa za doprinos u kulturnom i društvenom životu aktivnim djelovanjem u Češkoj besedi Daruvar te radom u Vinogradarskoj zadruzi i Planinarskom društvu Petrov vrh.

Svečanu dodjelu priznanja zatvorio je svojim nastupom daruvarski reper Luka Prgić pjesmom „Grade moj“.