Fotografija: Ratko Kovačić, Marko Marušić, Deni Černi i Boris Kljaić
Galerija
Ratko Kovačić, Marko Marušić, Deni Černi i Boris Kljaić

Brončani paraolimpijac Deni Černi: "Jedini cilj mi je bio dati sve od sebe"

Sam nastup na Paraolimpijskim igrama već je uspjeh, a kada ostvare ovakve rezultate, onda možemo reći da je to poput sna", kazao je župan Marušić




Nakon što je u svoje Grubišno Polje donio broncu s Paraolimpijskih igara u Tokiju, bacača kugle Denija Černija danas je primio i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Na prijemu su pored Černija, bili i ostali predstavnici naše županije u Tokiju, strijelac Damir Bošnjak, njihovi treneri Boris Kljaić i Željko Rogulj, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić te šef medicinskog tima hrvatske paraolimpijske reprezentacije dr. Boris Kirin.

<p>Župan Marušić čestitao je svima na odličnom uspjehu/ Foto: Deni Marčinković</p>

Župan Marušić čestitao je svima na odličnom uspjehu/ Foto: Deni Marčinković

U svom izlaganju brončani paraolimpijac pored zahvala na prijemu i čestitkama, kazao je da mu je jedini cilj uoči nastupa bio dati sve od sebe, bez nekog rezultatskog imperativa.

Neočekivan rezultat

- Na kraju je sve ispalo fantastično i baš sam zadovoljan. Možda ni sam nisam očekivao ovakav rezultat, ali srećom se ipak dogodio. To mi je zbilja velika stvar koju sam u životu postigao. Konkurencija u Tokiju bila je žestoka i upravo zbog toga nisam imao velika očekivanja. Pred nama je Svjetsko prvenstvo, koje bi se iduće godine također trebalo održati u Japanu, a sljedeće Paraolimpijske igre su u Parizu za tri godine. Ne želim obećavati neke određene rezultate na tim natjecanjima, jedino što mogu je obećati da ću i dalje marljivo trenirati i davati svoj maksimum, više nego skromno kazao je brončani Grubišnopoljac. 

<p>Marko Marušić, Deni Černi, Boris Kljaić, Damir Bošnjak i Željko Rogulj/ Foto: Deni Marčinković</p>

Marko Marušić, Deni Černi, Boris Kljaić, Damir Bošnjak i Željko Rogulj/ Foto: Deni Marčinković

Unatoč ne baš bajnim uvjetima za treniranje, Černi se ne žali, ne traži pomoć, a poniznost koja krasi ovog mladog sportaša s invaliditetom oduševila je sve prisutne na današnjem prijemu.

- Naravno, svaka pomoć uvijek je dobrodošla, ali mi smo sportaši i ne žalimo se. Koliko imamo s toliko i radimo. Čega nema bez toga se može, istaknuo je Černi na novinarski upit vezan upravo za uvjete treniranja. 

Prema riječima njegovog trenera Borisa Kljaića, Černijev sportski put traje već 16 godina, a uoči Tokija niti on se nije nadao medalji. 

Boje Bjelovarsko-bilogorske županije u čak tri discipline i to na svojim četvrtim Igrama, branio je i Damir Bošnjak, član Streljačkog društva Bjelovar 1874.

Problemi s protezom

- Nažalost, zbog problema s protezom izostao je bolji rezultat, ali 17. mjestom na kraju sam ipak zadovoljan, iako sam priželjkivao ulazak u finale. Same Igre zbog covida bile su specifične, baš kao i pripreme uoči njih. Nadamo se da će se u Parizu ipak sve vratiti na staro, kazao je Bošnjak. 

<p>Damir Bošnjak i Željko Rogulj/ Foto: Deni Marčinković</p>

Damir Bošnjak i Željko Rogulj/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić kazao je da mu je iznimna čast biti u ovom društvu, jer su upravo sportaši najbolji promotori i ambasadori naše županije, ali i države općenito. 

- Čestitam dečkima na zbilja odličnim rezultatima na najvećoj svjetskoj pozornici. Sam nastup na Paraolimpijskim igrama već je uspjeh, a kada ostvare ovakve rezultate, onda možemo reći da je to poput sna. Mislim da svi možemo učiti od naših sportaša, jer su odricanja i rad koji oni ulažu zbilja impresivni, između ostalog kazao je Marušić te se još jednom zahvalio i čestitao našim sportašima.

Najuspješnije Igre u povijesti

Paraolimpijske igre u Tokiju ujedno su i najuspješnije u povijesti naše zemlje. Naime, naši sportaši u Hrvatsku su se vratili sa sedam osvojenih medalja, što je posebno razveselilo predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića.

- Denijev rezultat doista je izniman, ali moramo pohvaliti i druge paraolimpijce iz naše županije, koji kontinuirano na Igrama nastupaju od Paraolimpijskih igara u Sidneyu 2000. godine. Međutim, kada je Deni zadnjeg dana u Tokiju bacio svoj najbolji rezultat, svi smo skočili na noge i samo čekali da natjecanje završi i da proslavimo medalju, poručio je Kovačić.

Dodao je i to da je uspjeh tim veći kada se uzmu u obzir uvjeti u kojima naši sportaši treniraju. Naime, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ne postoji atletski stadion, a gotovo svi sportaši osuđeni su na improvizaciju. Koliko su ove Igre bile zahtjevne i zbog pandemije, svjedoče riječi dr. Borisa Kirina. 

<p>Boris Kirin i Ratko Kovačić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Boris Kirin i Ratko Kovačić/ Foto: Deni Marčinković

- Pripreme su trajale gotovo šest mjeseci, a da bismo mogli uči u avion za Tokio morali smo imati dva testiranja u roku od 24 sata. Također, putem mobilnih aplikacija svakodnevno su se upisivali različiti zdravstveni parametri. Nadalje, Pfizer je poklonio svim olimpijcima i osoblju doze cjepiva, a budući da smo svi već ranije bili cijepljeni, to smo donirali Zavodu za javno zdravstvo, između ostalog kazao je Kirin dodavši činjenicu da se tek jedan posto osoba s invaliditetom uopće bavi tjelesnom aktivnošću, uključujući i sportaše.