Fotografija: Županija je podrška svim sportašima, poručeno je s današnjeg prijema kod župana/Foto: Martina Čapo
Galerija
Županija je podrška svim sportašima, poručeno je s današnjeg prijema kod župana/Foto: Martina Čapo

Paraolimpijac Deni Černi priprema se za svoje prve paraolimpijske igre

Mladi Grubišnopoljac u kolekciju sportskih rezultata upisao je brončanu medalju u bacanju kugle s nedavno održanog Europskog paraatletskog prvenstva.



BJELOVAR –Bjelovarsko – bilogorski župan Marko Marušić odradio je svoj prvi službeni prijam. U svom kabinetu ugostio je Denija Černija, mladog grubišnopoljskog paraolimpijca koji je u kolekciju vrijednih sportskih rezultata upisao i brončanu medalju u bacanju kugle s nedavno održanog Europskog paraatletskog prvenstva, njegovog trenera Borisa Kljajića te predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića.

Župan Maušić je poručio Deniju da će BBŽ stajati iza njega/Foto: Martina Čapo
Župan Maušić je poručio Deniju da će BBŽ stajati iza njega/Foto: Martina Čapo

Grubišnopoljac Deni Černi atletikom se počeo baviti 2006. godine u Atletskom klubu osoba s invaliditetom „Otos“ iz Grubišnog Polja. U svojoj bogatoj sportskoj karijeri do sada je srušio i postavio brojne državne rekorde u disciplinama bacanja kugle, koplja i diska.

Dosadašnji uspjesi

Najveći uspjesi u dosadašnjoj sportskoj karijeri su mu srebrna medalja u disciplini kugla s WPA/IPC Europskog prvenstva u Berlinu 2018. godine, zlatna i brončana medalja u disciplini bacanja kugle i diska na IWAS Svjetskim igrama u Portugalu 2017. godine te svjetski juniorski rekord u bacanju diska iz 2010. godine.

Posljednju vrijednu medalju - broncu osvojio je na 7. Europskom paraatletskom prvenstvu koje je održano u Poljskoj početkom lipnja ove godine. Deni Černi je u disciplini kugla kategorija F33 osvojio brončano odličje s rezultatom 10,42 metra.

Deni Černi i trener Boris Kljajić odličan su tim, što se vidi i po brojnim osvojenim medaljama/Foto: Martina Čapo
Deni Černi i trener Boris Kljajić odličan su tim, što se vidi i po brojnim osvojenim medaljama/Foto: Martina Čapo

Njegov trener Boris Kljajić uz Denija je kroz cijelu njegovu sportsku karijeru, a trenutno se pripremaju za svoje prve paraolimpijske igre koje će se održati u Tokiju od 24.8. do 6.9. ove godine.

– Zahvaljujem se na dolasku Deniju, našem vrhunskom sportašu, našem sugrađaninu kao i treneru i predsjedniku. Izuzetna mi je čast što mi je prvi prijem kao župana baš ovaj. Pristigla ekipa primjer je da jednim vrijednim radom možemo ostvarivati zavidne rezultate. Svakako trebate biti primjer i ostalima i meni kako se upornim radom postižu rezultati. Iznenadio me cijeli niz osvojenih i medalja i uspjeha – odmah na početku prijema kazao je župan Marušić dodavši kako je važno dotaknuti se i skorašnjeg Denijevog odlaska na ovogodišnje Paraolimpijske igre u Tokiju.

Podrška župana

 – Jako mi je drago što ćete predstavljati Grubišno Polje, BBŽ, ali i cijelu zemlju na Paraolimpijskim igrama. Županija će vam pomoći prema svojim mogućnostima i želim da znate da stojimo iza vas – zaključio je župan. Evo što je poručio mladi sportaš Deni na početku svoj obraćanja.

– Kada se osvrnem na natjecanje, mogu reći da je prošlo dobro. Ono što smo planirali, to smo i ostvarili, medalja je tu. Slijede nam dva mjeseca rada i priprema za odlazak u Tokio što je zapravo samo nastavak naših treninga. Zadnja ostvarena medalja samo je još veća motivacija za Tokio. Treba puno rada, no bit ćemo spremni – optimističan je mladi Grubišnopoljac.

Župan Marušić i zamjenica Jungić poželjeli su mladom sportašu puno uspjeha na daljnjim natjecanjima/Foto: Martina Čapo
Župan Marušić i zamjenica Jungić poželjeli su mladom sportašu puno uspjeha na daljnjim natjecanjima/Foto: Martina Čapo

Na sve njegove uspjehe, kao i na činjenicu da je ustrajan i odgovoran, ponosan je i Denijev trener Boris Kljajić.

Uvjeti treniranja

– Zadovoljan sam osvojenim medaljama, ali još više time što smo se uspjeli plasirati na Paraolimpijske igre. Bilo je teško i zahtjevno to ostvariti. Prije svega, trebalo je u Dubaiju 2019. biti među četiri najbolja kako bi se osigurao nastup na igrama. Kasnije je bila kvalifikacijska lista za Tokio koja je produžena zbog koronavirusa što znači da je Deni dvije godine morao biti na toj listi među šest najboljih. Nadamo se najboljem, radit ćemo i vidjeti kako bude – istaknuo je trener Kljajić.

Ono što je manje optimistično u cijeloj ovoj lijepoj sportskoj priči zasigurno su uvjeti treniranja. Iako je Kljajić kazao da su im ok uvjeti treniranja u skladištu sportske dvorane OŠ u Grubišnom Polju, ostaje za pomisliti kako su iznimno skromni tim i kako zaslužuju bolje.

Ratko Kovačić predsjednik je Hrvatskog paraolimpijskog odbora/Foto: Martina Čapo
Ratko Kovačić predsjednik je Hrvatskog paraolimpijskog odbora/Foto: Martina Čapo

Predsjednik Paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić naglasio je kako Deni trenira od mladosti, te se pohvalio i činjeniom kako će Deni biti jedini paraolimpijac u Tokiu iz BBŽ.

Uporan rad

-Kada je naš poznati paraolimpijac Darko Kralj osvojio zlatnu medalju u Pekingu 2008. godine, tada sam na isto pitanje odgovorio novinarima da imamo paraolimpijskog pobjednika u županiji, a nemamo uvjete za bavljenje atletikom. Mi nemamo atletski stadion već samo dobre improvizirane uvjete. To je nevjerojatno. No, jedan od ciljeva nam je da unaprijedimo sportsku infrastrukturu. Nadam se da ćemo na stadionu u Bjelovaru imati odgovarajuće uvjete – izrazio je nadu Kovačić.

Zamjenica župana Marija Jungić, inače Grubišnopoljska, sportski tim poznaje otprije.

– Ponosna sam Grubišnopoljka koja može svjedočiti sjajnim rezultatima koji su nastali nakon dugogodišnjeg vrijednog i upornog rada. Iako imamo lošije uvjete za atletiku, ne znači da nemamo dovoljno snažne i uporne entuzijaste koji promiču sport u našoj županiji. Još je to dokazao Darko Kralj, a sada se nadam da će dokazati i Deni Černi – poručila je Jungić.