Fotografija: Poslovnica Hrvatske lutrije u Daruvaru u kojoj je uplaćen dobitni listič/Foto: MojPortal
Poslovnica Hrvatske lutrije u Daruvaru u kojoj je uplaćen dobitni listič/Foto: MojPortal

Imamo milijunaša! U Daruvar odlazi dobitak od 2,528.209,68 kn!

Igrač iz Daruvara uložio je ukupno 84 kune, odigrao tri kombinacije za četiri kola pretplate te nije precrtao "DA" za dodatnu igru Joker. I boli ga briga... :)U subotnjem izvlačenju Lota 7 netko iz Daruvara pogodio je 6 brojeva plus dopunski broj (6+1) i osvojio dobitak od čak 2,528.209,68 kuna! 

Dobitni listić uplaćen je na prodajnom mjestu Hrvatske lutrije u Daruvaru u ulici Stjepana Radića, a brojevi koji su igraču ili igračici iz Daruvara donijeli ovaj sjajan iznos su: 1, 2, 7, 16, 24, 27, 29 i dopunski broj 3.

Igrač je uložio 84 kune, odigrao tri kombinacije za četiri kola pretplate te nije precrtao "DA" za dodatnu igru Joker.

100.000 eura državi...

Treba također reći da je svaki dobitnik državi dužan platili 30 posto poreza na sve dobitke veće od 500.000 kuna, pa će tako naš sretnik ili sretnica morati za državu izdvojiti čak 758.462 kuna ili gotova pa točno 100.000 eura. To znači da će na račun dobitnika zapravo biti uplaćeno 1,769.747 kuna, što je, naravno, i dalje sjajan iznos!

Brojke najbolje govore koliko je potrebno imati sreće da bi se osvojio zgoditak na Lotu 7. Naime, vjerojatnost dobitka jackpota u Lotu 7 je približno 1:6,700.000, što znači da ako biste igrali istu kombinaciju jednom tjedno idućih 30 godina, imali biste šanse za glavni dobitak od samo 1:4000. 

U ovom slučaju, riječ je o iznosu koji sigurno neće trajati vječno, ali koji svakako može olakšati život.

Primjerice, dobitnik ili dobitnica iz Daruvara s tim iznosom si može isplaćivati svaki mjesec 7000 kuna, što je iznos prosječne hrvatske plaće, čak 21 godinu bez prestanka, a da ništa ne radi! No, na taj bi se način novac samo topio, a najbolje je pronaći način kako dobitak oploditi. 

Oročena štednja

Štednja je svakako jedno od mogućih rješenja. Primjerice, ako bi se iznos od 1,769,747 stavio na štednju kako bi se živjelo od kamata, tu je računica vrlo jasna iako je štednja posljednjih godina slabo isplativa jer su kamate vrlo niske i kreću se uglavnom od 0,1 do 0,2 posto. No, s ovakvim dobitkom moguće je složiti dobru kombinaciju. Od svih banaka u Hrvatskoj, Sberbanka odskače s najvećom kamatnom stopom na oročenu štednju u trajanju od 12 mjeseci gdje ona iznosi 0,5 posto.

Ako bi se dobitak u cijelosti oročio na godinu dana pod tom kamatnom stopom, dobit bi nakon 12 mjeseci iznosila 109.154 kune. U prijevodu, po mjesecu bi u godini kamata od 0,5 posto donijela 9.096 kuna dobiti, a dobitak s Lota 7 ne bi se smanjio ni za jednu kunu. 

A ako bi se dobitak oročio dulji iznos od pet godina, tada je kamata manja. Privredna banka Zagreb za taj period trajanja oročene štednje ima najpovoljniju kamatu u iznosu od 0,45 posto. Dakle, novac bi bio dulje oročen, a kamata za 0,05 posto manja u odnosnu na oročenih 12 mjeseci što znači da bi se iznos krajnje dobiti gotovo pa nebitno promijenio pa je kraća oročena štednja od 12 mjeseci zapravo bolji izbor.

Humanitarno djelo

Naravno, s ovakvim dobitkom mogu se riješiti dugovanja, krediti, stambeno pitanje i kupiti novi automobil, što je nekakav standardni izbor dobitnika u Hrvatskoj, no najpametnije je pustiti glavu da se malo ohladi i napraviti mudar plan jer novac brzo nestane kada ga se neplanski troši, a s ovako visokim iznosom ipak je moguće riješiti neke svoje privatne potrebe, ali i oploditi dio novca. 

I zato velike čestitke dobitniku ili dobitnici! Želimo mu puno sreće i mudrosti u raspolaganju s dobitkom i sa željom da mali dio tog novca, kao što to mnogi dobitnici rade, odvoji i za neko humanitarno djelo.