Fotografija: Članovi daruvarske udruge Korak dalje moći će pogledati crtić Ainbo/Foto: Neja Markičević/ CROPIX (ilustracija)
Galerija
Članovi daruvarske udruge Korak dalje moći će pogledati crtić Ainbo/Foto: Neja Markičević/ CROPIX (ilustracija)

Članovi udruge "Korak dalje" imaju svoju prvu senzornu kino projekciju u daruvarskom kinu

Često roditelji ne vode svoju djecu na kino projekcije kako djeca ne bi smetala, a sada im je dozvoljeno osjećati se kao kod kuće, kazala je Renata ŽukinaPučko otvoreno učilište Daruvar omogućilo je članovima daruvarske udruge "Korak dalje" senzornu kino projekciju crtića „Ainbo“ povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama.

Prilagođena projekcija

Senzorna projekcija podrazumijeva utišani ton i prigušeno svjetlo kako bi osobe s intelektualnim teškoćama i djeca s teškoćama u razvoju mogli nesmetano šetati za vrijeme filma i kako ih preglasan ton ne bi iritirao.

Crtić "Ainbo"/Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar
Crtić "Ainbo"/Foto: Pučko otvoreno učilište Daruvar

- Daruvarsko kino se tako pridružilo malobrojnim hrvatskim kinima i inicijativi Hrvatskog filmskog saveza koja pokazuju razumijevanje za osobe s teškoćama, a nadamo se da će ovaj projekt zaživjeti i prerasti u tradiciju - poručuju iz kina.

Potreba za kretanjem

- Tijekom projekcije se nikome neće zamjeriti šetanje po kinu, ulaženje ili izlaženje jer naša djeca imaju potrebu za kretanjem što će biti dozvoljeno. Ovo je nama sada prva ovakva projekcija, iako je u Daruvaru prije nekoliko godina već bilo organiziranih senzornih projekcija. Članovi udruge mogu slobodno pozvati i svoje roditelje ili braću i sestre pa doći zajedno jer često roditelji ne vode svoju djecu na kino projekcije kako djeca ne bi smetala, a sada im je dozvoljeno osjećati se kao kod kuće - kazala je Renata Žukina, predsjednica udruge "Korak dalje".