Fotografija: Članovi udruge Korak dalje u šetnji/Foto: Korak dalje
Galerija
Članovi udruge Korak dalje u šetnji/Foto: Korak dalje

Daruvarski Korakovci prehodali više od 4,5 kilometara za pomoć udruzi OSIT Bjelovar

Mi smo ovim činom htjeli potaknuti druge da se uključe jer ako možemo mi onda može bilo tko drugi, kazala je predsjednica udruge „Korak dalje“, Renata ŽukinaVelika većina članova daruvarske udruge „Korak dalje“ prehodala je 4,20 kilometara za prijatelje iz Bjelovara, uključivši se u njihovu humanitarnu akciju „Učini koraka par, za OSIT Bjelovar“ povodom Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se obilježava u nedjelju, 16. svibnja. Jedan dio ekipe udruge nije mogao na dugo pješačenje, ali su simbolično napravili krug u blizini udruge pa tako svojim doprinosom sveukupno prehodali više od 4,5 kilometara.

Ruta koju su Korakovci prehodali/Foto: Korak dalje
Ruta koju su Korakovci prehodali/Foto: Korak dalje

Naime, cilj ove humanitarne akcije je skrenuti pozornost na još uvijek neravnopravan položaj osoba s intelektualnim teškoćama u društvu te im omogućiti da svoj dan obilježe na dostojanstven način. Kako je tjelesna aktivnost važan proces u očuvanju zdravlja i cjelokupnog psihofizičkog stanja organizma udruga OSIT Bjelovar odlučila je Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama proslaviti u pokretu i aktivno uz pomoć svih zainteresiranih.

Dio ekipe šetao je kvartom/Foto: Korak dalje
Dio ekipe šetao je kvartom/Foto: Korak dalje

- Naša prijateljska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar počela je provoditi ovu akciju 1. svibnja koja traje do 16. svibnja u svrhu prikupljanja sredstava za djelovanje udruge. Pojedinac ili grupa prijavljuje se te odabire hoće li prehodati dva kilometra ili istrčati pet kilometara. I mi smo kao udruga dali svoj doprinos na način da smo se prijavili da ćemo prehodati dva kilometra, ali su naše snage na kraju prehodale 4,5 kilometara. Mi smo ovim činom htjeli potaknuti druge da se uključe jer ako možemo mi onda može bilo tko drugi - rekla nam je predsjednica udruge „Korak dalje“, Renata Žukina.

Članovi udruge Korak dalje/Foto: Korak dalje
Članovi udruge Korak dalje/Foto: Korak dalje

Inače, u humanitarnu utrku moguće se uključiti klikom na link https://www.stoperica.hr/.../ucini-koraka-par-za-osit te se potom odabere distanca i udaljenost koju želite prohodati ili otrčati, a možete uplatiti donaciju ili kotizaciju od najmanje 50 kuna na račun Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar. Nakon verifikacije uplate, dobit ćete svoj startni broj te ste spremni za polazak. Kada završite s aktivnošću, potrebno je poslati screenshot aplikacije kojom ste mjerili rezultat svoje aktivnosti.

Online kviz

Osim toga, dio ekipe koji nije išao u šetnju, osmišljavao je kviz „Koliko dobro poznajete Korakovce“, a kojeg možete riješiti ovaj vikend od petka do kraja nedjelje, odnosno Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama na linku https://testmoz.com/8449812.

Udruga Korak dalje osmislila je nagradni kviz „Koliko dobro poznajete Korakovce“/Foto: Korak dalje
Udruga Korak dalje osmislila je nagradni kviz „Koliko dobro poznajete Korakovce“/Foto: Korak dalje

- S obzirom da Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama zbog epidemiološke situacije ne možemo obilježiti na drugi način, odlučili smo se posvetiti tom danu online pa smo tako osmislili kviz i postavili pitanja da vidimo koliko su građani upoznati s našim djelovanjem - istaknula je Renata Žukina.

Tri dijela

Naime, kviz je koncipiran u tri dijela. Prvi dio sačinjava pitanja o udruzi, drugi dio pitanja su općenito o intelektualnom funkcioniranju te treći dio čine zanimljive zagonetke koje su intelektualno teške.

- Svi odgovori na pitanja iz kviza mogu se pronaći pretraživanjem na internetu, samo se treba potruditi. Aplikacijom za kviz ćemo izračunati postotak odgovora za pojedinu osobu, a ona odmah rangira i izabire prva tri mjesta - kazala je Renata Žukina i pozvala sve da se okušaju u rješavanju kviza.

Osigurane nagrade za prva tri mjesta/Foto: Korak dalje
Osigurane nagrade za prva tri mjesta/Foto: Korak dalje

Prva tri najbolja rezultata osvajaju prigodne nagrade koje prezentiraju rad udruge i uratke članova udruge od kojih su nagrade za prvo mjesto dvije pizze u Kavana Queen i vrećica iznenađenja, drugo mjesto osvaja srebrnu vrećicu iznenađenja, a nagrada za treće mjesto je brončana vrećica iznenađenja. Rezultate kviza će objaviti u ponedjeljak na Facebook stranici udruge.