Fotografija: Bjelovarčanin Dario Heršak osvojio je prestižnu titulu najboljeg konobara grada Varaždina jer ga svi tamo obožavaju/Foto: Privatni album
Galerija
Bjelovarčanin Dario Heršak osvojio je prestižnu titulu najboljeg konobara grada Varaždina jer ga svi tamo obožavaju/Foto: Privatni album

Bjelovarčanin Dario Heršak izabran za najkonobara grada Varaždina

Osim što tamo konobari, Dario je postao i voditelj puba Medina Škrinja u Varaždinu, a prije tri godine pokrenuo je i pub kviz "Kvizna večer by Darac" koji je postao najposjećeniji kviz u tom graduDario Heršak, rođeni Bjelovarčanin na privremenom radu u Varaždinu, proglašen je za najboljeg konobara toga grada. Naime, Turistička zajednica grada Varaždina desetu godinu zaredom dodijelila je nagrade Čovjek - ključ uspjeha u turizmu.

Izbor je to u kojemu se nagrađuju najbolji pojedinci u 13 kategorija, čija zanimanja doprinose podizanju kvalitete turističkih usluga te sigurnosti, zdravlju i zaštiti. Jedna od tih kategorija je i izbor najboljeg konobara, a ovogodišnju titulu ponio je upravo naš Bjelovarčanin Dario.

Bjelovarčanin Dario Heršak prima priznanje od gradonačelnika Varaždina, Ivana Čehoka/Foto: Privatni album
Bjelovarčanin Dario Heršak prima priznanje od gradonačelnika Varaždina, Ivana Čehoka/Foto: Privatni album

Kriteriji koji su se tražili pri odabiru najkonobara su stručno obrazovanje, dodatno stručno usavršavanje, sudjelovanje na stručnim natjecanjima, osvojene nagrade i priznanja, radno iskustvo, poznavanje stranih jezika,  komunikativnost, ljubaznost i uslužnost, timski rad i kolegijalnost, fleksibilnost, pouzdanost i diskretnost, inicijativnost i inovativnost. 28-godišnji Dario Heršak iz Bjelovara sve ih je ispunio.  

Veliki poticaj

Kako nam kaže, u Varaždin je došao studirati ekonomiku poduzetništva prije desetak godina, a s konobarskom tacnom prvi put susreo se prije šest godina, u pubu Medina Škrinja, u kojoj i danas radi. Priznanje koje mu je u petak uručio varaždinskih gradonačelnik Ivan Čehok ugodno ga je iznenadilo.

- Ovo je zbilja lijepo iznenađenje, s obzirom na to da uopće nisam znao da sam kandidiran. Prijavili su me vlasnici puba Domagoj Marić i Marko Škrinjarić i zbilja sam im zahvalan na tome. Nagrada za mene ima i dodatno značenje jer sam "dotepenac", a ovo je samo još jedan dokaz da i mi možemo uspjeti u Varaždinu - priča nam Dario i dodaje da mu je ovo priznanje poticaj za daljnji rad kojeg treba nastaviti opravdavati. 

Svi ga vole i poštuju

Domagoj Marić, jedan od vlasnika puba Medina Škrinja, nam je otkrio kako su Darija i ranije htjeli prijaviti na ovaj izbor, ali nažalost, uvijek su im prijave nekako promakle.

-Ovo je prvi put da smo uopće nekoga od naših djelatnika prijavljivali na neki od takvih izbora. Odlučili smo se baš za Darija zato što nam je on i voditelj i  konobar. Moram reći da sam zadovoljan s cijelom ekipom koja radi kod nas, ali Dario nekako iskače. Pošten je, pouzdan, pomaže drugima, a i s nama je od prvog dana od kad smo otvorili pub. Nagrada je iznenadila i nas same, Dario je iz Bjelovara, ali svi lokalci ga vole i poštuju kao da je rođeni Varaždinac, odnosno dobro se snašao kod nas, kaže nam Domagoj Marić.  

Pub kviz koji organizira Dario Heršak najposjećeniji je u Varaždinu i okolici/Foto: Privatni album
Pub kviz koji organizira Dario Heršak najposjećeniji je u Varaždinu i okolici/Foto: Privatni album

Gost puba Medina Škrinja, Matija Cingesar, uopće nije iznenađen što je baš Dario dobio ovu nagradu. Čak je očekivao da će je dobiti puno ranije.

- Dario je stvarno pristojan dečko, izrazito ljubazan prema svim gostima, a ono što mi se najviše sviđa je to što nije nametljiv. Zapravo, on je sve ono što bi konobar trebao biti. Osim toga, veliki je poznavatelj piva i od svakoj vrsti zna jako puno, a u Medinoj Škrinji gotovo da ne postoji pivo kojeg nemaju u ponudi. Također, nije škrt i često nas zna počastiti, čime dokazuje da nije tu samo da nam uzme novce, već gradi sa svima prijateljski odnos - kaže nam Matija Cingesar.

Kvizna večer by Darac

Posljednje dvije godine, osim što konobari, Dario je napredovao i postao voditelj puba, a prije tri godine pokrenuo je i pub kviz u Medinoj Škrinji.

- Kvizna večer by Darac je kviz opće kulture koji se održava jednom u desetak dana, a do sada je održano više od 50 kvizova. U Varaždinu je to najposjećeniji kviz, a s obzirom na to da svako izdanje privuče između 100 i 200 ljudi, usudio bih se reći da smo među posjećenijim i u Hrvatskoj. U vrijeme prvog lockdowna organizirao sam on line kvizove na kojima je ukupno sudjelovalo oko tri tisuće ljudi iz cijele Hrvatske, a nakon uvođenja mjera prešli smo u Living Rooms. To je drugi veći lokal koji drže moji poslodavci, u kojem se mogu lakše poštivati epidemiološke mjere. Također, s kvizom sam imao nekoliko gostovanja i u Križevcima te jedno u Zagrebu, a korona mi je poremetila dogovorene planove za pokretanje kvizne lige u 15 gradova, priča nam varaždinski najkonobar i dodaje da nije član niti jedne kvizaške udruge te da pitanja smišlja sam. 

Neprežaljena ljubav

Dugi niz godina Dario je bio i rukometni sudac, a dogurao je do liste 2. hrvatske rukometne lige. Nažalost, iako je suđenje njegova velika ljubav, od njega je morao odustati upravo zbog kvizova.

- Došao sam u situaciju da moram birati između suđenja i kvizova jer oboje ne bih stigao kvalitetno odrađivati i odluka je pala da to budu kvizovi, govori Dario, koji još uvijek živi na relaciji Bjelovar - Varaždin. Kako dodaje, fakultet nažalost nije uspio završiti, ali se zato i dalje vidi u ugostiteljstvu. Više je nego zadovoljan odnosnom sa svojim šefovima i trenutno ne namjerava pokretati vlastiti biznis. Iako je većina ugostiteljskih objekata zbog korone zatvorena, Dario i dalje radi u Living Rooms koji nudi opciju izdavanja jela i pića za van. 

Najkonobaru Dariju Heršaku rukometno suđenje je velika ljubav od koje je morao odustati zbog pub kviza/Foto: Privatni album
Najkonobaru Dariju Heršaku rukometno suđenje je velika ljubav od koje je morao odustati zbog pub kviza/Foto: Privatni album

Dobar odnos Darija i njegovih poslodavaca svjedoči i njihova objava na Facebook stranici pubu, posvećena upravo našem sugovorniku, dobitniku nagrade za najboljeg konobara u Varaždinu.

"Dario je osoba koju bi svaki poslodavac poželio imati u svom timu. Pouzdan, pošten, radišan, pristupačan, odgovoran, samoinicijativan i fleksibilan. U timskom radu uvijek spreman pomoći i podučiti kolege tj. nesebično im podijeliti svoje znanje u ugostiteljstvu i dugogodišnje iskustvo. Pravi je prijatelj. Inovacije i kreativnost u njegovom radu su postale dio njegove svakodnevice dok su mu kultura i pristojnost način života. Poštuje svakog gosta (čak i one koji ponekad nisu u pravu) kao i svoje kolege te poslodavce.... Još jednom bravo Darac! Veselimo se novim, sretnim i uspješnim, prijateljskim i poslovnim danima! Priznanje je zasluženo otišlo u prave ruke!", između ostalog stoji u objavi.

Ovim putem i mi se pridružujemo čestitkama našem sugrađaninu.