Fotografija: Pozdrav župana Damira Bajsa i predsjednika Lovačkog saveza BBŽ-a, Mate Kovačevića/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Pozdrav župana Damira Bajsa i predsjednika Lovačkog saveza BBŽ-a, Mate Kovačevića/Foto: Deni Marčinković

Više od pola milijuna kuna potpora lovcima s područja Bjelovarsko-bilogorske županije

Najveći dio sredstava lovci će koristiti kroz mjere stimulacije odstrjela predatora, unos pernate divljači te prevenciju i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metiljaBjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs u petak je potpisao ugovore o dodjeli sredstava lovoovlaštenicima naše županije za proteklu godinu. Nešto malo više od pola milijuna kuna lovcima je osigurano kroz 13 mjera, a ukupno je odobreno 172 zahtjeva.

Humana gesta

- Lovačke udruge subvencije primaju već dvadesetak godina, još za vrijeme dok je župan Bajs bio tajnik Županije. Novim Zakonom o lovstvu svega 20 posto sredstva od lovozakupnina odlazi u županijski proračun, dok preostali dio odlazi direktno u državni proračun. Moram reći da nam veliki dio od tih 20 posto župan Bajs vraća kroz razne subvencije, rekao je predsjednik Lovačkog saveza BBŽ, Mato Kovačević i dodao da većinu mjera predlažu upravo lovačka društva. 

Mato Kovačević, predsjednik Lovačkog saveza BBŽ-a/Foto: Deni Marčinković
Mato Kovačević, predsjednik Lovačkog saveza BBŽ-a/Foto: Deni Marčinković

Mjere koje sufinancira naša županija između ostalog namijenjene su za unos pernate divljači, stimulaciju odstrjela predatora, osposobljavanje lovnika i u druge svrhe, a po prvi put lovozakupnici su se mogli javiti i na mjeru koja se tiče izgradnje i održavanja infrastrukture. 

Prema riječima Mate Kovačevića za otprilike mjesec dana lovci kreću u akciju liječenja i prevencije velikog američkog metilja, koja je prošle godine polučila velike rezultate. Dodao je i to da je korona virus bitno utjecao na smanjenje lovnog turizma, što je prouzročio manjak njihovih prihoda. Bez obzira na to, Lovački savez BBŽ svaki tjedan daje 100 kila mesa krupne divljači za kuhanje obroka ljudima koji žive na potresom pogođenom području. 

Lov i briga

Od pola milijuna kuna, koliko je Županija osigurala, najveći dio sredstava lovi će koristiti kroz mjere stimulacije odstrjela predatora, unos pernate divljači te prevenciju i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja. 

Lovci Njelovarsko
Lovci Njelovarsko

- Lovišta na području naše županije, točnije njih 43, jedna su od najljepših i najbogatijih u Republici Hrvatskoj. Ove mjere služit će našim lovcima da ta lovišta i dalje održavaju i unapređuju - istaknuo je župan Bajs i napomenuo da lovstvo nije samo lov već i briga o životinjama. 

Spomenute mjere iskoristilo je i Lovačko udruženje Fazan Gudovac, u čijim su prostorijama i potpisani ugovori, a koliko im one znače potvrdio nam je njihov predsjednik Siniša Čuić.

Siniša Čuić, predsjednik Lovačkog udruženja Fazan Gudovac/Foto: Deni Marčinković
Siniša Čuić, predsjednik Lovačkog udruženja Fazan Gudovac/Foto: Deni Marčinković

- Naše društvo ne ostvaruje veća primanja, a lovnu zakupninu i osiguranje plaćamo isključivo od članarina naših članova, stoga nam ove potpore jako dobro dođu. Mjere smo iskoristili za unos pernate divljači i zeca - zaključio je Čiuć.