Fotografija: Svi su uživali u pogledima na tradicionalne plesove/Foto: Pakrački list
Galerija
Svi su uživali u pogledima na tradicionalne plesove/Foto: Pakrački list

Uz drage prijatelje pjesmom i plesom na uređenoj pakračkoj šetnici obilježili Dan Mađara

Manifestacija je okupila goste i prijateljska društva Mađara iz Vukovara, Dežanovca, Pisanice, Dalj planine, Batine i Korođa.
Prigodnim kulturno-umjetničkim programom na novoj pakračkoj šetnici i pripremom autohtonih mađarskih specijaliteta, u organizaciji Društva Mađara Pakrac tradicionalno je obilježen Dan Mađara, piše Pakrački list.

Tradicija i običaji

Manifestacija je okupila goste i prijateljska društva Mađara iz Vukovara, Dežanovca, Pisanice, Dalj planine, Batine i Korođa, a njima su dobrodošlicu izrazili predsjednik pakračkog društva Josip Fa i ispred Grada Pakraca Marija Martinelli koja je članovima mađarskih udruga zahvalila što njeguju tradiciju i običaje svoje nacionalne manjine i time obogaćuju kulturni život ovog kraja.

<p>Manifestacija nije mogla proći bez autuhtonih, gastronomskih, mađarskih delicija/Foto: Pakrački list</p>

Manifestacija nije mogla proći bez autuhtonih, gastronomskih, mađarskih delicija/Foto: Pakrački list

<p>Mnoštvo građana podržalo je događanje na novouređenoj pakračkoj šetnici/Foto: Pakrački list</p>

Mnoštvo građana podržalo je događanje na novouređenoj pakračkoj šetnici/Foto: Pakrački list

Okupljene je pozdravio i Oliver Matijević, izvršni predsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske koji je ujedno zahvalio predsjedniku pakračkog društva na trudu da se u Pakracu, unatoč malom broju Mađara koji sve manje govore mađarski jezik, bore protiv asimilacije i nastoje očuvati tradiciju te im je izrazio podršku da tako nastave i dalje.

Podrška kolega

Društvo Mađara Pakrac osnovano je prije 14 godina, ima 40-ak članova koji sudjeluju na mnogim gradskim manifestacijama, ali i gostuju u drugim gradovima gdje postoje prijateljske udruge i tom prigodom nastoje predstaviti mađarske običaje i tradiciju, osobito na području kulinarstva, piše Pakrački list.

<p>Dan Mađarske kulture tradicionalna je manifestacija/Foto: Pakrački list</p>

Dan Mađarske kulture tradicionalna je manifestacija/Foto: Pakrački list

<p>Atmosferu su podizali tamburaši/Foto: Pakrački list</p>

Atmosferu su podizali tamburaši/Foto: Pakrački list

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Zajednice Mađara Daruvar i Zajednice Mađara Virovitičko-podravske županije, Zajednice Talijana „Liberta“ Ploštine te prekopakranske Češke Besede.