Fotografija: Bilo je tu i slasnih slatkih delicija/Foto: Martina Čapo
Galerija
Bilo je tu i slasnih slatkih delicija/Foto: Martina Čapo

Gordana Marta Matunci: "Bilogorski kovrtanj bilogorski je brend, nema ga na svijetu"

Osim prezentacije delicija bio je osiguran i bogat zabavni dio. Za to su se pobrinuli barokni šetači, KUD-ovi, tamburaši, Bjelovarski husari, ali i susjedi Mađari



BJELOVAR – Subotnje prijepodne na Terezijani, odnosno pomno osmišljena događanja Okusi Bilogore, te Caričin medenjak, pobrinule su se da nitko od posjetitelja ne ostane gladan. Ali i da se svi uvjere kako to izgleda i kakvog je okusa najbolje od najboljeg što pruža Bilogora.

Žiri je ocjenjivao medenjake/Foto: Martina Čapo
Žiri je ocjenjivao medenjake/Foto: Martina Čapo

Dok je žiri, kojeg su činili Marija Jungić, Valna Bastijančić Erjavec i Kristijan Kalamiza, pomno birao čiji medenjak zaslužuje prvo mjesto, u sklopu Okusa Bilogore osim prezentacija jela i slastica, bio je osiguran i bogat zabavni dio. Među građanima bili su tako barokni šetači, KUD-ovi, tamburaši, Bjelovarski husari, susjedi Mađari…

Kontakt s ljudima

Evo što su nam rekli izlagači i gosti.

Članice Udruge žena Gudovac jedva su dočekale druženje s ljudima/Foto: Martina Čapo
Članice Udruge žena Gudovac jedva su dočekale druženje s ljudima/Foto: Martina Čapo

-Mi smo presretni, ne samo zadovoljni. Dugo nismo imali ništa konkretno u gradu i ovo nam je prilika da se ponovno družimo. U vrijeme korone bile smo cijelo vrijeme vrijedne, no kontakt s ljudima ništa ne može zamijeniti – kazala nam je Ljiljana Vincek iz Udruge žena Gudovac.

Dašak Moslavine na Bilogoru donijele su i žene iz Paljevina, a neizostavan dio Okusa Bilogore činila je i Gordana Marta Matunci, živa vila bilogorska te njezin Bilogorski kovrtanj kojeg nema nitko u Hrvatskoj, a ni šire.

Bilogorski kovrtanj

-Donijela sam svečarske kovrtanje koje je napravila Ivanka Šabarić iz Martinca. Nekada su se kovrtanji pekli za Božić, Uskrs, svatove, krstitke, bili su u obliku srca, sunca, lire – glazbenog instrumenta – pokazala je Gordana teke neke od bogatih kovrtanja koje je prezentirala na svom stolu pozvavši sve mlade i stare da i dalje održavaju tradiciju. Odala nam je kako bi veoma voljela da Bilogorski kovrtanj postane bilogorski brend.

Gordana Marta Matunci prezentirala je BIlogorski kovrtanj/Foto: Martina Čapo
Gordana Marta Matunci prezentirala je BIlogorski kovrtanj/Foto: Martina Čapo

Korzom su u svoj raskoši prošetali i članovi Carske južine, povijesne postrojbe mađarskih husara, kao i bjelovarski graničari husari. Osim što su rado kušali delicije bilogorskog kraja, družili su se s Bjelovarčanima i stvarali nova prijateljstva.

Barokni šetači bili su atrakcija na Terezijani/Foto: Martina Čapo
Barokni šetači bili su atrakcija na Terezijani/Foto: Martina Čapo

Gosti iz Mađarske rado su kušali slane delicije s Bilogore/Foto: Martina Čapo
Gosti iz Mađarske rado su kušali slane delicije s Bilogore/Foto: Martina Čapo

Članovi Bjelovarkog kazališta u barkoknim kostimama/Foto: Martina Čapo
Članovi Bjelovarkog kazališta u barkoknim kostimama/Foto: Martina Čapo

Iako je bilo vruće, svoje raskošne, barokne kostime obukli su i članovi Bjelovarskog kazališta koji sudjeluju na gotovo svim gradskim manifestacijama.

Najbolji medenjaci

A rado viđen gost na svim manifestacijama je i Romska kuća iz Maglenče, odnosno Udruga Roma Lovara, kao i mnogi drugi sudionici Okusa Bilogore kojima je cilj bio isti – prezentirati se i pozvati posjetitelje da ponovno dođu na Bilogoru.

Slađana Đurđević iz Romske kuće u Maglenči/Foto: Martina Čapo
Slađana Đurđević iz Romske kuće u Maglenči/Foto: Martina Čapo

Brojni građani izašli su iz svojih domova/Foto: Martina Čapo
Brojni građani izašli su iz svojih domova/Foto: Martina Čapo

Dodajmo kako su se birali najbolji medenjaci, ali i kolači s medom. No, svi su se složili, bilogorski kolači, svi do jednoga, bili su ukusni i posebni pa je i proglašenje pobjednika bilo simbolično.