![Fotografija: Bilo je tu i slasnih slatkih delicija/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11026.max-1280x1280.jpg?rev=1)
Gordana Marta Matunci: "Bilogorski kovrtanj bilogorski je brend, nema ga na svijetu"
kolumnist
komunalije
Vezane vijesti
BJELOVAR – Subotnje prijepodne na Terezijani, odnosno pomno osmišljena događanja Okusi Bilogore, te Caričin medenjak, pobrinule su se da nitko od posjetitelja ne ostane gladan. Ali i da se svi uvjere kako to izgleda i kakvog je okusa najbolje od najboljeg što pruža Bilogora.
![Žiri je ocjenjivao medenjake/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11030.width-660.jpg)
Dok je žiri, kojeg su činili Marija Jungić, Valna Bastijančić Erjavec i Kristijan Kalamiza, pomno birao čiji medenjak zaslužuje prvo mjesto, u sklopu Okusa Bilogore osim prezentacija jela i slastica, bio je osiguran i bogat zabavni dio. Među građanima bili su tako barokni šetači, KUD-ovi, tamburaši, Bjelovarski husari, susjedi Mađari…
Kontakt s ljudima
Evo što su nam rekli izlagači i gosti.
![Članice Udruge žena Gudovac jedva su dočekale druženje s ljudima/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11029.width-660.jpg)
-Mi smo presretni, ne samo zadovoljni. Dugo nismo imali ništa konkretno u gradu i ovo nam je prilika da se ponovno družimo. U vrijeme korone bile smo cijelo vrijeme vrijedne, no kontakt s ljudima ništa ne može zamijeniti – kazala nam je Ljiljana Vincek iz Udruge žena Gudovac.
Dašak Moslavine na Bilogoru donijele su i žene iz Paljevina, a neizostavan dio Okusa Bilogore činila je i Gordana Marta Matunci, živa vila bilogorska te njezin Bilogorski kovrtanj kojeg nema nitko u Hrvatskoj, a ni šire.
Bilogorski kovrtanj
-Donijela sam svečarske kovrtanje koje je napravila Ivanka Šabarić iz Martinca. Nekada su se kovrtanji pekli za Božić, Uskrs, svatove, krstitke, bili su u obliku srca, sunca, lire – glazbenog instrumenta – pokazala je Gordana teke neke od bogatih kovrtanja koje je prezentirala na svom stolu pozvavši sve mlade i stare da i dalje održavaju tradiciju. Odala nam je kako bi veoma voljela da Bilogorski kovrtanj postane bilogorski brend.
![Gordana Marta Matunci prezentirala je BIlogorski kovrtanj/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11028.width-660.jpg)
Korzom su u svoj raskoši prošetali i članovi Carske južine, povijesne postrojbe mađarskih husara, kao i bjelovarski graničari husari. Osim što su rado kušali delicije bilogorskog kraja, družili su se s Bjelovarčanima i stvarali nova prijateljstva.
![Barokni šetači bili su atrakcija na Terezijani/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11031.width-660.jpg)
![Gosti iz Mađarske rado su kušali slane delicije s Bilogore/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11025.width-660.jpg)
![Članovi Bjelovarkog kazališta u barkoknim kostimama/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11027.width-660.jpg)
Iako je bilo vruće, svoje raskošne, barokne kostime obukli su i članovi Bjelovarskog kazališta koji sudjeluju na gotovo svim gradskim manifestacijama.
Najbolji medenjaci
A rado viđen gost na svim manifestacijama je i Romska kuća iz Maglenče, odnosno Udruga Roma Lovara, kao i mnogi drugi sudionici Okusa Bilogore kojima je cilj bio isti – prezentirati se i pozvati posjetitelje da ponovno dođu na Bilogoru.
![Slađana Đurđević iz Romske kuće u Maglenči/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11024.width-660.jpg)
![Brojni građani izašli su iz svojih domova/Foto: Martina Čapo](/media/images/20210619/11032.width-660.jpg)
Dodajmo kako su se birali najbolji medenjaci, ali i kolači s medom. No, svi su se složili, bilogorski kolači, svi do jednoga, bili su ukusni i posebni pa je i proglašenje pobjednika bilo simbolično.