Fotografija: Prizor nakon stravične prometne nesreće u Donjem Daruvaru bio je jeziv/Foto: Snimio čitatelj
Galerija
Prizor nakon stravične prometne nesreće u Donjem Daruvaru bio je jeziv/Foto: Snimio čitatelj

Nesreću u D. Daruvaru skrivio otac bebe koja je u veljači umrla pod još nejasnim okolnostima

Iako policija sumnja da je smrt tromjesečne bebe posljedica zlostavljanja, nadležno tužiteljstvo u to baš nije sigurno pa su zatražili dodatna vještačenjaSvo troje ljudi koji su stradali u prometnoj nesreći koja se dogodila u srijedu oko 11.50 sati u Donjem Daruvaru, imaju ozljede opasne po život i njihovo je stanje još uvijek neizvjesno.

Prometna nesreća u Donjem Daruvaru/Foto: Snimio čitatelj
Prometna nesreća u Donjem Daruvaru/Foto: Snimio čitatelj

Naime, kako smo neslužbeno doznali, vozač Opel Corse Ljudevit M. (71) iz Velikih Zdenaca ima prijelom zdjelice, prsne kosti, rebara, nadlaktice i potkoljenice te je dogovoren njegov transport u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu, dok suvozačica iz Tigre, Mateja P. (23) ima teške ozljede glave i trenutno se nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja pakračke bolnice. Vozač Tigre Igor Š. (38) ima otvoreni potkoljenice i u srijedu je operiran u bjelovarskoj Općoj bolnici. Iako su njegove ozljede u početku okvalificirane kao teške ali ne i po život opasne, danas mu se stanje naglo pogoršalo i liječnici su mu doslovno spašavali život. Njegovo stanje je još kritično.

Kobno pretjecanje

O samoj nesreći oglasila se danas priopćenjem i PU bjelovarsko-bilogorska. Prema njihovom izvješću, 38-godišnjak je u srijedu oko 11.40 sati  upravljao osobnim automobilom Opel Tigra zagrebačkih registracijskih oznaka kroz mjesto Donji Daruvar. Izlaskom iz blagog desnog zavoja pretjecao je osobni automobil Opel daruvarskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 56-godišnjakinja, no nije se uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

U prometnoj nesreći tri su osobe teško ozlijeđene i prevezene u bolnicu/Foto: Snimio čitatelj
U prometnoj nesreći tri su osobe teško ozlijeđene i prevezene u bolnicu/Foto: Snimio čitatelj

Nakon što je pretekao vozilo ispred sebe, 38-godišnji vozač više se nije mogao vratiti u svoju prometnu traku već je prednjim dijelom svoje Opel Tigre udario u prednji dio Opel Corse kojim je iz suprotnog smjera upravljao 71-godišnjak. Od siline udarca Opel Corsa je odbačena u putni jarak, dok je Opel Tigra odbačena u desnu kolničku traku. Opel Tigra se ubrzo zapalila i u potpunosti izgorjela.

Opel Tigra se nakon sudara zapalila i izgorjela/Foto: Snimio čitatelj
Opel Tigra se nakon sudara zapalila i izgorjela/Foto: Snimio čitatelj

"U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede opasne po životu zadobili su 71 godišnjak i 23-godišnjakinja putnica iz Opel Tigre, dok je 38-godišnjak također zadobio teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život. Prilikom prometne nesreće vozači osobnih automobila i putnica koristili su sigurnosni pojas te nisu koristili mobilne uređaje. Protiv 38-godišnjaka slijedi podnošenje kaznene prijave Općinskog državnom odvjetništvu u Bjelovaru zbog počinjenja kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće“ iz članka 227. Kaznenog zakona", priopćili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Upala pluća

Neslužbeno doznajemo da je nesreću skrivio otac tromjesečne bebe koja je pod još nejasnim okolnostima preminula početkom veljače u KBC Zagreb o čemu smo pisali OVDJE. Beba je u kritičnom stanju dovezena prvo u bjelovarsku Opću bolnicu gdje je zaključeno da mora hitno za Zagreb. Međutim, nakon što je došla u bolnicu na Rebru, liječnici joj više nisu mogli pomoći.

Obdukcija je pokazala da se nije radilo o nasilnoj smrti, ali da je dijete imalo, najvjerojatnije neliječenu, upalu pluća te da je upravo to najizvjesniji uzrok smrti. Međutim, službenu potvrdu te informacije nismo dobili.

Policija je u međuvremenu dovršila kriminalističko istraživanje oko smrti tromjesečne bebe iz okolice Grubišnog Polja. Sudeći prema priopćenju kojeg smo tada dobili od policije, sumnja se na zlostavljanje koje je završilo smrću tromjesečne bebe.

Tajni izvidi

"Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavka 2. i 4. Kaznenog zakona, policija je sve prikupljene obavijesti uz posebno izvješće proslijedila Županijskom državnom odvjetništvu za mladež u Bjelovaru. Sukladno Zakonu o kaznenom postupku u članku 206.f propisano je da su izvidi tajni te Vam zbog toga nismo u mogućnosti iznositi detalje provedenog kriminalističkog istraživanja. Upućujemo Vas  da se za sve ostale informacije obratite nadležnom državnom odvjetništvu u Bjelovaru", poručili su nam tada iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Upitali smo i nadležno odvjetništvo u kojoj je fazi ovaj slučaj, a oni su nam odgovorili da je državno odvjetništvo naložilo provođenje sudsko-medicinskog vještačenja kako bi se utvrdio točan uzrok smrti djeteta. Budući da vještačenje još nije završeno, za sada se ne može zaključiti da li je smrt djeteta posljedica kaznenog djela.

Nije bila na pregledu

Inače, oba roditelja imala su izrečenu mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi, što znači da je socijalna služba trebala redovito dolaziti u obitelj i nadgledati roditelje. Unatoč tome, kako nam je tada bilo potvrđeno, beba od izlaska iz rodilišta nije ni jednom bila kod pedijatra na cijepljenju ni na redovitim kontrolama niti je pedijatrica uopće znala da dijete boluje od upale pluća - bolesti koja je u dojenačkoj dobi osobito opasna. Otac je dijete upisao kod pedijatrice, ali ga tri mjeseca nije doveo ni na jedan pregled.