Fotografija: Beba je iz bolnice u Bjelovaru prevezena u KBC Zagreb gdje joj liječnici, nažalost, više nisu mogli pomoći /Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX (ilustracija)
Beba je iz bolnice u Bjelovaru prevezena u KBC Zagreb gdje joj liječnici, nažalost, više nisu mogli pomoći /Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX (ilustracija)

Liječnica tragično preminule bebe: "Neka se Centar ne izvlači na mene. Nismo bili u kontaktu"

Patronažna sestra roditeljima je u više navrata rekla da moraju bebu odvesti kod pedijatrice, no oni za to nisu htjeli ni čuti jer je otac procijenio da bi zbog Covida-19 odlazak tamo bio opasanPolicajci PU bjelovarsko-bilogorske intenzivno rade na rasvjetljavanju okolnosti zbog kojih je u utorak preminula tromjesečna beba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Policija provodi kriminalističko istraživanje u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom. Više od toga vam ne mogu reći zbog istrage koja je u tijeku - rekla nam je Maja Barbir Grubić, glasnogovornica PU bjelovarsko-bilogorske. 

Čekaju se još neki nalazi

Iz izvora bliskih pravosudnim tijelima smo doznali kako se još čekaju toksikološki nalazi koji bi za koji dan trebali stići sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku na Šalati. Za sada je obdukcijom utvrđeno kako bebica nije umrla nasilnom smrću, imala je neizliječenu upalu pluća koja je najvjerojatnije i uzrok smrti.

- U utorak u ranim jutarnjim satima dijete je reanimirano u našem Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu te su mu vraćene sve vitalne funkcije. U dogovoru s Klinikom za pedijatriju pacijenta smo prevezli na Odjel za pedijatrijsku intenzivnu medicinu. Otac djeteta naveo je da je dijete tri puta povraćalo te da je nakon toga prestao disati, što je i bio razlog za pozivanje hitne pomoći.  Dijete nije ležalo kod nas i nije liječeno kod nas, tako da nije ušao kroz sustav naše ustanove. Što se kasnije zbivalo mi nemamo podatke, rekao nam je ravnatelj bjelovarske Opće bolnice, Ali Allouch.

Nisu bili kod liječnika

Kako nam je u srijedu rekla pedijatrica tragično preminule bebe, to dijete od rođenja kod nje nije bilo i ona ga nikad nije vidjela. Rekla nam je da je obitelj često posjećivala patronažna sestra koja je nekoliko puta nailazila na zaključana vrata. Upravo im je patronažna sestra u više navrata rekla da moraju bebu odvesti kod pedijatrice kod koje su je upisali, no oni za to nisu htjeli ni čuti. Naime, otac je procijenio da bi zbog Covida-19 odlazak kod pedijatrice bio opasan.

- On jednostavno nije htio nikoga slušati. I nikako nije htio da im netko dolazi u kuću. Pouzdano znamo da nikada nisu bili ni kod svoje pedijatrice niti kod nekog drugog liječnika tako da nam nije jasno otkud nadležnom Centru za socijalnu skrb dokazi da su bili kod liječnika. Nisu oni bili nigdje s tom djecom, sto posto - kaže nam naš izvor koji je iz razumljivih razloga želio ostati anoniman.

Beba gubila na težini

Iz izvora bliskog samoj istrazi smo doznali kako je patronažna sestra lani sredinom prosinca zvala nadležni Centar za socijalnu skrb jer je u kući bilo jako hladno. Oca tada nije bilo kod kuće jer ga je privela policija, a majka je rekla da nije toliko hladno i da će njezin suprug naložiti kad se vrati kući. Međutim, ispostavilo se da nitko ne može naložiti tu peć jer su ostali bez drva. Patronažna sestra tada je nazvala nadležni Centar za socijalnu skrb ali joj se tamo nitko nije javljao. Uspjela je nekako doći do voditeljice, koja joj je rekla da će im osigurati drva. 

Kako neslužbeno doznajemo iz medicinskih krugova, beba koja je u utorak tragično preminula, gubila je na težini jer je majka nije mogla dojiti, a roditelji nisu htjeli da jede mliječne pripravke koji zamjenjuju majčino mlijeko.

Došlo do zabune

U srijedu nam je ravnateljica nadležnog Centra rekla da su bili u kontaktu s liječnicom koja je obilazila navedenu obitelj, što je liječnica oštro demantirala. Ravnateljica Centra jučer je reterirala, tvrdeći da je došlo do zabune te da je socijalna služba imala dokaze o posjetima liječnici za starije dijete te obitelji.

- Raspolažemo informacijama da su djeca bila praćena i od strane zdravstvenih djelatnika. Stručnom procjenom svih uključenih u rad s obitelji i praćenjem nisu uočeni elementi koji bi ukazivali na neadekvatnu brigu i skrb o potrebama i razvoju djece. Obitelj ćemo i dalje pratiti i poduzimati odgovarajuće mjere za zaštitu dobrobiti djeteta - rekla nam je.

Osim toga, kažu nam naši izvori, u njihovoj je kući uvijek bilo hladno, pogotovo u sobi u kojoj je najčešće boravilo njihovo dvoje djece. 

Nitko je nije zvao

- Kada bi ih zvali iz Centra za socijalnu skrb kako bi najavili svoj dolazak, oni bi odmah sve počistili i naložili u peć tako da izgleda kao da je sve u redu - kaže nam naš sugovornik.

Budući da nam je u srijedu ravnateljica nadležnog Centra za socijalnu skrb rekla da su bili u kontaktu s liječnicom opće prakse i patronažnom sestrom, koja je obilazila navedenu obitelj, ponovo smo nazvali pedijatricu preminule bebe, inače liječnicu opće prakse, kod koje je prijavljena cijela obitelj.

- Neka se ne izvlače na mene. Nitko me iz Centra za socijalnu skrb nije zvao, niti su išta tražili od mene. Ponavljam, s prvim djetetom su dolazili redovito i tražili potvrde za Centar za socijalnu skrb, a s drugim djetetom nisu bili nijednom niti su me išta za to dijete tražili - rekla nam je liječnica preminule bebe koja nam je napomenula kako su simptomi upale pluća kod tako male djece: temperatura, kašalj i otežano disanje.

Snimke na policiji

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije Zlata Ileković Pejić nam je rekla kako su sve snimke razgovora s ocem preminule bebe proslijeđene policiji.

- Jedino što vam mogu reći, budući da je istraga u tijeku, je da se sve radilo po protokolu i naša služba u ovom slučaju nije zakazala - rekla je ravnateljica Ileković Pejić.

Kako smo pak neslužbeno doznali od izvora bliskog istrazi, otac je doista nazvao Hitnu pomoć u dva navrata i to u 3.41 i 3.51 sati ujutro. Prvi razgovor je trajao 7 minuta, rekao im je da je dijete jednom povratilo, a nakon što su mu oni dali upute što da radi, rekao im je da ne moraju dolaziti. Onda ih je opet nazvao u 3.51 i rekao da je beba nešto lošije ali da ne dolaze. Dežurnoj liječnici je to sve bilo jako sumnjivo pa je došla na adresu s koje je stigao poziv. Dijete su reanimirali na licu mjesta i cijelim putem do bjelovarske Opće bolnice gdje je zaprimljena u jako lošem stanju. 

Kada policija obavi svoj dio posla i kada dođu svi nalazi obdukcije, za očekivati je da će protiv roditelja biti podignuta kaznena prijava zbog povrede djetetovih prava sa smrtnim ishodom, za što je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Pustite nas da oplakujemo

- Nismo ništa učinili nažao našoj bebi, a piše se da smo je zanemarivali i ubili i to još dok obdukcija nije bila gotova. Razapelo nas se da smo mostrumi. Pustite nas da oplakujemo u miru gubitak – rekao je za Jutarnji list otac preminule bebe. Novinske napise da je umrla od upale pluća i da ju nisu vodili doktoru na potrebne preglede oštro odbacuje, a što je onda točno obdukcija utvrdila ne želi odgovoriti.

- Još smo pod šokom od svega. Hitnu smo onu večer zvali dva puta. Prvi puta je moj razgovor trajao sedam minuta. Govorili su nam da ne paničarimo ako beba sporo diše i ako je zaspala. Hitnu sam zvao opet nakon nekog vremena, a bebu sam u međuvremenu stavljao pod hladnu vodu i tapšao po leđima. Gledala je u mene i moju ženu i bila je živa. Došli su doktori iz Hitne i ja sam išao s njima za bjelovarsku bolnicu – kaže otac ponavljajući opetovano da je dijete iz njegove kuće izneseno živo. Vezano za informaciju o upali pluća, kaže da mu je to prvi glas jer da dijete nije imalo ni temperaturu niti ikakve druge simptome.

- Tek je malo zašmrcalo kad je napadao snijeg, ali nikakvih drugih naznaka nije bilo da boluje. A što se tiče onoga da je nismo vodili kod pedijatrice i da je nismo cijepili, to nije do nas. Beba je trebala ići na pregled doktorici opće prakse, ali su se zaredala oboljenja koronom, pa godišnji i sve je odgođeno do bebinog četvrtog mjeseca života. Socijalna radnica i patronažna sestra redovno su nam dolazili u kuću i nisu imali primjedbi. Evo i u srijedu navečer je bila gospođa iz nadzora, i doista ne vidim čemu sve ovo. Osudili su me, a samo je jedna istina da je beba umrla prirodno – tvrdi otac za Jutarnji list.