Fotografija: Tromjesečna beba vozilom Hitne pomoći iz Bjelovara prevezena je u KBC Zagreb ali joj tamo više nitko nije mogao pomoći/Foto: Bruno Konjević/CROPIX (ilustracija)
Tromjesečna beba vozilom Hitne pomoći iz Bjelovara prevezena je u KBC Zagreb ali joj tamo više nitko nije mogao pomoći/Foto: Bruno Konjević/CROPIX (ilustracija)

Preminula tromjesečna beba imala je upalu pluća. Od kada je izašla iz rodilišta nije bila kod pedijatrice

Iako sam rekla patronažnoj sestri da ode kod njih i kaže im da dovedu dijete na pregled, sestra je uvijek nailazila na zaključana vrata, kaže pedijatricaTromjesečna beba iz Bjelovarsko-bilogorske županije koja je utorak u teškom stanju prvo zaprimljena u bjelovarsku bolnicu pa hitno prebačena u KBC Zagreb, preminula je istog dana. Kako neslužbeno doznajemo, obdukcija je pokazala da se ne radi o nasilnoj smrti, ali da je dijete imalo, najvjerojatnije neliječenu, upalu pluća te da je upravo to najizvjesniji uzrok smrti.

Nakon što su djelatnici Hitne pomoći u utorak pružili prvu pomoć tromjesečnoj bebi koja je bila u jako teškom stanju, beba je odvezena u bjelovarsku bolnicu gdje se procijenilo da treba odmah ići za Zagreb. Kada je stigla u KBC Zagreb, liječnici su dali sve od sebe da joj pomognu ali, nažalost, nisu uspjeli.

Mjera nadzora

Policajci PU bjelovarsko-bilogorske napravili su očevid u obiteljskoj kući roditelja preminule tromjesečne bebe, a u slučaj se uključilo i Bjelovarsko županijsko državno odvjetništvo, koje je naložilo obdukciju.

Prema našim informacijama, otac preminulog djeteta ranije je prijavljivan za obiteljsko nasilje, a oba roditelja imala su izrečenu mjeru nadzora nad roditeljskom skrbi, što znači da je socijalna služba trebala redovito dolaziti u obitelj i nadgledati roditelje. Unatoč tome, kako nam je potvrđeno, beba od izlaska iz rodilišta nije ni jednom bila kod pedijatra na cijepljenju ni na redovitim kontrolama niti je pedijatrica uopće znala da dijete boluje od upale pluća - bolesti koja je u dojenačkoj dobi osobito opasna. Otac je dijete upisao kod pedijatrice, ali ga tri mjeseca nije doveo ni na jedan pregled.

Nikad nisu bili kod mene

- Oni s tom bebicom kod mene nisu nikad bili, ja to dijete nisam ni vidjela. Otac ju je upisao kod mene tjedan dana nakon rođenja, ali nakon toga nisu dolazili ni na obavezni sistematski pregled ni na cijepljenje. Rekla sam to patronažnoj sestri koja je nekoliko puta išla na njihovu kućnu adresu kako bi ih obavijestila da trebaju dovesti bebu na pregled i cijepljenje, ali joj nitko nije otvarao. Vrata su bila zaključana. Ona je dala sve od sebe, a nakon što nije uspjela, obavijestila je socijalnu službu da ne može doći ni do roditelja ni do djeteta. Ne znam što su oni napravili. Trebali su reagirati, doći na vrata, pozvati policiju, bilo što. Normalan čovjek bi se zapitao što se u toj kući događa - rekla nam je pedijatrica (podaci poznati redakciji) kod koje je dijete imalo zdravstveni karton.

Pedijatrica je istaknula kako ta obitelj kod nje ima karton još jednog djeteta, s kojim su dolazili svaki mjesec na sistematski, vaganje i cijepljenje. Isto tako nam je rekla kako je dobila neslužbenu informaciju da je preminula beba u bolnicu dovezena pothlađena.

Istraga

Obitelj je, kako doznajemo, bila pod nadzorom nadležnog Centra za socijalnu skrb, odnosno socijalni radnici su navodno trebali dva puta tjedno dolaziti u njihovu kuću i provjeravati brinu li se roditelji adekvatno za svoju djecu.

Jesu li to doista i radili nismo uspjeli provjeriti. Kako neslužbeno doznajemo, otac preminule bebe otprije je poznat policiji zbog kaznenih djela povezanih s drogom i nasiljem. Čak je evidentiran zbog nasilja u obitelji, ali ne ovoj, nego u obitelji s bivšom partnericom s kojom ima troje djece.

Ustanovi li istraga njihovu odgovornost, protiv roditelja se može očekivati kaznena prijava zbog povrede djetetovih prava sa smrtnim ishodom, za što im prijeti zatvorska kazna do 15 godina.

Sličan slučaj u Slavonskom Brodu

U prosincu 2012. godine vrlo se sličan slučaj dogodio u Slavonskom Brodu: tromjesečna djevojčica umrla je zbog neliječene upale pluća, a obitelj je bitno prije toga prijavljena socijalnoj službi koja, kako se poslije pokazalo, nije poduzela gotovo ništa da spriječi tragediju, piše Jutarnji list.

Bebu su 27. prosinca 2012. u bolnicu doveli roditelji, a otac je bio iznimno agresivan, zbog čega je bolničko osoblje pozvalo policiju, koja je pak u stanu obitelji našla još dvoje djece, pothranjene i pothlađene, u iznimnoj prljavštini i neredu.  

Mlađe dijete, dvoipogodišnja djevojčica, odmah je hospitalizirano, a otac je priveden sucu istrage, koji mu je zbog zlostavljanja i zanemarivanja djeteta, za koje je već jednom optužen, izrekao jednomjesečni pritvor.

Propusti socijalne službe

Otac je naknadno kažnjen zatvorskom kaznom, a inspekcija je utvrdila najteže propuste socijalne službe, zbog čega je petero stručnih radnika tamošnjeg Centra promptno dobilo otkaze.

Utvrđeno je da su stručni radnici dolazili u njihov stan u središtu Slavonskog Broda, ali je otac bio nasilan pa više nisu dolazili.  Naknadno su vraćeni na posao jer im otkaz nije bio dan u skladu sa zakonskim odredbama.

Dr. Goran Tešović, specijalist infektologije i pedijatrijske infektologije iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" tumači kako je kod svake bolesti važno da se prepozna na vrijeme te da se potraži stručna pomoć.

Rijetki slučajevi

Kod zdrave djece, novorođenčadi, pravilo je da prvo cjepivo prime u bolnici, a nakon toga se cijepe s dva, četiri, pa šest mjeseci.

- Kada govorimo o upali pluća ona je uglavnom praćena kašljem i otežanim disanjem, mada kod mlađe djece od tri mjeseca, kašalj može izostati. Pročitao sam da se spominje smrt djeteta starog tri mjeseca. To je zbilja vrlo rijetko - govori dr. Tešović.

Napominje kako u svojoj karijeri zna za dvije smrti djece vezano za bakterijske upale pluća.

- Imamo i virusne upale pluća, koje se mogu zakomplicirati, no i tu se mogu sjetiti samo nekoliko smrtnih slučajeva- zaključuje dr. Tešović za Jutarnji list.