Fotografija: Foto: PU Vukovarsko-srijemska
Foto: PU Vukovarsko-srijemska

Dva muškarca pobjegla iz "marice" dok su ih vozili u zatvor. Ako ih vidite, javite policiji!

Navodno se radi o 22-godišnjim Moldavcima koji su uhićeni nedaleko od odmorišta Lubanj zbog sumnje na krijumčarenje migranataDvojica mladića koje PU vukovarsko-srijemska sumnjiči za počinjenje kaznenih djela, pobjegla su u petak navečer oko 22 sata iz policijskog vozila dok su ih policijski službenici prevozili u Zatvor u Osijeku, a nakon što im je određen istražni zatvor. Mladići su pobjegli iz 'marice' dok se vozilo kretalo, piše Jutarnji list..

Apel policije građanima

''PU vukovarsko-srijemska je obavila očevid na službenom policijskom vozilu te je zasad utvrđeno kako su dvojica muškaraca bila u stražnjem dijelu vozila (marice) te da su u tom dijelu vozila izazvali mehanički kvar na stražnjim rešetkama i vratima te na taj način otvorili vrata i dali se u bijeg. Sve raspoložive snage na terenu intenzivno tragaju za dvojicom muškaraca. Također, o ovom događaju ćemo preispitati sve činjenice vezane za postupanje policijskih službenika ove Uprave koji su muškarce prevozili,'' priopćili su iz PU vukovarsko-srijemske, iz koje pozivaju građane da dojave policiji na broj 192 ukoliko uoče muškarce, a objavili su i njihove fotografije.

Informacije se mogu dostaviti i anonimno. Jedan (lijeva fotografija) muškarac je slabije tjelesne građe, smeđe kose i visok je oko 175 cm, dok je drugi muškarac (desna fotografija) srednje tjelesne građe, crne kose i visok je oko 165 cm. Iz vukovarske policije nisu iznijeli o kakvim je kaznenim djelima riječ, a na naš upit jesu li dvojica muškaraca koji su pobjegli zapravo 22-godišnji Moldavci koji su uhićeni 9. veljače oko 22 sata pri krijumčarenju migranata, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković samo nam je rekao da mogu potvrditi jedino bijeg dvojice muškaraca, ne želeći se očitovati o tome je li riječ o Moldavcima.

Opasnost za vlastiti život

Podsjetimo, dvojica 22-godišnjaka iz Moldavije uhićeni su nedaleko od odmorišta Lubanj na autocesti Lipovac-Zagreb. Policajci su tamo zaustavili i okružili kombi vozilo francuskih registracijskih oznaka zbog osnovane sumnje da se u njemu prevoze strani državljani koji su nezakonito prešli državnu granicu.

''Po izlasku policijskih službenika iz vozila te predstavljanju riječju "policija" i izdavanju zapovjedi vozaču da izađe iz vozila, vozač – prvoosumnjičeni 22-godišnjak je pokrenuo vozilo te prilikom pokušaja bijega vožnjom naprijed-nazad nasrtao na policajce te ugrozio živote policijskih službenika koji su se nalazili oko kombi vozila. Kako bi otklonio opasnost za vlastiti život i život drugih osoba te spriječio osumnjičenu osobu u bježanju s vozilom, jedan od policijskih službenika je ispalio hitac u smjeru pneumatika vozila osumnjičenog. Potom su policijski službenici, uz uporabu tjelesne snage i sredstava za vezivanje, svladali osumnjičenog vozača te ga doveli u službene prostorije na kriminalističko istraživanje.

Foto: PU Vukovarsko-srijemska
Foto: PU Vukovarsko-srijemska

Prilikom nasrtaja vozilom na policijske službenike i pokušaja bijega, osumnjičeni vozač je oštetio tri službena vozila MUP-a. Drugoosumnjičeni 22-godišnjak se za to vrijeme nalazio u osobnom automobilu francuskih registracijskih oznaka na parkingu obližnjeg odmorišta Spačva čekajući dolazak kombi vozila kojim je upravljao prvoosumnjičeni,'' priopćili su iz policije, odakle su naveli da je u kombiju zatečeno više stranih državljana koji nisu imali nikakvih vidljivih ozljeda, i kojima je ponuđena liječnička pomoć, nakon čega su dovedeni u službene prostorije policije radi utvrđivanja identiteta i statusa boravka u Republici Hrvatskoj. Inače, prilikom postupanja, prvoosumnjičeni 22-godišnjak je lakše ozlijeđen (površinske ogrebotine), dok nitko od stranih državljana niti policijskih službenika nije zadobio ozljede, piše Jutarnji list.

Pucali u gume

Jedan od njih, osim za krijumčarenje migranata, zaradio je i kaznenu prijavu za pokušaj teškog ubojstva, a obojici je određen istražni zatvor. Inače, ovo je već drugi slučaj u kratkom periodu kako su na području Vukovarsko-srijemske županije u pokušaju krijumčarenja migranata 'pali' Moldavci. Prvi se dogodio 4. veljače kod Vrbanje kada su po istom principu uhićena trojica Moldavaca u dobi od 23, 24 i 35 godina, koji su prevozili veću skupinu Indijaca. I tada su policajci, da bi ih zaustavili, morali pucati u gume jednog od vozila, jer je vozač umjesto da se zaustavi na policijsko signaliziranje ubrzavao vozilo prema policajcu. I njima trojici je određen istražni zatvor, s tim da je istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru dvojici odredio jamčevinu. Jednome u iznosu od 500.000, a drugome 300.000 kuna, iako se Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru tome protivilo.