Fotografija: Usvojen je najveći proračun u povijesti Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Usvojen je najveći proračun u povijesti Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković

Usvojen najveći proračun u povijesti: "Iduće godine skele će biti u svakom kutu Bjelovara"

Osim proračuna, bjelovarski gradski vijećnici usvojili su odluku o povećanju cijene vrtića, koja će od 1. siječnja iznositi 80 eura po djetetu, bilo da ono pohađa privatne ili gradski vrtićNakon dužeg vremena na sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća ponovno je zaiskrilo na relaciji Dario Hrebak - Damir Bajs.

Do prve žustrije rasprave došlo je već na Aktualcu. Naime, oporbenjak Damir Bajs postavio je pitanje tko održava javne zelene površine u Bjelovaru.

- Svjedoci smo da je dio površina pokošen, a dio ne. Kad će taj proces završiti, budući da je dosadašnjem koncesionaru istekao ugovor početkom godine, zanimalo je Bajsa.

Odgovor je ponudio Hrebakov zamjenik Igor Brajdić. 

Muke po koncesionaru zelenih površina

- Vi standardno stvari predstavljate dramatično, no po starom dobrom običaju netočno. Javna nabava započela je u ožujku, no ugovor Cvjetnom ateljeu Marina istekao je u listopadu ove godine. Po meni je grad uredan i čist. Komunalac radi određene poslove koje smiju obavljati, a od Državne komisije očekujem da će što prije donijeti odluku, kazao je Brajdić.

Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, o ovoj temi detaljno smo pisali OVDJE.

Bajsa je zanimalo i pitanje iznosa komunalne naknade, odnosno plaća djelatnika Komunalca. 

- Gradonačelnik je obećao da se u idućoj godini neće dizati komunalna naknada. Poznato je da većina radnika Komunalca Bjelovar radi za minimalac, koji će se odlukom države u idućoj godini podignuti za 22 posto. Znači li to da će ponovno rasti komunalna naknada, pitao je Bajs.

Dizanje plaća radnicima Komunalca

Za govornicu je ponovno stao Brajdić.

- Podsjetit ću da ste vi glasali protiv odluke o dizanju te naknade s ciljem povećanja plaća radnika. Visina komunalne naknade u Bjelovaru jednaka je hrvatskom prosjeku, s tim da smo mi među prvima dizali, dok će ostali to tek učiniti, pa će naša komunalna naknada ponovno biti među najnižim u državi, poručio je Brajdić

Što se povećanja plaća tiče, član Uprave Komunalca Josip Heged poručio je da će plaća dizati od izvornih prihoda Komunalca, koje ostvaraju prodajom svojih usluga krajnjim korisnicima. 

Nakon dobivenih odgovora Bajs je ponovno izašao za govornicu te poručio da je Grad krivac što procedura oko izbora koncesionara za održavanje zelenih javnih gradskih površina traje toliko dugo.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

- Mjesec i pol dana nitko ne održava gradske površine i sada je kriv netko drugi. Tko bi trebao biti kriv ako ne Gradska uprava. Trebalo je to na vrijeme riješiti i posložiti tako da se predvide okolnosti koje su sada nastale, pored ostalog kazao je Bajs dodavši da je drugi put glasao za povećanje plaća djelatnicima Komunalca.

"Tražite od nas da namještamo natječaj"

U raspravu se zatim uključio gradonačelnik Hrebak.

- Prije svega, gospodin Bajs u Saboru je član stranke Fokus, a ovdje stranke Nezavisne liste Damir Bajs. Ne znam da je uopće moguće da netko bude član dvije stranke. Što se tiče natječaja za održavanje zelenih površina, jako pažljivo govorim o toj temi. Gospodin Bajs, citiram, govori zašto to nismo na vrijeme posložili. Znači li to da nas tjerate na naštimamo natječaj?, oštro je poručio je Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Na to je Bajs dodao se natječaj trebao raspisati na vrijeme, a Hrebak mu je s mjesta poručio da je to učinjeno prije osam mjeseci. 

Što se ostalog dijela Aktualnog sata tiče, Dražen Medved pitao je može li se u idućoj godini urediti nogostup u Baranjskoj ulici koji je u lošem stanju.

Zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić poručio je da to nije u planu, no ukaže li se prilika i taj projekt će biti realiziran.

Također, Zlatka Pemper pitala je jesu li sve gradske ustanove raskinule prošlogodišnje ugovore s Međimurje Plinom, na što je pročelnik Mateković potvrdno odgovorio, dodavši da su u međuvremene sve te ustanove sklopile ugovor s HEP Plinom.

U redovnom dijelu sjednice točka koja izazvala najveće zanimanje vijećnika očekivano je bilo izglasavanje proračuna za 2024. godinu, koji će prema riječima pročelnice za financije Mirele Bašić iznositi nešto više od 89 milijuna eura.

Proračun Grada Bjelovara za 2024. iznosi nešto više 89 milijuna eura.

"Superizborni proračun"

- Planiramo povećanje od osam posto u odnosnu na rebalans ove godine, iako nam je Ministarstvo reklo da možemo ići do 20 posto. Najveći iznosi odnose na kapitalne projekte, njih 20, koji su u planu za iduću godinu, pored ostalog kazala je pročelnica za financije Mirela Bašić.

Prvi se za raspravu javio Bajs, kazavši da je proračun superizborni, budući da je slijedi super izborna godina.

- Hrebak je premašio i svog učitelja Plenkovića. Naravno da nećemo podržati proračun jer se sigurno neće ostvariti. Krajem godine ćemo ići u rebalans i to po prvi puta na niže. Pozitivno je da po prvi put imamo stavku koja se tiče nove poslovne zone u Korenovu, no to je tek prvi od tisuću koraka koje treba napraviti po tom pitanju, istaknuo je Bajs.

Mirela Bašić, pročelnica za financije/ Foto: Deni Marčinković
Mirela Bašić, pročelnica za financije/ Foto: Deni Marčinković

Odgovor je i ovog puta ponudio gradonačelnik Hrebak.

- Istina je bit će rebalans, ali će ići na više. Naime, u proračunu nema novca iz ITU mehanizma, odnosno nema 22 milijuna eura. Nadalje, u proračunu nema obnova knjižnice i muzeja, koje također planiramo. Imamo 20 kapitalnih projekata, što nikad nismo imali i proračun je itekako realan. U njemu se nalaze projekti koji su prošli ili imaju jako velike šanse da budu odobreni. Možemo očekivati da će iduće godine skele biti na svakom kutu Bjelovaru, odgovorio je Hrebak.

Pitanja glede proračuna imala je i Jasna Višnjević, uz Bajsa jedina aktivna oporbena vijećnica.

- Kad pročitaš ovaj proračun misliš pa ovo je super. Preko 80 milijuna, 20 projekata, sjajno. Međutim, kad uđemo u dubinu vidimo da je to nemoguće. Naime, tu se nalaze projekti koji još uvijek nisu odobreni i ne znamo kako je fizički moguće realizirati to sve. Daj Bože da ih sve započnemo, međutim tada već ulazimo u 2025. ili čak 2026. godinu, a projekcije za te godine su znatno niže od ovogodišnjeg proračuna. Kako je to moguće, pitala je Višnjević.

Povećanje cijene vrtića

Za raspravu se javio i Ante Topalović koji je kritizirao jedino dio vezan za povećanje cijena vrtića, kazavši da je protiv toga te da bi se trebalo razmislit i o visini kriterija za plaćanje.

Nadalje, Antonetu Blažinčić zanimala je socijalna komponenta proračuna, dok je Dražen Medved poručio da je proračun optimističan, no da je zabrinut zbog povećanja cijene vrtića, dodavši da ga svejedno raduje što će cijena i dalje biti niža nego u drugim gradovima. 

Odgovarajući na pitanje vijećnika pročelnica Bašić poručila je da su projekcije za 2025. i 2026. niže jer će većina planiranih projekata završiti u 2024. godini. 

Riječ je ponovno uzeo gradonačelnik Hrebak te se osvrnuo na povećanje cijena vrtića.

- Vrtići su došli k nama i rekli da više to ne mogu. Kad smo preuzeli Grad cijena je bila 100 eura, tako da smo s 80 eura i dalje niži od onoga što smo naslijedili. Nadalje, konačno je izjednačena cijena privatnih i gradskog vijeća. Pored toga, tražili smo od privatnih vrtića da krenu ulagati u nove kapacitete, a podignuli smo i plaće odgojiteljicama. Usporedbe radi, u Varaždinu je 127 eura cijena vrtića po djetetu, a i Koprivnica također ima skuplji vrtić od nas, poručio je Hrebak dodavši da je proračun socijalno osjetljiv jer se smanjuje porez na dohodat.

Višnjević, Bajs i Hlupić nisu podržali proračun/ Foto: Deni Marčinković
Višnjević, Bajs i Hlupić nisu podržali proračun/ Foto: Deni Marčinković

Očekivano, proračun je usvojen većinom glasova, a protiv su bili Damir Bajs, Jasna Višnjević i Darko Hlupić.

Iako se o vrtićima govorilo i kod proračuna, povećanje cijene bila je zasebna točka. Kao što smo već rekli, ovom odlukom ekonomska cijena svih bjelovarskih vrtića od 1. siječnja iznosit će 300 eura, a cijena po djetetu koju će plaćati roditelji iznosit će 80 eura i u gradskom i u privatnim vrtićima. 

Zanimljivo, ova odluka bila je poprilično zastupljena u raspravi oko proračuna, dok se pod samom točkom nitko nije javio za riječ. U konačnici, odluka je usvojena s deset glasova za i dva suzdržana.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!