Fotografija: Igor Brajdić najavio je mjerenje kvalitete zraka/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Igor Brajdić najavio je mjerenje kvalitete zraka/ Foto: Deni Marčinković

Do kraja godine provest će se mjerenje kvalitete zraka u Bjelovaru: "Točan datum nećemo otkrivati"

"Korospan i Bjelin prevršili su svaku mjeru. Radna mjesta jesu bitna, ali nisu važnija od kvalitete života Bjelovarčana", poručio je Brajdić- Radna mjesta su bitna, ali nisu važnija od kvalitete života Bjelovarčana. Koliko mi je poznato, inspekcija je bila u Konospanu i Bjelinu. Nadalje, imali smo ozbiljan sastanak na kojemu sam poručio da je pređena svaka mjera, a obje tvrtke obvezale su se do ožujka iduće godine uložiti dodatna sredstva, oko tri milijuna eura, za sanaciju buke i piljevine, pored ostalog proučio je zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić odgovarajući na pitanje Damira Bajsa na aktualcu današnjeg Gradskog vijeća.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković
Sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara/ Foto: Deni Marčinković

Naime, Bajsa je zanimalo što se točno događa u spomenutim tvrtkama, jer se građani žale da je zrak zagađen, a buka nepodnošljiva.

- Provest ćemo mjerenje kvalitetu zraka. Nabava je provedena, a u idućim danima sklopit ćemo ugovor Nastavnim Zavodom za javno zdravstvo Primorsko goranske županije koji posjeduje ovlašteni i certificirani uređaj. To mjerenje bit će ove godine, a datum svjesno nećemo otkrivati, pojasnio je Brajdić.

Rastu božićnice umirovljenicima

Zdenku Henc zanimalo je na hoće li Bjelovar postati grad s najmanjim porezom na dohodak te kako će se podmiriti eventualni manjak u proračunu. Nadalje, ista vijećnica pitala je što je s ovogodišnjim božićnicama za umirovljenike.

- Hrebak: postali smo najveći hrvatski grad bez prireza te znatno povećali prihode. Naime, izvorni proračun Grada 2016. godine iznosio je 60-tak milijuna kuna, sada je 130 milijuna. Uvođenjem nove stope poreza na dohodak od 18 posto, građanima i poduzetnicima godišnje će ostati tri milijuna eura više. Također, u iduće četiri godine realizirat ćemo projekte vrijedne 200 milijuna eura, što je iznos jednak polovici Pelješkog mosta. Ako se samo jedan posto tog novca zavrti kroz gradsku blagajnu, već smo nadomjestili prirez, naglasio je gradonačelnik Dario Hrebak.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

Što se pak božićnica tiče, prema riječima pročelnice Grgić Škaurin, rebalansom je predviđeno povećanje s 13,27 na 20 eura, a samim time diže se i cenzus sa 199 na 300 eura po korisniku.

Povećana cijena vodnih usluga

Vijećnicu Jasnu Višnjević zanimalo je zašto su povećane cijene vodnih usluga i to bez najave. 

- Zašto niste obavijestili Gradsko vijeće o tome, kao što je to bio slučaj kod dizanja cijene komunalnih usluga, poručila je Višnjević. 

Višnjević i Bajs jedini su oporbenjaci koji postavljaju pitanja na aktualnom satu/ Foto: Pavao Toth/ Deni Marčinković
Višnjević i Bajs jedini su oporbenjaci koji postavljaju pitanja na aktualnom satu/ Foto: Pavao Toth/ Deni Marčinković

Odgovor je ponudio Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Vodnih usluga Bjelovar.

- Cijene nismo dizali od 2011. godine i tu odluku odgađali smo do zadnjega. Razumijemo situaciju i nepopularnost mjera, no to nije politička odluka, već se radi o striktno reguliranoj djelatnosti. Naime, država donosi uredbu o minimalnoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i propisali su strukturu cijena. Također, poslovanje ispod razine pokrića troškova sustava je nezakonito. Nema rezerve i dobiti profita, već je sve na neprofitnom principu. Sve do prošle godine mogli smo relativno normalno funkcionirati, no porastom troškova energenata, to više nije bilo moguće. Primjerice, za električnu energiju, naš najveći energent, u prosjeku smo trošili 2,3 milijuna kuna godišnje, a prošle godine je to iznosilo 7,7 milijuna kuna. Država je dio sufinancirala, ali ne sve, pored ostalog kazao je Ivančić dodavši da se u potpunosti poštivala procedura oko donošenja i objavljivanja odluke.

Jednosmjerna karta za gradski prijevoz 1 euro

Gordana Terek postavila je pitanje vezano za uslugu javnog prijevoza.

- Gdje se može vidjeti raspored autobusa i koje su cijene, upitala je.

Ivan Ivančić pojasnio je zašto je došlo do podizanja cijena vodnih usluga/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Ivančić pojasnio je zašto je došlo do podizanja cijena vodnih usluga/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima pročelnika Milana Matekovića, ova usluga pokriva deset relacija koja obuhvaćaju sva gradska naselja. 

- Cijena jednosmjerne karte iznosi 1 eura, dok je mjesečna radnička karta 35,20 eura. Što se rasporeda tiče, bit će objavljen na Autobusnom kolodvoru i web stranicama Čazmatransa,  poručio je Mateković.

U "redovnom" dijelu sjednice godišnji rad predstavili su Komunalac i Vodne usluge, a njihova izvješća su usvojena. Nadalje, dana je suglasnost gradonačelniku zaključivanje i potpisivanje „Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.- 2027.", takozvani ITU mehanizam, a vijećnici su razmatrali i usvojili polugodišnje izvršenje proračuna te četvrti ovogodišnji rebalans.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!