Fotografija: Odluke o počasnom građaninu i novoj ravnateljici donijelo je Gradsko vijeće/ Foto: Deni Marčinković/Facebook Jure Šimić
Galerija
Odluke o počasnom građaninu i novoj ravnateljici donijelo je Gradsko vijeće/ Foto: Deni Marčinković/Facebook Jure Šimić

Jure Šimić postaje počasni građanin Bjelovara, a Marijana Dragičević nova ravnateljica muzeja

"Inicijativu da Jure Šimić postane počasni građanin Bjelovara pokrenuo je Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara", kaže HrebakRatni zapovjednik Kriznog štaba Grada Bjelovara Jure Šimić do kraja godine trebao bi postati počasni građanin Grada Bjelovara, odlučili su danas bjelovarski gradski vijećnici. Naime, Vrhovni sud u Zagrebu početkom rujna pravomoćno je oslobodio Juru Šimića optužbi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. 

Prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, inicijativu da Šimić postane počasni građanin Bjelovara pokrenuo je Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara.

Inicijativa gradskog Odbora za branitelje

- U dogovoru s članovima Odbora odlučili smo pokrenuti ovaj postupak. Međutim, presuda je stigla nakon završetka rokova za podnošenja prijava za dodjelu gradskih priznanja, stoga smo se odlučili za ubrzani postupak s ciljem da Jure Šimić postane počasni građanin do kraja 2023. godine. Ostaje žal da što nećemo stići sve napraviti do Dana Grada odnosno do svečane sjednice Gradskog vijeća, međutim to nikako ne umanjuje činjenicu da će Jure Šimić postati počasni građanin Bjelovara, s govornice je pojasnio Hrebak.

Nakon toga uslijedilo je glasanje, a odluka je usvojena sa 16 glasova za te jednim protiv. Jedini koji je bio protiv je vijećnik Demokrata Darko Hlupić. 

Problem jednosmjenske nastave

Što se aktualnog sata tiče, pristigla su tri vijećnička pitanja. Zdenku Henc zanimalo je što je novo s projektom izgradnje područne škole na sjeveru grada, hoće li njena izgradnja riješiti problem jednosmjenske nastave u Bjelovaru te kakva je situacija s Bjelovarskim vrtom.

- Izgradnja 4. OŠ, Područne škole Sjever iz tri razloga nije napravljena. Prva dva su zemljišta za školu i pristupne ceste, koje sada imamo, a treći je taj što nije bilo natječaja koji bi omogućili sufinanciranje. Sad su se konačno stekli svi uvjeti. Iako već imamo dvije suglasnosti, 19. ožujka idemo na razgovor u Ministarstvo obrazovanja i to u sektor za financiranje kapitalnih projekata, gdje ćemo tražiti i treću, točnije zadnju suglasnost. Do ljeta 2024. godine traje natječaj na koji se planiramo prijaviti, a želja nam je da u prvoj polovici iduće godine započne izgradnja škole, koja bi trebala trajati između godinu i dvije dana. Nadalje, izgradnjom te škole steći će se uvjeti za jednosmjernu nastavu u Bjelovar, poručio je pročelnik za obrazovanje Milan Mateković.

Što se Bjelovarskog vrta tiče, prema riječima Željke Vizi, gradske pravnice, sudski postupak napokon je okončan te je donesena odluka da rubni dijelovi pripadnu Gradu, dok je središnji dio u kojemu se nalaze plastenicima i dalje u vlasništvu trgovačkog društva.

Zona Korenovo i bjelovarske toplice

Damir Bajs također je uputio dva pitanja i to kada će biti gotov prostorni plan te kada će krenuti izgradnja zone Korenovo, kao i kada kreće izgradnja bjelovarskih toplica.

- Nakon što nam je država darovala zemljište pokrenuli smo postupak projektiranja prometne i komunalne infrastrukture. U srpnju smo dobili rješenje ministarstva o procjeni utjecaja na okoliš, a kroz 10-tak dana trebali bi imati lokacijsku dozvolu. Bude li sve išlo po planu, na proljeće sljedeće godine imat ćemo građevinsku dozvolu, poručio je Zoran Preskočil iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

Što se toplica tiče, odgovor je dao gradonačelnik Hrebak.

- Kao saborski zastupnik pretpostavljam znate da je natječaj raspisan i da je on završio 1. ožujka, a rezultati se još uvijek čekaju. Možda da vi kao oporbeni saborski zastupnik uputite to pitanje ministrici, pored ostalog kazao je Hrebak.

Antonetu Blaženčić zanimalo je zašto je toliko porasla cijena odvoza komunalnog otpada te zašto Komunalac naplaćuje parking na bolničkom parkiralištu.

Gradska priznanja

- Odluku o povećanju cijene donijelo je Gradsko vijeće i tada smo objasnili zbog čega se diže cijena. Što se parkinga tiče, još 2004. godine je potpisan ugovor između Komunalca i Opće bolnice Bjelovar, temeljem kojeg Komunalac mjesečno plaća bolnici koncesiju za naplatu parkinga, poručila je direktorica Komunalca Ivana Jurković Piščević.

Na dnevnom redu "redovnog" dijela sjednica bilo je donošenje odluke o dodjeli gradskih priznanja. Vijećnici su tako odlučili Zlatnu plaketu "Grb Grada Bjelovara" dodijeliti trgovačkom društvu SET proizvodnja, trgovina i usluge d.o.o. Bjelovar, Borisu Abramović, Antunu Petrliću, Davorinu Dikliću (posmrtno), Ivanu Daskijeviću, Perici Drmiću i Dušanki Kuček, dok će Pečat Grada Bjelovara otići u ruke Ruži Milić, Tamari Brozović Jurišić, Davoru Malčiću, Miroslavu Ivančiću te trgovačkom društvu ESCO - Fofonjka d.o.o. Bjelovar.

Nadalje, vijećnici su jednoglasno podržali i to da 5. osnovna škola Bjelovar promijeni ime u Centra za odgoj, obrazovanje i razvojnu podršku Bjelovar, kao i dopuni djelatnosti te ustanove.

Također, jednoglasno je podržan i izbor nove ravnateljice Gradskog muzeja Bjelovar Marijane Dragičević, kao i promjena sjedišta tvrtke Bjelovarski sajam d.o.o., dok je većinom glasova usvojen polugodišnji izvještaj gradonačelnika.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku