Fotografija: Na današnjem Gradskom vijeću izostala rasprava/Foto: Martina Čapo
Galerija
Na današnjem Gradskom vijeću izostala rasprava/Foto: Martina Čapo

Bjelovarski vijećnici "odradili" Gradsko vijeće: "Ne znam što je s termama. Pitat ćemo u saborskim klupama"

"Poznavajući brzinu donošenja odluka naših ministarstava, vjerujem da do rujna nećemo saznati odgovor. Krenuli su godišnji odmori, tako da nam jedino preostaje čekati", kaže HrebakBJELOVAR – Prisegom novog vijećnika Darka Hlupića (Demokrati) koji je došao na mjesto vijećnice Danijele Hajdinjak Prihić koja je svoj mandat zamrznula iz privatnih razloga, započela je današnja 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara.

Prisega novog vijećnika Darka Hlupića/Foto: Martina Čapo
Prisega novog vijećnika Darka Hlupića/Foto: Martina Čapo

Vijećnici su očito, u mislima već na godišnjem odmoru jer na aktualnom satu nije došlo do ama baš nijedne žustrije rasprave koje su na većini sjednica tokom godine uobičajene. Žara za raspravom nije čak bilo na relaciji Bajs – Hrebak, na koju su mediji, ali i javnost već naviknuli.

No, pitanja na aktualcu svejedno nije nedostajalo.

Između ostaloga, vijećnik Damir Bajs odmah je na početku postavio pitanje jesu li i koliko porasle plaće zaposlenicima Komunalca. Prisjetio je sve prisutne kako je spomenuta tvrtka nedavno podignula cijene svojih usluga – odnosno poskupjele su grobarine, parkiranje u gradu te odvoz otpada.

Dotaknuo se u svom drugom pitanju Bajs i znatno većih cijena izvođenja radova konstrukcijskih obnova te ga je zanimalo kako Grad stoji sa spomenutim obnovama.

Veća plaća za radnike Komunalca

Ivana Piščević Jurković, predsjednica Uprave Komunalca odgovorila je Bajsu kako je donesena odluka da da se poveća plaća zaposlenicima Komunalca od 31. svibnja i to za 38.12 posto.

-Radnici moraju dobiti ono što zaslužuju. Veća plaća bit će im isplaćena krajem ovoga tjedna. To se povećanje ne odnosi na Upravu, pojasnila je Piščević Jurković.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

U nastavku aktualnog sata razgovaralo se o radovima na korzu, kao i o načinima kako doskočiti nesavjesnim građanima koji se parkiraju na mjestima koja su označena za dostavna vozila. Odgovore je dao dogradonačelnik Igor Brajdić.

-Napravili smo neki red, postavili komunalnu opremu kako bi se građani mogli odmoriti na klupama, zabranili automobilima ulaz na prvi dio korza, a uskoro će tako biti i na drugom dijelu. Najprije smo prostor za dostavna vozila iscrtali s bijelim linijama, a danas sa žutom jer je uočljivija. Podići ćemo svijest kod građana, možda treba više vremena, ali nema govora da nećemo uspjeti u tome, samouvjeren je Brajdić.

Ujedno je zamolio novinare da u narednim danima obilaze korzo i provjeravaju poštuju li se pravila. Naglasio je kako će na terenu biti i komunalni redari te kako će se krenuti s kažnjavanjem onih koji se parkiraju na mjesta predviđena za dostavna vozila.

Električni autobusi?

Nezavisni vijećnik Dražen Medved interesirao se što je s obećanim javnim prijevozom u Bjelovaru. Njegov prijedlog je bio i da se vidi može li Grad putem određenih natječaja nabaviti električne autobuse kako bi se uštedjelo na troškovima.

Dogradonačelnik je odgovorio kako ne želi zasad puno toga otkrivati.

Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo
Igor Brajdić/Foto: Martina Čapo

-Prijevoz će biti realiziran u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Zapravo će gradski prijevoz biti dio linijskog prijevoza. Projekt vodi pročelnica u BBŽ-u, Martina Posavac Ćurić. No, postoji mogućnost da Grad Bjelovar putem tog projekta ima svoj javni prijevoz tako da ljudi s periferije grada mogu lakše doći do centra. Imat ćemo i aplikaciju na kojoj će se moći vidjeti kamo koji autobus vozi i u koje vrijeme. Više će se znati nakon Županijske skupštine, no ja očekujem da to profunkcionira s 01. rujnom, poručio je Brajdić.

Jedno od gorućih i svakako najzanimljivijih pitanja bilo je ono Jasne Višnjević (HNS) koja je rekla kako se više ne priča puno o bjelovarskim termama. Zanimalo ju je kada započinje gradnja.

Terme na čekanju do jeseni

-Natječaj za Terme bio je u ožujku. Rok za donošenje odluke je bio 1. lipanj. Došao je i srpanj, a mi još uvijek ne znamo odgovor. To ćemo pitanje morati postaviti kao saborski zastupnici kolega Bajs i ja. Poznavajući brzinu donošenja odluka naših ministarstava, vjerujem da do rujna nećemo saznati odgovor. Krenuli su godišnji odmori, tako da nam jedino preostaje čekati. Milijardu kuna je na raspolaganju, a ima jako puno projekata, poručio je gradonačelnik Hrebak.

Dodajmo, govorilo se još na aktualcu o kružnom toku u Hrgovljanima, nogostupu na Križevačkoj cesti, košnji trave, uređenju Vinkovićevog naselja i Patkovca te drugim temama koje nisu izazvale ni najmanju potrebu vijećnika za raspravom.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!