Fotografija: Zamjenik gradonačelnika vrlo je jasan što se tiče stava o cjelodnevnoj nastavi u Bjelovaru/Foto: MojPortal
Galerija
Zamjenik gradonačelnika vrlo je jasan što se tiče stava o cjelodnevnoj nastavi u Bjelovaru/Foto: MojPortal

Brajdić oštro: "Ne idemo u eksperiment cjelodnevne nastave, ne želimo djecu otuđiti od obitelji"

Znamo da su u igri bile i određene svote novca, međutim, nije sve u novcu. Djeca bi nam u školi bila od 8 do 17 sati. Drago mi je što ne sudjelujemo u tome, jasan stav zauzeo je BrajdićBJELOVAR – Između ostalog, na jučerašnjoj sjednici bjelovarskog Gradskog vijeća govorilo se i o školstvu. Jedna od vrućih tema posljednjih dana svakako je eksperimentalni projekt uvođenja cjelodnevne nastave.

Javnost je imala prilike sinoć čuti kako nijedna bjelovarska škola, iako neke zadovoljavaju uvjete, neće ući u eksperiment.

Odluka došla preko noći

-Sa zadovoljstvom mogu reći kako nijedna naša škola neće ići u cjelodnevnu nastavu. Znamo da su u igri bile i određene svote novca, međutim, nije sve u novcu. Razgovarao sam s roditeljima, iako se njih tu nije ništa pitalo. Pitalo se struku i drago mi je što je struka jednoglasna da ne žele sudjelovati u tom eksperimentu, kazao je na sinoćnjoj sjednici dogradonačelnik Igor Brajdić upozorivši kako se odluka o tom eksperimentu donijela preko noći, unatoč tome što se radi o djeci.

-O drugim stvarima razgovaramo tjednima i mjesecima pa se tek tada donose odluke. O cjelodnevnoj nastavi znamo samo da bi nam djeca u školi bila od 8 do 17 sati. Djeca bi nam cijeli dan bila u školi i možda se na taj način i otuđila od obitelji. Pozdravljam odluku da nijedna naša škola ne ide u eksperiment, drago mi je što ne sudjelujemo u tome, naglasio je Brajdić.

Jedno od pitanja HSLS-ove vijećnice Zlatke Pemper bilo je ima li novosti o izgradnji VI. osnovne škole u Bjelovaru.

Na to pitanje pojašnjenje je dao Zdravko Pavec, savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport rekavši kako je nedavno održan sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja.

Dobre vijesti za izgradnju nove škole

-Ministar Fuch predstavio je projekte izgradnje, rekonstrukcije i opremanja škola. Bitna razlika o odnosu na najavljeni natječaj od prije nekoliko mjeseci jest u tome što su osigurana dodatna sredstva za izgradnju škola. Radi se o značajnom povećanju. Prije su bile najavljene dvije milijarde kuna, a sada se radi oko 6 i pol milijardi. To znači da će naše škole koje ćemo prijavljivati imati stopostotno financiranje za izgradnju, a u to ulazi i sportska dvorana. Jedini uvjet za stopostotno financiranje je da su škole i dvorane projektirane prema novim pedagoškim standardima. Ti standardi su doneseni ove godine, a mi smo već projektirali našu školu i dvoranu, te dobili lokacijsku i građevinsku dozvolu. Moramo samo napraviti doprojektiranje kako bi nam projekt bio 100 posto prihvatljiv, pojasnio je Pavec i naglasio kako po novome škole više nisu ograničene na način da jedna škola može imati najviše 20 učionica i 560 učenika.

-Sada možemo imati školu s 40 učionica i 1120 učenika. To znači da ćemo u razgovoru s našim ravnateljima vidjeti postoji li potreba da dodatno projektiramo dodatni broj učionica kako bi sve škole, kada se ova nova zgrada izgradi, imali uvjete za jednosmjensku nastavu što nam je cilj, zaključio je Pavec.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!