Fotografija: Još uvijek se ne zna tko će održavati zelene javne površine u Bjelovaru/ Foto: Grad Bjelovar/Deni Marčinković
Galerija
Još uvijek se ne zna tko će održavati zelene javne površine u Bjelovaru/ Foto: Grad Bjelovar/Deni Marčinković

Po prvi put u 20 godina bjelovarski park na proljeće neće krasiti tulipani, evo zašto

"Agonija traje već sedam mjeseci i zbog toga sam ponajviše razočaran. Definitivno ćemo morati otpustiti dio radnika. Moj grad je bio moje dvorište, i poznajem svaki njegov kutak", kaže Ivan ŠepovalVišemjesečna saga oko izbora koncesionara za održavanje javnih površina u Bjelovaru itekako će ostaviti traga na vegetaciji, potvrdio je vlasnik Cvjetnog ateljea Marina, Ivan Šepoval. 

Kako kaže, ovog proljeća po prvi put u zadnjih 20 godina središnji gradski park neće krasiti prepoznatljivi tulipani, a šteta bi mogla biti i puno veća, no krenimo redom.

Tulipani su bili prepoznatljivi znak središnjeg parka/ Foto: Grad Bjelovar
Tulipani su bili prepoznatljivi znak središnjeg parka/ Foto: Grad Bjelovar

Zadnjeg dana u ožujku ove godine Grad Bjelovar objavio je natječaj za održavanje javnih zelenih površina na području grada i to na razdoblje od četiri godine.

Na natječaj su pristigle dvije ponude i to Cvjetnog ateljea Marina iz Bjelovara, dugogodišnjeg koncesionara, te tvrtke Binđo iz Ivanić Grada, čija je ponuda u konačnici bila povoljnija za oko 170 tisuća kuna.

Dva mjeseca kasnije Grad je odlučio poništiti natječaj, na što se tvrtka iz Ivanić Grada žalila, a Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave donijela je odluku da natječaj ipak ne smije biti poništen.

Cvjetni atelje Marina 20 godina održavao je zelene površine u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Cvjetni atelje Marina 20 godina održavao je zelene površine u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

Nakon takve odluke, Grad Bjelovar ipak je odlučio posao dodijeliti bjelovarskoj tvrtki uz obrazloženje da ponuda tvrtke Binđo nije valjana.

Više od mjesec dana bez koncesionara

Na takav rasplet situacije tvrtka Binđo ponovno je uložila žalbu, što nam je potvrđeno iz Gradske uprave. Nadalje, 10. listopada Cvjetnom ateljeu Marina istekla je koncesija dobivena prije četiri godine i od tada ne uređuju gradske površine. Kako kažu iz Gradske uprave, dio poslova preuzeo je bjelovarski Komunalac, dok je drugi dio na čekanju.

- Grad Bjelovar je nakon provedenog postupka javne nabave donio Odluku o odabiru, ali je drugi sudionik nabave uložio žalbu koja je na rješavanju pri Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Održavanje javnih zelenih površina na području Grada Bjelovara, u slučajevima prijeke potrebe i izvanrednih događaja (kao npr. vremenske neprilike i sl.) privremeno se, sukladno važećim propisima radi rješavanja hitnih slučajeva, povjeravaju za to ovlaštenim osobama na području Grada Bjelovara, kažu iz bjelovarske Gradske uprave te nastavljaju.

- Komunalac d.o.o. Bjelovar, u skladu sa svojim ovlastima, također povremeno u središnjem parku skuplja lišće te prazni kante za otpatke. Za obavljanje ostalih poslova na održavanju javnih zelenih površina treba pričekati odluku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, poručili su iz Grada.

Šeta je već nastala

Cjelokupnu situaciju komentirao je i vlasnik Cvjetnog ateljea Marina Ivan Šepoval.

- Naša tvrtka održavala je gradske površine zadnjih 20 godina i šest mjeseci. I ranijih godina na natječaj su se javljale druge tvrtke, međutim ovo je prvi put da je uložena žalba na odluku Grada, ističe Šepoval.

Kao što smo već rekli, njegova tvrtka gradske površine ne održava već nešto više od mjesec dana, a koji će točno biti razmjeri štete, kaže, tek će se vidjeti.

Ivan Šepoval, vlasnik Cvjetnog ateljea Marina/ Foto: Deni Marčinković
Ivan Šepoval, vlasnik Cvjetnog ateljea Marina/ Foto: Deni Marčinković

- Ono što je sigurno je da je šteta već nastala. Puno poslova je već trebalo biti odrađeno, a biljke su trebale biti pripremljene za zimu. Nadalje, uopće nije posađeno cvijeće u gradu, stoga na proljeće ne možemo više očekivati tulipane u središnjem gradskom parku. To je sigurno. Naime, oni se sade u listopadu, eventualno studenom. U prosjeku smo sadili oko 15 tisuća tulipana i oko 5 tisuća maćuhica, koje sada nismo naručili. Programi i skice se rade za pet mjeseci unaprijed, a ne napamet. Primjerice, sad bi već trebali raditi skice što će se saditi na proljeće. Pored toga, do prije petnaestak dana mjesecima je bila velika suša i pitanje je jesu li neke biljke uginule, a pravo stanje zapravo će se moći vidjeti tek na proljeće, kad krene vegetacija, pojasnio je Šepoval.

"Grad je bio moje dvorište"

Dodaje i to da ne zna kako će se i kada cijela priča završiti, no svoje razočaranje ne skriva.

- Ova agonija traje već sedam mjeseci i zbog toga sam ponajviše razočaran. Ja sam rođen u Bjelovaru, živim u ovom gradu i živjet ću ovdje i dalje. Moj grad je bio moje dvorište, i poznajem svaki njegov kutak. No, krenuli smo drugim putem, u privatne vode. Također, dobili smo sadnju u Koprivnici, što do sada nismo radili. Svakako da će se ova situacija odraziti na poslovanje naše tvrtke i gotovo pa sigurno ćemo morati otpustiti dio radnika, a trenutačno zapošljavano njih 45, zaključio je vlasnik tvrtke Cvjetni atelje Marina, Ivan Šepoval.

Više od mjesec dana Cvjetni atelje Marina ne vodi brigu od gradskim površinama/ Foto: Deni Marčinković
Više od mjesec dana Cvjetni atelje Marina ne vodi brigu od gradskim površinama/ Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!