Fotografija: Najveća prednost kombija je rampa za olakšani ulazak osoba u invalidskim kolicima/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Najveća prednost kombija je rampa za olakšani ulazak osoba u invalidskim kolicima/ Foto: Deni Marčinković

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar pokrenula akciju: "Pomozite, hitno nam treba novo vozilo"

Kombi koji trenutno koriste star je više od deset godina i prešao je preko 300 tisuća kilometara, a promijenjen mu je i motor, kazao je Tomislav NovoselUdruga tjelesnih invalida Bjelovar započela je kampanju s ciljem nabavke novog kombi vozila s podiznom rampom za osobe u invalidskim kolicima.

Prema riječima predsjednika Udruge Tomislava Novosela, vozilo koje trenutno koriste staro je više od 10 godina i prešlo je preko 300 tisuća kilometara.

Kombi koji koriste star je više od 10 godina i prešao je preko 300 tisuća kilometara/ Foto: Deni Marčinković
Kombi koji koriste star je više od 10 godina i prešao je preko 300 tisuća kilometara/ Foto: Deni Marčinković

- Na kombiju je mijenjan i motor, ali su rađeni i drugi popravci. Budući da se koristi za prijevoz osoba s invaliditetom, vozilo bi trebalo biti sigurno, pouzdano i tehnički ispravno. Upravo iz tih razloga odlučili smo pokrenuti akciju nabavke novog takvog vozila, pored ostalog kazao je Novosel.

Olakšane brojne aktivnosti

Inače, posebno kombi vozilo osobama s invaliditetom olakšava socijalne aktivnosti, a koristi se i u svrhe prijevoza učenika u škole. 

- Postojeći kombi prevezao je između šest i sedam tisuća ljudi do sada, što dodatno dokazuje njegovu potrebu. U ovoj kampanji računamo i na europske i nacionalne projekte, ali i na podršku lokalne zajednice. Dakle, Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova Bjelovar, Grubišno Polje, Čazme te svih općina koje gravitiraju Bjelovaru, istaknuo je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar.

Tomislav Novosel/ Foto: Deni Marčinković
Tomislav Novosel/ Foto: Deni Marčinković

Novosel je dodao i to da sinergijom svih spomenutih aktera, novo vozilo mogu nabaviti kroz nekoliko mjeseci, odnosno do maksimalno godinu dana. Vrijednost novog vozila iznosi oko 350 tisuća kuna, a po nabavci novog, stari vjerojatno neće zadržati.

Neupitna pomoć

- Kako vrijeme odmiče, troškovi održavanja sve su veći, a sigurnost se smanjuje, tako da će vjerojatno završiti na prodaji, poručio je Novosel.

Kombi je, među ostalima, koristila i Mariete Magdić, sve dok nije položila vozački ispit.

- Puno mi je pomagao ovaj kombi. Budući da postoji rampa, olakšan nam je ulaz. Vozačka dozvola sad mi je dodatno pomogla u svakodnevnim aktivnostima, a ujedno sam rasteretila i roditelje, naglasila je Marieta.

Marieta Magdić/ Foto: Deni Marčinković
Marieta Magdić/ Foto: Deni Marčinković

Za razliku od nje, Andriana Krog kombi Udruge koristi i dalje.

- Kombi mi je jako potreban. Puno mi se lakše voziti u njemu i ne moram se prebacivati na sjedalo, što mi je zbog dijagnoze jako teško, a u tome mi moraju pomagati i roditelji. Vozila sam se u njemu do Zagreba i bilo mi je jako ugodno voziti u njemu, a jedva čekam da isprobam novi kombi, zaključila je Andriana. 

Andriana Krog/ Foto: Deni Marčinković
Andriana Krog/ Foto: Deni Marčinković

Svi koji žele financijski pomoći Udruzi tjelesnih invalida Bjelovar u ovoj akciji, svoj prilog mogu uplatiti na račun Udruge. IBAN HR7824020061500020301, ERSTEBANK.

Za kraj recimo i to da Udruga broji 925 člana, od kojih 307 koristi štap ili štake, a njih 73 invalidska kolica. 

Udruga broji 925 člana, od kojih 73 koristi invalidska kolica/ Foto: Deni Marčinković
Udruga broji 925 člana, od kojih 73 koristi invalidska kolica/ Foto: Deni Marčinković