Fotografija: Djelatnici i članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Djelatnici i članovi Udruge tjelesnih invalida Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

Udruga tjelesnih invalida Bjelovar osigurala 29 osobnih asistenata za svoje korisnike

Korisnici u projektima su osobe s najvišim stupnjem invaliditeta, odnosno njihov Barthelov indeks niži je od 45, poručio je Tomislav NovoselUdruzi tjelesnih invalida Bjelovara odobrena su dva nova projekta istog naziva Asistent-bolji život osoba s invaliditetom, rečeno je danas na uvodnoj konferenciji projekata. Kao što i sam naziv kaže, cilj projekta je pomoći članovima Udruge i tako im olakšati svakodnevni život.

Na konferenciji su sudjelovali i potencijali korisnici te osobni asistenti/ Foto: Deni Marčinković
Na konferenciji su sudjelovali i potencijali korisnici te osobni asistenti/ Foto: Deni Marčinković

- Jedan projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a njegova vrijednost iznosi milijuna i sedamsto tisuća kuna. U sklopu tog projekta zaposleno su 23 osobna asistenta, za isto toliko korisnika. Treba reći i to da su ti korisnici osobe s najvišim stupnjem invaliditeta, odnosno  njihov Barthelov indeks niži je od 45, istaknuo je predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel, dodavši da su u projektu zastupljene osoba s područja cijele naše županije.

Korisnici u središtu procesa

Kako i sam kaže, ovaj projekt bitno se razlikuje od projekata Zaželi ili Pomoć u kući, u tome što se kroz pomoć osobnog asistenta sam korisnik stavlja u središte, odnosno oni su ti koji kreiraju procese i radni dan. 

- Drugi projekt, za koji je ugovor potpisan prije nekoliko dana, financiran je sredstvima Europske unije, a iznosi nešto više od pola milijuna kuna. Zahvaljujući tom projektu zaposlit će se novih šest osobnih asistenata, za isto toliko novih korisnika, koji za pomoć čekaju oko dvije godine. Spomenute projekte radimo u suradnji s Gradom Bjelovarom i Bjelovarsko-bilogorskom županijom, a imamo i suradnji s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, istaknuo je Novosel.

Tomislav Novosel/ Foto: Deni Marčinković
Tomislav Novosel/ Foto: Deni Marčinković

Kao što smo već rekli, cilj spomenutih programa je unaprijediti kvalitetu osoba s velikim stupnjem invaliditeta. Omogućiti im socijalnu uključenost i ostvarivanje ljudskih prava i dostojanstva. Također, projekti imaju i specifične ciljeve poput kontrole i izbor življenja, odnosno samozbrinjavanje spomenutih osoba s invaliditetom i mnoge druge stvari.

Oglušivanje političkih stranaka

Prilikom konferencije za medije predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar osvrnuo se i na političke stranke, koje su se kako kaže, oglušile na njihove upite.

- Ovih dana poslali smo materijale političkim strankama koje reflektiraju na vlast, kao i onima koji su na vlasti, u kojima smo istaknuli što od njih očekujemo. Nakon tri tjedna nismo dobili niti jedan upit, kao niti jednu sugestiju. Naša pitanja su jasna, što je s Centrom za osobe s invaliditetom u Bjelovaru. Također, pitali smo kada ćemo dobiti tijelu u sklopu Gradskog vijeća te što je s dokumentom Grada Bjelovara i Županije oko primjene Konvencija Ujedinjenih naroda u razdoblju od 2021. do 2025. godine. Do sada nismo dobili nikakve povratne informacije, zaključio je Tomislav Novosel. 

Konferencija je održana ispred prostorija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Konferencija je održana ispred prostorija Udruge tjelesnih invalida Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković