Fotografija: U tijeku je kušanje vina/Foto: Daria Marković
Galerija
U tijeku je kušanje vina/Foto: Daria Marković

Održana edukativna kušaonica sorti "Moje vino je najbolje"

"Sva su vina vrhunska i svako ima nešto svoje. Uživali smo u vrhunskim vinima - kaže Tomislav Horvat, član organizacijskog odbora Vinodara, ali i sudionik ove radionice„Moje vino je najbolje“ naziv je edukativne kušaonice koja se održala u glazbenoj dvorani u Dvorcu grofa Jankovića u sklopu drugog dana daruvarske manifestacije „VINODAR 2021 - najzabavniji festival vina“.

Svima se jako dojmila edukativna kušaonica/Foto: Daria Marković
Svima se jako dojmila edukativna kušaonica/Foto: Daria Marković

Naime, osmero zainteresiranih građana, ali i lokalnih proizvođača imalo je priliku kušati tri vrste vina koja nisu zadovoljila kriterije ocjenjivanja i morala su biti eliminirana, a nakon toga ona vrhunsko ocijenjena s odličnim nagradama i priznanjima. Tako su sveukupno kušali oko dvadeset vrsti različitih sorata vina. Inače, edukativnu kušaonicu vodila je Suzana Jurišić, enolog u Vinariji Daruvar i član Organizacijskog odbora Vinodara.

Kušaonicu je vodila Suzana Jurišić, enolog u Vinariji Daruvar i član Organizacijskog odbora Vinodara/Foto: Daria Marković
Kušaonicu je vodila Suzana Jurišić, enolog u Vinariji Daruvar i član Organizacijskog odbora Vinodara/Foto: Daria Marković

- Ovo je jedna lijepa prilika da se u interaktivnoj radionici družimo i upoznamo s vinima, nešto naučimo, a posebno vinari koji to poslije mogu primijeniti u svojim proizvodnjama - kaže Suzana Jurišić i dodaje nekoliko informacija o ovogodišnjem ocjenjivanju koje možete pročitati OVDJE.

Mnoštvo savjeta

Kušanje je započelo trima vrstama vina koja nisu zadovoljila kriterije pa su bila eliminirana, a enologinja je pružila osnovne informacije o vinima.

U ovoj prostoriji se održala edukativna kušaonica/Foto: Daria Marković
U ovoj prostoriji se održala edukativna kušaonica/Foto: Daria Marković

- Prvo vino je Traminac koji može dati malo jaču boju, a na ovom uzorku vidljiv je pinking. Dogodila se čista oksidacija vina kod koje se izgubila i aroma i sorta vina. Drugo vino je Sauvignon s područja Varaždina, vrlo lijepe boje, međutim izgubila se sorta. Treće vino je aromatična mješavina više sorata kod kojega je naglašen etil acetat - komentirala je Suzana sa ostalim kušačima i svi su se složili da su primijetili nedostatke triju ponuđenih vina.

Detalj s edukativne kušaonice/Foto: Daria Marković
Detalj s edukativne kušaonice/Foto: Daria Marković

Nakon toga, na red su došla odlično ocijenjena vina, točnije tri Graševine ocjenjene zlatnim odličjem. Jedna od njih bila je daruvarska Graševina, druga Kalnička iz Križevaca i treća s područja Kutjeva.

- U kategoriji suho vino daruvarska Graševina ima 13,5 posto alkohola. Lijepe je iskričave intenzivne i primamljive boje koja na njuh obećava. Ovo je vino iz 2020. godine te će još više rasti jer je još uvijek mlado. Kalničko vino je Graševina s osam grama šećera i 12,8 posto alkohola. Svi se slažemo da je ovo pravo ljetno vino za druženje. Graševina s područja Kutjeva ima sedam grama šećera, 12,5 posto alkohola i mineralnija je od ostalih - rekla je Suzana Jurišić.

Građani na edukativnoj kušaonici/Foto: Daria Marković
Građani na edukativnoj kušaonici/Foto: Daria Marković

Potom je na red došlo Bakus vino, berbe 2020. godine, proizvođača Vinarstvo i podrumarstvo Mutavčić iz Moslavačkog podneblja, Brdo Kruševljani.

- Ovo je mješavina sorata ocijenjena zlatnim odličjem, krasne arome i tijela. Iako ne znamo sortu, osjeti se Traminac koji diže okus vina u kojem je 4,2 grama šećera - istaknula je enologinja.

Još sorti

Idući na redu bio je Zeleni silvanac berbe iz 2019. godine, suho vino obitelji Žnidarić s područja Zaprešića.

- To je sorta koje nema na našem području, a vrlo malo na kontinentalnom dijelu Hrvatske. On je obično rasprostranjen po Njemačkoj, Austriji i Slovačkoj. Ovo je jedno lijepo vino koje još nisam susrela. Predivne je arome i voćnog okusa - kaže Suzana.

Ovo su neka od vina kušana na jučerašnjoj radionici/Foto: Daria Marković
Ovo su neka od vina kušana na jučerašnjoj radionici/Foto: Daria Marković

Riesling iz Moslavine proizvođača Košutić ocijenili su kao jako kiseo, ali je i sama sorta dosta zahtjevna, kasno dozrijeva i osjetljiva je.

- Ali ovo vino ima lijepu notu, dosta šećera, voćno je i osjeti se začinska nota - složili su se kušači.

Pinot sivi vrhunsko vino proizvođača Matočec iz Koprivnice ima 13,8 posto alkohola.

- Umijeće je pogoditi pravi rok berbe kod ove sorte. Lijepe je boje bez sivog tona - istaknuli su.

Malo i aromatičnih sorti

Zatim su kušali Pinot bijeli iz 2020. godine proizvođača Iločki podrumi i Chardonnay berbe iz 2019. godine proizvođača obitelji Žnidarić za koji su se složili da je jedno vrlo ozbiljno vino. Na red su došle aromatične sorte, odnosno Sauvignon berba iz 2020. godine proizvođača Vinarije Daruvar koji spada pod suhu kategoriju. Zatim su probali Traminac iz 2020. godine proizvođača Vinarstvo i podrumarstvo Mutavčić te Muškat žuti vrhunsko vino proizvođača Sokač.

- Ovaj Muškat okusom podsjeća na bazgu. Ima 18 grama šećera. Ostvarena je dobra harmonija - dodaje Suzana Jurišić.

Za Rose Frankovku iz Iločkih podruma berbe iz 2020. godine rekli su da je svježeg okusa, lijepe boje i da se osjeti jagoda, a za crveno vino Merlot, kvalitetno suho vino iz Kutjevačkih vinogorja, kažu da je vrlo mekanog okusa sa svega 15 posto alkohola. Tu su još kušana i vina s Vinogradarstva i vinarstva Baron, proizvođača Krešimira Baronice iz Kutjeva, Graševina berbe 2020. godine, Zadruge Podolski iz Križevaca te Graševina berbe 2020. godine Vinarije Daruvar.

Dojmovi kušača

Inače, tijekom kušanja zainteresirani kušači postavljali su pitanja o održavanju vina, pravilima kod postizanja što boljeg okusa, a podijelili su i neka svoja iskustva kod proizvodnje. Tako je Marina Malešević sa svojim suprugom posjetila kušaonicu amaterski, inače se ne bave proizvodnjom vina, nego uživaju u okusima i interesira ih probati što više različitih sorti vina.

- Suprug i ja smo došli ciljano na kušaonicu jer u Daruvaru nemamo inače prilike za takve stvari, a one se i naplaćuju u ostalim mjestima pa smo sada iskoristili priliku prisustvovati i bilo je jako lijepo. Od svih degustiranih vina najfinija je bila jedna od tri ponuđene Graševine, točnije daruvarska Graševina. Iznenadio me Zeleni silvanac koji je bio posebno fin. Od slatkastih aroma dojmio me se Muškat - rekla nam je Marina.

Točenje vina, a potom kušanje/Foto: Daria Marković
Točenje vina, a potom kušanje/Foto: Daria Marković

Tomislav Horvat proizvodnjom vina bavi se čisto iz hobija, a kako kaže, nakon svih isprobanih sorti, nema nekog favorita.

- Među eliminiranim vinima su mane koje standardni potrošač teško može primijetiti. Sva su vina vrhunska i svako ima nešto svoje. Uživali smo u vrhunskim vinima - kaže Tomislav Horvat, član organizacijskog odbora Vinodara, ali i sudionik ove radionice.