Fotografija: Ovogodišnji Vinodar počinje 31. svibnja i traje do 6. lipnja/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Galerija
Ovogodišnji Vinodar počinje 31. svibnja i traje do 6. lipnja/Foto: TZ Daruvar-Papuk

Uskoro kreće najjača fešta u Daruvaru! Evo kompletnog programa ovogodišnjeg Vinodara

Budući da je za petak najavljeno popuštanje epidemioloških mjera, tako su i organizatori Vinodara odlučili malo obogatiti svoj programNajpoznatija i najznačajnija manifestacija grada Daruvara, popularni daruvarski Vinodar počinje 31. svibnja i trajat će sve do 6. lipnja.

Prekinuta tradicija

Brojni Daruvarčani, ali i ostali posjetitelji, pamte ovaj najzabavniji festival vina u Hrvatskoj po velikom sajmu u centru grada, brojnim štandovima domaćih proizvođača, lunaparku za djecu, koncertima poznatih estradnih zvijezda, šaranu na rašljama, pečenju vola na ražnju, plesu i pjesmi do jutra ispod "robne kuće"...

Ove godine Vinodara kakvog pamtimo zbog korone neće biti/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Ove godine Vinodara kakvog pamtimo zbog korone neće biti/Foto: TZ Daruvar-Papuk

Šaran na rašljama se nekad nije propuštao/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Šaran na rašljama se nekad nije propuštao/Foto: TZ Daruvar-Papuk

Vol na ražnju bio je posebna atrakcija/Foto:TZ Daruvar-Papuk
Vol na ražnju bio je posebna atrakcija/Foto:TZ Daruvar-Papuk

Ovako su nekad izgledali koncerti za Vinodar/Foto: Predrag Uskoković
Ovako su nekad izgledali koncerti za Vinodar/Foto: Predrag Uskoković

Ove godine, nažalost, neće biti ni štandova u centru Drauvara/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Ove godine, nažalost, neće biti ni štandova u centru Drauvara/Foto: TZ Daruvar-Papuk

No, prošle godine pandemija koronavirusa prekinula je ovu tradiciju, i Vinodar se po prvi put od 1999. godine nije održao.

Nagrade za najbolja vina

Ove godine je odlučeno da će se održati, ali se i pazilo i na stanje s koronavirusom. Budući da je za petak najavljeno popuštanje epidemioloških mjera, tako su i organizatori Vinodara odlučili malo obogatiti svoj program.

- Sukladno novim mjerama koje stupaju na snagu ovog petka, 28. svibnja, uspjeli smo program Vinodara donekle pojačati. Nadali smo se da će situacija s pandemijom korona virusa biti povoljnija kako se ne bi dogodilo da ga uopće nema kao što je to bio slučaj prošle godine. Ono što je meni osobno, kao predsjedniku organizacijskog odbora najvažnije, je činjenica da će službeno otvorenje Vinodara biti u petak 4. lipnja u Dvorcu grofa Jankovića gdje ćemo imati priliku podijeliti nagrade za najbolje ocijenjena vina. Bitno je za napomenuti da će svi posjetitelji koji dođu taj dan u Dvorac grofa Jankovića, imati priliku ta ista vina i kušati. Ono što me također veseli je situacija koja nam omogućuje da se dio zabavnog programa održi. Odlučili smo da to bude ispred Dvorca grofa Jankovića gdje ćemo u petak i nedjelju navečer imati dva akustična koncerta, a u subotu navečer ćemo u suradnji s našom Glazbenom školom Brune Bjelinskog, imati jedan lijepi koncert koje će održati tri mlade osobe koje sviraju na harmonikama - rekao nam je predsjednik organizacijskog odbora Vinodara, Ratko Vuković.

Izložba vina u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Predrag Uskoković
Izložba vina u Dvorcu grofa Jankovića/Foto: Predrag Uskoković

Početkom idućeg tjedna tradicionalno će se održati stručna predavanja za vlasnike smještajnih objekata, ali i sve one koji žele saznati nešto više o temi "Kakav je turist astroturist". Osim toga, održat će se stručno predavanje za vinare kao i edukativna kušaonica "Moje vino je najbolje" na koju domaći proizvođači vina nose svoje uzorke, a priznati enolozi ga ocjenjuju. 

Foto: Predrag Uskoković
Foto: Predrag Uskoković

Organizirana je i izložba fotografija sudionika fotoradionice "Svijet u bojama" koja je održana u tjednu prije Vinodara. Također i ove godine Likovna grupa DA u suradnji s Gradom Daruvarom organizira već tradicionalnu i prekrasnu Likovnu koloniju Wine&Art ispred Dvorca Janković.

Na Vinodaru je zabava zajamčena svima/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Na Vinodaru je zabava zajamčena svima/Foto: TZ Daruvar-Papuk

Svečano otvorenje Vinodara održat će se u petak, 4. lipnja, u 11 sati u Dvorcu grofa Jankovića.

Taj isti dan moći će se pogledati izložba, kušati nagrađena vina, a svi zainteresirani moći će tijekom subote i nedjelje od 10.30 do 14 sati u sklopu Dana otvorenih vrata Dvorca grofa Jankovića posjetiti i pogledati i podrum Badela 1862 d.d. - Vinarije Daruvar i izložbu nagrađenih vina u sklopu Vinodara.

Plakat za Vinotour 2021. godine/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Plakat za Vinotour 2021. godine/Foto: TZ Daruvar-Papuk

- Ove godine, po deveti put, u organizaciji Turističke zajednice Daruvar - Papuk, Grada Daruvara, a u suradnji s Ribnjačarstvom Končanica, su subotu 5. lipnja održat će se i  "Vino Tour", jedinstvena biciklijada skrivenim putevima ribnjaka Končanica - bike razgled najstarijih ribnjaka u Hrvatskoj. Dužina rute je oko 25 kilometara, a završava na Sportskom ribnjaku Končanica uz zajedničko druženje i besplatan ručak za sve sudionike biciklijade - kaže nam direktorica Turističke zajednice Daruvar-Papuk, Ivana Plažanin Vuković napominjući kako je okupljanje prijavljenih sudionika u subotu u 10 sati ispred Turističkog ureda Daruvar, a prijaviti se možete do 2. lipnja 2021. godine osobno u Turističkom uredu Daruvar, Trg kralja Tomislava 12, putem e-maila  turizam@daruvar.hr ili telefona 043/331-382.

Pohod od vinara do vinara

Svakako jedan od najinteresantnijih događaja ovogodišnjeg Vinodara je WINE & WALK – eno-gastro pješački pohod od vinara do vinara.

Plakat ovogodišnjeg Wine&Walk/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Plakat ovogodišnjeg Wine&Walk/Foto: TZ Daruvar-Papuk

- Pozivamo sve zaljubljenike u šetnju, prirodu i daruvarska vina da nam se pridruže na eno-gastro pohodu od vinara do vinara, dužine oko 8,5 kilometara, u sklopu kojeg ćemo posjetiti jedinstvene daruvarske vinske punkteve; Badel 1862 d.d. Vinariju Daruvar – podrum Dvorca Janković, OPG Matej Kovačević, OPG Horvat, OPG Pintarić i OPG Voborski,. Na svakom punktu vas očekuje degustacija vina uz zalogajčiće, a na OPG-u Voborski besplatan ručak za sve sudionike. Okupljanje sudionika bit će 6. lipnja u 9 sati ispred Dvorca Janković, a prijaviti se možete do 2. lipnja 2021. godine kod nas u Turističkom uredu i na već spomenutoj mail adresi i broju telefona. Broj mjesta je ograničen, a sudjelovati mogu samo punoljetne osobe. Stoga, izoštrite osjetila i uživajte u božanstvenim vinima daruvarskih vinara - kaže nam Ivana Plažanin Vuković.

Prošlogodišnji Wine&Walk/Foto: Predrag Uskoković
Prošlogodišnji Wine&Walk/Foto: Predrag Uskoković

Budući da ove godine zbog epidemioloških razloga nije bilo moguće organizirati velike koncerte na glavnom gradskom trgu, organizatori Vinodara osmislili su u petak, subotu i nedjelju u večernjima satima glazbene događaje ispred Dvorca grofa Jankovića.

Tri koncerta

Tako se u sklopu ovogodišnjeg Vinodara, daruvarski bend Cota G4 vraća u svoj grad. Ovog puta u petak u 21 sat održat će akustični koncert ispred Dvorca grofa Jankovića. Poznati dvojac Marko Osmanović i Dinko Likar ugostit će i nekoliko prijatelja glazbenika iz našeg grada. U subotu 5. lipnja u 19 sati, također u Dvorcu grofa Jankovića, održat će se završni koncert 11. hrvatskog natjecanja za harmoniku. Na koncertu će nastupiti pobjednici najstarijih kategorija 11. hrvatskog natjecanja za harmoniku, Petra Juriša, Borna Šestak i Amalija Tkalčec.

Ovogodišnji Vinodar završit će u nedjelju u 20 sati koncertom Akustika Balkana.

Akustika Balkana je internacionalni glazbeni projekt koji njeguje etno izričaj, sevdah, makedonske narodne pjesme, romsku glazbu i druge, a članovi benda su Blagovest Kisyov iz Bugarske kao vokal kojeg na akustičnoj gitari prati Dinko Likar i Juraj Šargač na klasičnoj gitari.

U nastavku vam donosimo detaljan program ovogodišnjeg Vinodara:

Ponedjeljak 31. svibnja 2021.

- 17 sati:  Stručno predavanje – Međunarodni park tamnog neba „Vrani kamen“ – Kakav turist je astroturist?, predavačica Dunja Županić (Društveno-kulturni centar Daruvar – Hrvatski dom)

- 19 sati: Otvorenje izložbe fotografija „Svijet u bojama“ (Galerija Grada Daruvara, Dvorac grofa Jankovića)

Utorak 1. lipnja 2021.

- 18 sati:   "Moje vino je najbolje" edukativna kušaonica (Glazbena dvorana u Dvorcu grofa Jankovića)

Srijeda 2. lipnja 2021.

- 10 sati:  Stručno predavanje - Ekološka proizvodnja grožđa, prof.dr.sc. Jasminka Karoglan Kontić, Agronomski fakultet Zagreb, (Društveno kulturni centar Daruvar- Hrvatski dom)

Četvrtak 3. lipnja 2021.

- 10 sati: Likovna kolonija Wine&Art (ispred Dvorca grofa Jankovića)

Petak 4. lipnja 2021.

- 11 sati:  Službeno otvorenje "Vinodar 2021" (Dvorac grofa Jankovića)

- 12 sati:  Obilazak izložbe, kušaonica nagrađenih vina i domjenak (Dvorac grofa Jankovića)

- 21 sat:  Cota G4 Acoustic - koncert (ispred Dvorca grofa Jankovića)

Subota 5. lipnja 2021.

- 10.30 - 14 sati:  Dan otvorenih vrata Dvorca grofa Jankovića i podruma Badela 1862 d.d. - Vinarije Daruvar

- Izložba nagrađenih vina, Izložba fotografija u Galeriji Grada Daruvara „Svijet u bojama“, Izložba o obitelji Janković, Soba židovske kulture i tradicije, Stalni izložbeni postav “Domovinski rat u Daruvaru“, Spomen soba „Daruvar u II svjetskom ratu“

- 10 sati:  „Vino Tour“ – biciklijada skrivenim stazama ribnjaka Končanica - dužine 25 kilometara (polazak ispred Turističkog ureda Daruvar)

- 19 sati: Završni koncert 11. hrvatskog natjecanja za harmoniku – nastupaju Petra Juriša, Borna Šestak i Amalija Tkalčec (Dvorac grofa Jankovića)

Nedjelja 6. lipnja 2021.

- 9 sati:  Wine&Walk – eno-gastro pješački pohod od vinara do vinara, dužine 8,5 km (mjesto okupljanja ispred Dvorca grofa Jankovića)

- 10.30 - 14 sati -  Dan otvorenih vrata Dvorca grofa Jankovića i podruma Badela 1862 d.d. - Vinarije Daruvar

- Izložba nagrađenih vina, Izložba fotografija u Galeriji Grada Daruvara „Svijet u bojama“, Izložba o obitelji Janković, Soba židovske kulture i tradicije, Stalni izložbeni postav “Domovinski rat u Daruvaru“, Spomen soba „Daruvar u II svjetskom ratu“

- 20 sati:  Akustika Balkana – koncert (ispred Dvorca grofa Jankovića)

Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada Daruvara i njegovih vinara i vinogradara/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada Daruvara i njegovih vinara i vinogradara/Foto: TZ Daruvar-Papuk

Turistička zajednica Daruvar-Papuk
Turistička zajednica Daruvar-Papuk