Fotografija: Ocjenjuje se boja, okus, miris.../Foto: MojPortal.hr
Galerija
Ocjenjuje se boja, okus, miris.../Foto: MojPortal.hr

Dvije sorte daruvarskih proizvođača ocjenjene najboljima - Sauvignon i Graševina Daruvar

Od ukupno 97 uzoraka, ocijenjeno je jedno veliko zlato, 38 zlata, 36 srebra i 14 bronci. A nakon nekoliko godina uspjeli smo ući u posebna odličja s vinima iz daruvarskog područja, zadovoljna je Suzana Jurišić



DARUVAR - Ovogodišnja daruvarska tradicionalna manifestacija Vinodar, kako smo već objavili, počela je još u srijedu u dvorcu grofa Jankovića i to ocjenjivanjem brojnih uzoraka vina, a u četvrtak su stigli i rezultati istog.

Dvije komisije sastavljene od po pet članova, enologa, ocjenivale su vinske uzorke/Foto: MojPortal.hr
Dvije komisije sastavljene od po pet članova, enologa, ocjenivale su vinske uzorke/Foto: MojPortal.hr

Naime, ove je godine na ocjenjivanje vina došlo ukupno 97 uzoraka, a njihovu kvalitetu određivale su dvije komisije od pet članova, enologa. Od tih 97 uzoraka, vrlo malo je mješavina - tri bijele i par crnih mješavina. Sve drugo su visoko kvalitetne sorte koje su zastupljene u proizvodnoj zoni C1, dakle u Slavoniji, Baranji, Srijemu, području Kutjeva i zapadnom dijelu Slavonije u kojem su Daruvar i okolica. Zatim je uključena zona B (obuhvaća Moslavinu, Prigorje-Bilogoru, Plešivicu, Pokuplje, Zagorje i Međimurje) te dva uzorka malvazije iz Istre.

Rezultati ocjenjivanja vina na ovogodišnjem Vinodaru/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Rezultati ocjenjivanja vina na ovogodišnjem Vinodaru/Foto: TZ Daruvar-Papuk

- Obično se prikupi oko 90 do 120 uzoraka vina, a s obzirom na epidemiološku situaciju očekivali smo manji odaziv, stoga smo baš zadovoljni brojem uzoraka. Što se tiče kvalitete, ocijenjeno je jedno veliko zlato, 38 zlata, 36 srebra, 14 bronci, a svega osam vina nije zadovoljilo te su eliminirani. Iz ovih postotaka vidljivo je, ako zbrojimo veliko zlato, zlato i srebro da su to vina vrlo dobre do izvrsne kakvoće, a koja čine sveukupno 77 posto uzoraka što je zaista iznimno lijep rezultat za sve vinare koji su sudjelovali - čestitala je svima Suzana Jurišić, enolog u Vinariji Daruvar i član Organizacijskog odbora Vinodara.  

Najbolji rezultati

Najbolje ocjenjeno vino cijele izložbe je Traminac izborna berba bobica iz 2017. godine renomiranog proizvođača Iločki podrumi. Uz ovaj naslov, još su dvije nominacije - najbolje ocijenjen Sauvignon 2020. godine iz redovne berbe sa 89 osvojenih bodova osvojila je Badelova vinarija Daruvar te najbolje ocijenjeno suho mirno vino iz protekle berbe, ali od ne aromatičnih sorti, s također 89 bodova, osvojila je daruvarska graševina 2020. godine.

Rezultati ocjenjivanja vina na ovogodišnjem Vinodaru/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Rezultati ocjenjivanja vina na ovogodišnjem Vinodaru/Foto: TZ Daruvar-Papuk

- Uspjeli smo nakon nekoliko godina ući u posebna odličja s vinima iz daruvarskog područja što nam je jako drago, a i iznenađeni smo jer je bilo zaista krasnih uzoraka. Ispod 89 bodova još je krasnih uzoraka s iznimno visokim ocjenama. Najzastupljenija vina kao i uvijek na Vinodaru su vina bijelih sorata, odnosno 28 zastupljenih Graševina, dobar je odaziv kutinskih vina i vina tog kraja, dvanaest Chardonnay, desetak Sauvignona, nekoliko aromatičnih sorata tipa Muškat žuti i Traminac te najmanje crnih vina kojih je bilo petnaestak - kazala je Suzana Jurišić.

Analiza vina

Prilikom predaje uzoraka vina, proizvođač je trebao predati osnovnu analizu vina (volumni postotak alkohola, ukupne kiseline i šećere), ako ju je radio u certificiranim laboratorijima. Ona je potrebna prvenstveno za raspored uzoraka za kušanje te da se pojedini uzorci ne oštete prilikom kušanja. Prema parametrima analize vina raspoređuju se uzorci za ocjenu.

Rezultati ocjenjivanja vina na ovogodišnjem Vinodaru/Foto: TZ Daruvar-Papuk
Rezultati ocjenjivanja vina na ovogodišnjem Vinodaru/Foto: TZ Daruvar-Papuk

- U slučaju da proizvođač nije imao osnovnu analizu, onda smo ju učinili mi u vinariji. Moram priznati da sam se bojala zbog vremena i velike količine kiše koja je padala da se vina ne otvaraju dovoljno, da su zatvorena i da je jači pritisak. Ali nakon prve serije uzoraka, svi su rekli da su vina lijepa, a i mi smo dali puno truda u pripremu i organizaciju - ističe Suzana Jurišić.