Fotografija: Autor monografije Željko Karaula/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Autor monografije Željko Karaula/ Foto: Deni Marčinković

Predstavljanje monografije "Ratni put 105. bjelovarske brigade HV" u srijedu u KMC-u

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi ograničen je broj sudionika, stoga će biti organiziran video prijenos službenog predstavljanja monografijaBjelovarska 105. brigada na svom je ratnom putu ostavila neizbrisiv trag. Kako bi sva događanja u kojima su njeni pripadnici sudjelovali bila dokumentirana i tako sačuvana od zaborava te ostavljena u naslijeđe mlađim generacijama, nastala je monografija „Ratni put 105. bjelovarske brigade HV“.

Najava predstavljanja knjige Ratni put 105. bjelovarske brigade HV/ Foto: Deni Marčinković
Najava predstavljanja knjige Ratni put 105. bjelovarske brigade HV/ Foto: Deni Marčinković

Autor ovog djela je dr. sc. Željko Karaula, a službeno predstavljanje knjiga održat će su u srijedu u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, s početkom u 12 sati, moglo se čuti prilikom današnje konferencije za medije. 

-Izrada ove povjesnice omogućila je provođenje ciljeva Udruge 105. brigade HV-a, kao što su čuvanje i njegovanje sjećanja o 105. brigadi, čuvanje uspomene na poginule pripadnike, obilježavanje bitnih obljetnica brigade te širenje istine o ratom putu. Istraživanje i pisanje ove knjige trajalo je četiri godine, u kojima sam obišao desetak arhiva, što javnih, što privatnih. Najveća arhivska građa 105. briga i danas se nalazi u Središnjem vojnom arhivu Ministarstva obrane te je do nje jako teško doći. Nadalje, ratni zapovjednik ove brigade Stjepan Ivanić omogućio mi je uvid u svoju privatnu arhivu, koja mi je bila od velike pomoći prilikom oblikovanja konačne strukture ove knjige. Sredinom 2019. godine došao sam do privatne ostavštine brigadira Ivana Plasaja, koja mi je upotpunila kompletan mozaik događaja ratne 1991. godine i uloge 105. brigade, između ostalog kazao je autor knjige Željko Karaula.

dr. sc. Željko Karaula/ Foto: Deni Marčinković
dr. sc. Željko Karaula/ Foto: Deni Marčinković

Prema riječima župana Damira Bajsa, u izradi monografije uz članove Udruge 105. brigade HV-a, sudjelovala je i Bjelovarsko-bilogorska županija i to u financijskom dijelu, iznosom od 130 tisuća kuna. 

- Bjelovarsko-bilogorska županija u Domovinskom ratu je u jednoj trećini svog prostora bila okupirana, ali jednako tako je i prva oslobođena. Najveća postrojba Hrvatske vojske na području naše županije je upravo 105. brigada. Izrada ove monografije je naš dug povijesti, ali i gotovo 10 tisuća branitelja koji kroz ratno vrijeme prošli kroz ovu brigadu, kao i 92 nažalost poginulih hrvatskih branitelja te oko njih 350 ranjenih. Kroz monografiju će se vidjeli da 105. brigada nije bila aktivna samo na području naše županije, već i u Slavoniji te u operacijama Bljesak i Oluja, između ostalog kazao je župan Bajs dodavši da je spomenuta monografija ujedno i znanstveno djelo koje će biti referenca svim ostalima.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj recimo i to da će zbog epidemioloških mjera koje su na snazi biti ograničen broj sudionika na službenom predstavljanju monografije, stoga će Bjelovarsko-bilogorska županija organizirati video prijenos predstavljanje knjige  Ratni put 105. bjelovarske brigade HV.