Fotografija: Nova zgrada OB Bjelovar je gotova, ali još neko vrijeme zjapit će prazna/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nova zgrada OB Bjelovar je gotova, ali još neko vrijeme zjapit će prazna/ Foto: Deni Marčinković

Počela nabava opreme za novu bolnicu. "Do ljeta ćemo opremiti OHBP i dnevnu kirurgiju"

Sve što je do sada napravljeno, napravljeno je na dug, kojeg nemamo od kuda vratiti. Za kompletno opremanje nove zgrade potrebno je više od 100 milijuna, kaže Grbaš BratkovićŽupanijski vijećnici na jučerašnjoj sjednici dali su suglasnost v.d. ravnateljici Opće bolnice Bjelovar za provedbu postupka javne nabave - Namještaj za prizemlje nove bolničke zgrade i druga oprema. 

Procijenjena vrijednost nabave iznosi 2,7 milijuna kuna s PDV-om, kojom će se opremiti Objedinjeni hitni bolnički prijem i Dnevna bolnica Odjela za psihijatriju i ambulante. 

Jedini osigurani novac za opremu

- Riječ je o opremi za novu bolnicu koju plaća Europska unija. Oprema je apsolutno provjerena, a radi se o infuzomatima, perfuzorima, monitorima, operacijskom stolu za jednodnevnu kirurgiju te stolovima za preglede, računalima, pojasnila je v.d. ravnateljice Sanela Grbaš Bratković. 

Sanela Grbaš Bratković/ Foto: Deni Marčinković
Sanela Grbaš Bratković/ Foto: Deni Marčinković

Dodala je i to da je tih tri milijuna kuna ujedno i jedini osigurani novac za opremanje nove bolnice. Prema njenim, riječima, za opremanje kompletne nove zgrade potrebno je više od 100 milijuna kuna, koje mora osigurati bolnica ili županija.

Sve je napravljeno na dug

- Poznato je da za sve zdravstvene ustanove u županiji dobivamo 14 milijuna kuna decentraliziranih sredstava, a samo za kredite vezane za izgradnju bjelovarske bolnice godišnje treba oko 17 milijuna kuna. Ove godine uskočila nam je država, a za dalje ćemo vidjeti. Dakle, sve što je do sada napravljeno, napravljeno je na dug, kojeg nemamo od kuda vratiti. U sve spomenute iznose opremanje nigdje nije uvršteno, naglasila je Grbaš Bratković dodavši da se uz pomoć države i županije ipak uspjela osigurati oprema za OHBP te dnevnu i jednodnevnu kirurgiju, vrijedna 14 milijuna kuna, koja bi do ljeta trebala biti riješena. 

Recimo i to da se i po ovoj točki vodila rasprava tijekom koje su vijećnici po tko zna koji put provlačili pitanje tko je bio protiv, a to za gradnju bolnice. Nakon rasprave odluka je jednoglasno usvojena.