Fotografija: Svi su sa zanimanjem slušali predavanje daruvarskog povjesničara i kustosa Zavičajnog muzeja Lea Žukine/Foto: Veteranski centar Daruvar
Galerija
Svi su sa zanimanjem slušali predavanje daruvarskog povjesničara i kustosa Zavičajnog muzeja Lea Žukine/Foto: Veteranski centar Daruvar

U Veteranskom centru obilježena obljetnica Bljeska: "Zapovjednici su pričali o detaljima akcije"

"Provedbom operacije Bljesak, Hrvatska vojska pokazala je svoju snagu i spremnost za oslobađanje ostalih okupiranih područja", poručio je Dren StočekU Veteranskom centru Podružnica Daruvar dostojanstveno je u utorak obilježena 29. obljetnica VRO Bljesak.

Jedna od misija Veteranskog centra je očuvanje sjećanja i digniteta Domovinskog rata, odnosno dostojanstvena prezentacija ključnih događanja i obilježavanje svih obljetnica i značajnijih događaja vezanih uz Domovinski rat, na državnoj i lokalnoj razini.

Okupljenima se obratio voditelj Veteranskog centra Dren Stoček/Foto: Veteranski centar Daruvar
Okupljenima se obratio voditelj Veteranskog centra Dren Stoček/Foto: Veteranski centar Daruvar

Nakon uvodnog pozdrava okupljenima od strane Drena Stočeka, voditelja Veteranskog centra Podružnica Daruvar je Leo Žukina, povjesničar i kustos Zavičajnog muzeja Daruvar korisnicima Veteranskog centra i pripadnicima udruga proisteklim iz Domovinskog rata u uvodnom izlaganju prezentirao predavanje na temu "Neuspjeh pregovora s pobunjenim Srbima zapadne Slavonije i provedba vojno-redarstvene operacije Bljesak".

Zapovjednici koji su sudjelovali u
VRO Bljesak/Foto: Veteranski centar
Zapovjednici koji su sudjelovali u VRO Bljesak/Foto: Veteranski centar

Obljetnici se odazvalo više vojnih i policijskih zapovjednika, među kojima Berislav Šafar, tadašnji zapovjednik 1. pješačke bojne 52 domobranske pukovnije, Zdravko Hradec, tadašnji zamjenik zapovjednika 52 domobranske pukovnije i Josip Geler, jedan od zapovjednika 16. raketno topničke brigade, koji su direktno sudjelovali u VRO Bljesak te su okupljenima izložili način pripreme i provedbe akcije, pravce djelovanja i druge specifičnosti veličanstvene operacije kojom je oslobođeno područje zapadne Slavonije.

Foto: Veteranski centar
Foto: Veteranski centar

- Provedbom operacije Bljesak Hrvatska vojska je pokazala svoju snagu i spremnost za oslobađanje ostalih okupiranih područja, što se pokazalo u kolovozu 1995. godine kada smo drugom veličanstvenom operacijom Oluja konačno pobijedili u Domovinskom ratu - poručio je ravnatelj Veteranskog centra Daruvar Dren Stoček.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!