Fotografija: Sanela Grbaš-Bratković/Foto: Facebook/MojPortal.hr
Galerija
Sanela Grbaš-Bratković/Foto: Facebook/MojPortal.hr

Ravnateljica bjelovarske bolnice: "Krajem idućeg tjedna očekujemo porast hospitaliziranih"

"Kapaciteti su nam zbog covida smanjeni, ali i dalje sve ide svojim tijekom. Niti jedan odjel nismo potpuno ukinuli, ali opseg operacija je ipak manji", kaže v.d. ravnateljice bjelovarske bolnice- Trenutna situacija što se tiče covid pacijenata je stabilna, odnosno nemamo povećanje broja osoba na bolničkom liječenju, kao što je to slučaj u Dalmaciji. Međutim, porast broja osoba s težim simptomima, odnosno hospitaliziranih pacijenata, očekujemo krajem idućeg tjedna, poručila je v.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar Sanela Grbaš Bratković.

Takve pretpostavke Grbaš Bratković temelji na povećanju broja novozaraženih u posljednjih nekoliko dana.

Zadovoljavajući kapaciteti

- U prosjeku treba proći desetak dana do pojave težih simptoma koji zahtijevaju hospitalizaciju. Rijetki su slučajevi da zaražena osoba odmah završi u bolnici, ističe v.d.ravnateljice.

Dodaje i to da bolnica ima dovoljno kapaciteta, kao i potrebne opreme, a slično je i po pitanju medicinskog osoblja.

- Sve bolnice muku muče s manjkom medicinskog osoblja, pa tako i mi, ali "krpamo se", odnosno raspoređujemo ljude koliko god možemo. Na nekim odjelima ima više, na nekima manje ljudi, koje onda raspoređujemo prema potrebama. Zapravo, nemamo većih promjena po tom pitanju u odnosu na period prije korone, objašnjava dr. Grbaš Bratković. 

Smanjen obim posla na drugim odjelima

Što se tiče redovnih zahvata po ostalim odjelima, priznaje da je taj obim ipak manji.

Zbog covida, opseg posla na drugim odjelima nešto je manji/Foto: Deni Marčinković
Zbog covida, opseg posla na drugim odjelima nešto je manji/Foto: Deni Marčinković

-Kapaciteti su nam zbog covida smanjeni već neko vrijeme, ali i dalje sve ide svojim tijekom. Niti jedan odjel nismo potpuno ukinuli, ali opseg operacija je ipak manji, međutim tim tempom radi se već sigurno godinu dana, kaže v.d. ravnateljice bjelovarske bolnice.

Cijepite se

Također, ponovno je potvrdila i da pacijenti koji su cijepljeni puno bolje prolaze od necijepljenih. 

- Cijepljene osobe koje se zaraze ili uopće nemaju simptome ili imaju blažu kliničku sliku, za razliku od necijepljenih koji su puno ranjiviji i s težim simptomima. Ta razlika je itekako vidljiva, zaključuje Sanela Grbaš Bratković te još jednom poziva sve građane koji se još uvijek nisu cijepili da to i učine, jer u slučaju zaraze cijepljenje može spasiti život.