Fotografija: Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica/Foto: Facebook
Fredi Pali, načelnik općine Velika Pisanica/Foto: Facebook

Općina Velika Pisanica daje 7000 kuna za svakog novozaposlenog

Ukupan fond iznosi 80 tisuća kuna, a raspoređuje se tako da 30 tisuća kuna mogu dobiti trgovačka društva, 30 tisuća kuna obrtnici i 20 tisuća kuna poljoprivrednici, a potpore se dodjeljuju do 31.prosinca ove godineOpćina Velika Pisanica već treću godinu zaredom nastavlja poticati zapošljavanje tako što poslodavcima daje potporu za svaku novozaposlenu osobu na području općine koja će raditi u realnom sektoru.

Općina Velika Pisanica raspisala je javni poziv poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima za dodjelu potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje u 2021. godini. Predmet javnog poziva je dodjela potpore Općine Velika Pisanica za poticanje zapošljavanja odnosno samozapošljavanja trgovačkim društvima izvan javnog sektora, obrtnicima i poljoprivrednicima.

Iznos se može i povećati

Ukupan fond iznosi 80 tisuća kuna, a raspoređuje se tako da 30 tisuća kuna mogu dobiti trgovačka društva, 30 tisuća kuna obrtnici i 20 tisuća kuna poljoprivrednici. Potpore se dodjeljuju do 31.12.2021. ili do iskorištenja raspoloživih sredstava. Ovim programom subvencioniraju se doprinosi odnosno porezi na rad koje subjekti podmiruju.

- Mi zapravo nastavljamo s poticajima za naše poduzetnike, obrtnike i poljoprivrednike koje smo započeli prije tri godine. Odaziv je u principu dobar, a ova naša mjera je zapravo nadogradnja na državne mjere koje se dodjeluju preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ako se javi više ljudi nego što je predviđeno u fondu, mi taj iznos možemo i povećati - rekao nam je načelnik Općina Velika Pisanica Fredi Pali.

Pravo na potporu

Pravo na potporu ostvaruju poslodavci koji su registrirani sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, Zakonu o obrtu ili Zakonu o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kao i oni koji se samozapošljavaju temeljem navedenih zakona. Pravo na potporu ostvaruje se protekom minimalno 6 mjeseci od dana zapošljavanja, a vrijedi za zaposlene nakon 1.7.2020. Potpora se ne može dobiti za drugu djelatnost, već za osnovnu za koju se uplaćuju doprinosi i porezi.

Jedinstveni iznos potpore koje pojedinačni prijavitelj može ostvariti iznosi 7000 kuna po novozaposlenoj osobi. Svaki prijavitelj može ostvariti pravo na najviše 35 tisuća kuna, odnosno za pet novozaposlenih do kraja 2021. godine. Potpora se može ostvariti jednom unutar dvije godine za istu osobu.