Fotografija: Faruk Demiri, najbolji burek majstor u Hrvatskoj dobio je dozvolu da isporučuje burek "to go" kroz prozorčić, no promet mu je svejedno pao / Foto: Nikica Puhalo
Faruk Demiri, najbolji burek majstor u Hrvatskoj dobio je dozvolu da isporučuje burek "to go" kroz prozorčić, no promet mu je svejedno pao / Foto: Nikica Puhalo

Preko HAMAG-BICRO-a do 380.000 kuna zajma uz kamatu od 0,25 %

Prijave počinju 9. prosinca 2020. godine u 8 sati, a Razvojna agencija Daruvar nudi svim zainteresiranim mikro, malim i srednjim poduzetnicima s područja Daruvara besplatnu pripremu prijava za ovaj izuzetno povoljni zajamHrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s Vladom RH i Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, nastavlja provoditi mjere za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima čije poslovanje je ugroženo zbog epidemije koronavirusa.

Prijave počinju 9. prosinca 2020. godine u 8 sati, a poduzetnicima je ponovno na raspolaganju „COVID-19 zajam za obrtna sredstva“. Program je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj preko kojeg je osigurano ukupno 1,3 milijarde kuna. Poduzetnici će tako moći zatražiti iznos zajma do 380 tisuća kuna, uz kamatnu stopu od 0,25 posto. U okviru ovog Financijskog instrumenta HAMAG-BICRO će poduzetnicima izravno odobravati zajmove za obrtna sredstva.

Online prijave

Program je izmijenjen u odnosu na dosadašnje uvjete COVID-19 zajma te se usmjerava na ona mikro, mala i srednja poduzeća koja su:

1. zatvorena Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine 

2. u 2020. godini ostvarila pad prihoda od 60% i više u odnosu na 2019. godinu

Na službenim stranicama Agencije objavljen je tekst Programa  koji sadržava sve kriterije, uvjete, prihvatljive djelatnosti i slično.

Objavljen je i popis dokumentacije kao i način podnošenja prijave koji će u ovom slučaju biti isključivo putem sustava za online prijavu.

Samo jedan zajam

"Zbog činjenice da je nužno utvrditi negativni utjecaj pandemije na poslovanje potencijalnih korisnika ovog zajma u odnosu na proteklu poslovnu godinu, prihvatljivi prijavitelji su oni koji su aktivno poslovali barem cijeli zadnji kvartal u 2019. godini. Osim toga, važno je napomenuti da će prijava koja neće sadržavati svu traženu dokumentaciju biti odbačena kao nepotpuna, što ne isključuje mogućnost nove prijave na zajam. Kako bi osigurali potporu što većem broju poduzetnika čije poslovanje je ugroženo uslijed epidemije koronavirusa, napominjemo kako poduzetniku može biti odobren samo jedan zajam po Programu COVID-19 zajam za obrtna sredstva", napominju u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Trajanje samog programa je ograničeno do 31.12.2021. ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet nastupi ranije.

HAMAG-BICRO je do sada za 5397 tvrtki odobrio 1,9 milijardi kuna, što je ujedno najveći iznos koji je jedna institucija plasirala u korona krizi za mikro, malo i srednje poduzetništvo na nacionalnoj razini.

Razvojna Agencija Daruvar obavještava sve zainteresirane poduzetnike da im se jave kako bi im besplatno napravili prijave za “COVID-19 zajam za obrtna sredstva”.