Fotografija: Ilustracija/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX
Ilustracija/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX

Liječnici od ponedjeljka moraju policiji sve prijaviti o vozačima, čak i išijas ili jaku glavobolju

Ako je riječ o dijagnozi rizičnoj za sigurnost prometa, a procjena je da će trajati manje od šest mjeseci, ide upozorenje koje će biti upisano u medicinsku dokumentacijuOd ponedjeljka liječnici obiteljske medicine moraju prijaviti policiji svaku značajniju promjenu zdravstvenog stanja pacijenta koja umanjuje sposobnost upravljanja vozilom.

Ako je riječ o dijagnozi rizičnoj za sigurnost prometa, a procjena je da će trajati manje od šest mjeseci, ide upozorenje koje će biti upisano u medicinsku dokumentaciju. Takva stanja su, primjerice, išijas i kostobolja, ali i privremeni akutni stres, donosi RTL Danas.

Vožnju ometa i jaka glavobolja

Predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine Nataša Ban Toskić kaže kako u svim slučajevima oboljenja koja će trajati kraće od šest mjeseci, vozači više neće morati biti prijavljeni MUP-u putem centralnog informatičkog sustava niti će morati ići na pregled u službu medicine rada.

“Upozorenje o tome da nije uputno kroz određeno vrijeme voziti reći će im njihov liječnik obiteljske medicine ili bolnički liječnik koji ih je pregledao i to će upozorenje biti evidentirano zdravstveni karton pacijenta”, rekla je Ban Toskić.

Stanja koja će unositi u karton se odnose na tegobe s kojima pacijenti dolaze, pojasnila je. To su, primjerice, jake glavobolje i sva druga stanja koja ometaju koncentraciju u vožnji, kao povišena temperatura, ali i stanja nakon malih operacija u lokalnoj anesteziji, potom išijas.

MUP-u će morati prijaviti sva ona stanja za koja je već na početku predvidivo da će trajati duže od šest mjeseci – novodijagnosticiranu epilepsiju, multiplu sklerozu, nakon moždanih udara, navodi Ban Toskić.

"Ne ljutite se na nas"

No, Ban Toskić upozorava da je time svejedno narušen povjerljivi odnos između liječnika i pacijenata.

“Ja apeliram na naše pacijente vozače da se ne ljute na nas. Konflikata će sigurno biti, ali svi snosimo odgovornost za sigurnost cestovnog prometa i moramo biti svjesni da bez toga ništa ne može funkcionirati dobro”, poručila je za RTL Danas.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!