Fotografija: U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Daruvar jučer je održana edukacija za gerontodomaćicu, a prvo predavanje održao im je doktor Ivan Palatinuš/ Foto: Grad Daruvar
U suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Daruvar jučer je održana edukacija za gerontodomaćicu, a prvo predavanje održao im je doktor Ivan Palatinuš/ Foto: Grad Daruvar

Tečaj za gerontodomaćicu pohađa 28 žena iz Daruvara i Končanice

Žene su jako zadovoljne i vrlo zainteresirane, pogotovo jer im se priznaje dio prakse jer one već rade kao gerontodomaćice, kaže voditeljica projekta Ivana KovačevićU sklopu projekta „Zaželi dostojanstven život u Daruvaru“ održana je edukacija za gerontodomaćicu u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Daruvar. Prvo predavanje zaposlenicama održao je doktor Ivan Palatinuš.

- U sklopu projekta osigurana su sredstva svim zaposlenicama da završe tečaj poslije kojeg će dobiti verificiranu svjedodžbu i bit će upisane u radnu knjižicu te će po završetku projekta biti konkurentnije na tržištu rada. Za njih su ovi tečajevi besplatni - istaknula je voditeljica projekta, Ivana Kovačević.

Računalne operaterke

Dio zaposlenica odlučio se za tečaj gerontodomaćice, a dio za računalnog operatera. Naime, program osposobljavanja za gerontodomaćicu traje 160 sati. U projektu je 25 žena s područja Grada Daruvara, ali tu su i žene zaposlene u Udruzi invalida Daruvar i iz Općine Končanica koje također pohađaju tečaj.

- 28 žena sveukupno pohađa tečaj za gerontodomaćicu, od kojih su deset iz Daruvara, njih 14 iz Općine Končanica i četiri iz Udruge invalida Daruvar. Šest se zaposlenica javilo za tečaj računalnog operatera. Tečajevi nisu obavezni pa ih ne žele sve žene pohađati, ali i moraju imati završenu Osnovnu školu što neke nemaju - rekla nam je Ivana Kovačević.

Povratak u školske klupe

Prema njezinim riječima, tečaj za računalnog operatera održavat će se najvjerojatnije kada završi školska godina s obzirom da bi se trebao održati u školi Gimnazije Daruvar, a tako nalaže i epidemiološka situacija. Žene su zaposlene do 30. listopada, a do tada će sigurno imati završen tečaj.

- Žene su jako zadovoljne i vrlo zainteresirane, pogotovo jer im se priznaje dio prakse jer one već rade kao gerontodomaćice tako da će imati skraćene sate tečaja. Vraćaju se u školske klupe, ali nemaju ništa protiv toga - našalila se Ivana Kovačević.

Inače, nositelj projekta je Grad Daruvar, a partneri u provedbi su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Bjelovar i Centar za socijalnu skrb Daruvar. Vrijednost projekta je oko 2,2 milijuna kuna financiranog iz Europskog socijalnog fonda, s ciljem zapošljavanja 25 žena s mjestom prebivališta na području Grada Daruvara koje skrbe o 150 korisnika.