Fotografija: Izaslanstva Grada i Županije polažu vijenac kod spomenika poginulim braniteljima/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Izaslanstva Grada i Županije polažu vijenac kod spomenika poginulim braniteljima/Foto: Deni Marčinković

Obilježavanje Dana županije ostalo u sjeni zbog napetosti između HDZ-a i HSLS-a

Županijski HDZ odbio prijedlog HSLS-a koji je tražio mjesto predsjednika Županijske skupštine. "Šokirani smo jer smatramo da to nije u duhu ostvarenog izbornog rezultata", poručio je Hrebak.Svečanim polaganjem vijenaca u središnjem bjelovarskog parku započelo je obilježavanje Dana Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon svete mise, program je nastavljen dodjelom županijskih odličja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama, koje je dobitnicima uručio novi župan Marko Marušić.

Iako se tradicionalno u sklopu Dana županija održava i svečana sjednica Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije, to se ove godine nije dogodilo iz razumljivih razloga. Naime, drugi krug lokalnih izbora završio je prije nešto više od tjedan dana te još uvijek nije sastavljen novi saziv predstavničkog županijskog tijela.

Pozicija predsjednika Skupštine

Župan Marko Marušić jučer je na konferenciji za medije kazao da koalicija HDZ-a, HSLS-a i DHSS-a ima dovoljno ruku za većinu u Skupštini, međutim stvari su se izgleda zakomplicirale. Bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak kazao nam je nije zadovoljan pregovorima, jer prema njegovim riječima, HDZ im ne želi prepustiti poziciju predsjednika Skupštine. 

Izaslanstva Grada i Županije na obilježavanju Dana županije/Foto: Deni Marčinković
Izaslanstva Grada i Županije na obilježavanju Dana županije/Foto: Deni Marčinković

- Mi smo bili predizborni partner HDZ-a. Na plakatima su otpočetka bile samo dvije stranke, HDZ i HSLS. Očekivali smo sukladno ostvarenim izbornim rezultatima da se dogovorimo i oko zajedničkog preuzimanja odgovornosti za upravljanje gradom i županijom. Ponudili smo gradskom HDZ-u da nastavimo suradnju kao i zadnje 4 godine i da oni predlože predsjednika Gradskog vijeća, a s obzirom na ostvareni rezultat HSLS-a i činjenicu da smo druga stranka po snazi u Županijskoj skupštini, te sukladno osvojenim mandatima, da mi predložimo novog predsjednika Županijske skupštine. Smatramo da bi to bilo politički korektno i da građani to i očekuju. Međutim,u dva kruga službenih razgovora, županijski HDZ je odbio takav prijedlog, traže predsjednika skupštine za sebe što je nas šokiralo, jer smatramo da je to politički vrlo nekorektno i nije u duhu ostvarenog izbornog rezultata, poručio je Dario Hrebak.

Loša poruka

Bjelovarski gradonačelnik dodao je i to da novi župan Marko Marušić i dalje ima maksimalnu podršku HSLS-a, ali ne i prvi čovjek županijskog HDZ-a Miro Totgergeli, koji prema njegovih riječima želi vladati kao "župan iz sjene". 

- Time čini medvjeđu uslugu našem županu Marku Marušiću i to je loša poruka. Ovako se partneri ne ponašaju. Bez obzira na to što se nismo dogovorili za Županijsku skupštinu, HSLS i dalje želi HDZ za partnera u Gradu Bjelovaru i želimo podržati predsjednika Gradskog vijeća iz redova HDZ-a jer smatramo da treba poštivati volju građana. Danas je sazvana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara koja će se održati u utorak. Na gradskoj razini postignuta je većina i bez HDZ-a, a otvoreni smo i dalje da nam se pridruže jer smatramo da su građani na izborima rekli svoje kako žele da se vode grad Bjelovar i županija, zaključio je bjelovarski gradonačelnik.

Za komentar cijele situacije upitali smo i predsjednika ŽO HDZ-a Miru Totgergelija, koji nam je poručio da će u toku dana poslati priopćenje, koje ćemo objaviti odmah po primitku. Kako će se cijela situacija odviti, tek nam ostaje za vidjeti, međutim ono što je sigurno je da sastavljanje vladajuće većine u Skupštini Bjelovarsko-bilogorske županije izgleda protječe teže nego što se očekivalo.